Gerek ülkemizde gerekse dünyada çalışma hayatında dezavantajlı grupların başında kadınlar gelmektedir.
Ülkemizde 2018 Aralık ayı itibari ile 15 yaş ve üzeri kadın istihdam oranı yüzde 31,9 iken bu oran erkeklerde yüzde 67,8 olarak gerçekleşmiştir. Yapılan araştırmalara bakıldığında şehirde yaşayan kadınların çalışma oranı kırsal kesimde yaşayan kadınların istihdam oranına göre düşük olduğu görülmektedir. Bunun başlıca nedenleri arasında kadınların şehir hayatına uyum sağlamadaki zorluğu, aile yapısı, kültürel ve geleneksel aile baskısı gibi durumların olduğu görülmektedir. Bu nedenlerden dolayı dezavantajlı durumda olan kadınların gerek Avrupa Birliği projeleri gerekse istihdam teşvikleri ile ülkemizde çalışma hayatına katılması sağlanmaya çalışılmaktadır. Hâlihazırda kadınlarımızın istihdamına yönelik olarak yürütülmekte olan istihdam teşviklerinin en başında Kadın, Genç ve Mesleki Yeterlilik Belgesi Olanların Teşviki gelmektedir.
Söz konusu teşvik ile 31.12.2020 yılına kadar işsiz olan kadınlarımızı istihdam eden özel sektör işverenlerin prime esas kazanç üst sınırına kadarki sosyal güvenlik primi işveren payları (524,47 TL ila 3.933,54 TL) İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanmaktadır.
İlgili teşvikten faydalanmak için;
- Kişinin son 6 aydır işsiz olması
- Kişinin istihdam edildiği tarihten önceki son 6 ayın ortalama sigortalı çalışan sayısına ilave olarak istihdam edilmesi gerekmektedir.
Bu teşvik kapsamında 18 yaş ve üzeri kadınlarımızı istihdam eden işverenlerimiz 24 ila 54 ay arasında teşvikten faydalanabilmektedirler.
KADIN İŞÇİNİN ÜCRETİ DEVLETTEN...
2019 İstihdam Seferberliği hayata geçirilen yeni uygulama kapsamında ücret, prim ve vergi teşvikinden yeni istihdam edilecek kadın sigortalılarımız için de yararlanılabilecektir. Özellikle, ev hizmetlerinde gündelikçi, temizlikçi vb işlerde ve konut kapıcılığı işinde EK-9 kapsamında istihdam edilecek kadınlarımız içinde ücret, prim ve vergi desteği alınabilecektir.
Önümüzde ki süreçte gerek bu tür işlerde gerekse herhangi bir işkolunda veya sektörde kadın sigortalı istihdam edecek işverenlerimizden, ücret desteğinden yararlanmak isteyenler için şartları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Öncelikle bu teşvik 1 Şubat-30 Nisan 2019 tarihleri arasında işe alınan sigortalılar için geçerli olacaktır. İşe alınacak işçinin mutlaka işe alınmadan önce İŞKUR kaydının yapılması gerekmektedir.
- Ücret desteğinden üç ay süreyle faydalanılacak olup buna karşılık işçinin 9 ay boyunca zorunlu istihdam edilmesi gerekmektedir.
- Sigortalının işe alındığı aydan önceki 3 aylık sürede en fazla 10 gün sigortalı olarak çalışmış olmalıdır.
- Ayrıca diğer teşviklerden farklı olarak işe alınacak işçinin işyerinde 2018 Ocak ila Aralık aylarında 5510 sayılı Kanun 4/1-A kapsamında uzun vadeli sigorta kollarından en az sigortalı bildirimi yapılan aydaki sigortalı sayısına ilave olarak işe alınmış olması gerekmektedir.
Yukarıda şartlarını saydığımız teşvik kapsamında işverenlerimize her ilave istihdam için üç ay boyunca kişi başı aylık 2.021 TL. ücret desteği, ayrıca yine üç ay boyunca aylık kişi başı 1.113 TL. vergi ve prim desteği verilecek olup söz konusu teşvik ile işçinin işverenimize maliyeti '0' TL olmaktadır. İlave istihdamda bir üst sınır yok, şartları sağlayan her ilave istihdam ücret, prim ve vergi teşviki alabilecektir. Üç aylık prim, vergi ve ücret desteğinden sonra ise kalan sürede işverenlerimizin istihdam ettikleri kadın sigortalılar için 15 ay daha aylık kişi başı 1.113 TL vergi ve prim desteğinden faydalanmaya devam edeceklerdir. Bu süre de kadın sigortalılarımızın için işverenlerimizin yalnızca ücret maliyeti olacaktır.
EĞİTİMLE KADIN İSTİHDAMI
İşbaşı eğitim programları ile işverenlerimiz hem aradıkları nitelikli elemanları kendileri yetiştirebilmekte hem de daha sonra bu kişileri istihdam etmeye devam ederek İşbaşı Eğitim Programlarını Tamamlayanların İstihdamına Yönelik Teşvik'ten faydalanabilirler.
Söz konusu eğitim programlarına en az 2 sigortalı çalışanı olan işverenlerin yararlanabildiği program kapsamında işverenler çalışan sayılarının yüzde 30'una kadar katılımcı talep edebilmektedirler.
Programdan yararlanmak için en az yüzde 50 istihdam taahhüdü verme ve katılımcıları en az program süresi kadar istihdam etme zorunluluğu bulunmaktadır.
İşbaşı eğitime katılanların 3 ay boyunca aylık 2.021 TL. maaşları ve genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalıkları primleri devlet tarafından karşılanmaktadır.
İmalat sanayi ve bilişim sektörlerinde bu süre 6 ay olarak belirlenmiştir.
Kadınlarımızın istihdamı halinde yukarı da saydığımız teşviklerin yanı sıra uygulanmakta olan on sekiz SGK prim teşvikinin tamamında, prim desteği sağlanmakta ve ayrıca uygulanan Asgari Ücret Desteği'nden de yararlanılabilmektedir.
Sosyal Güvence İçinde Kalın...