Şirket ortaklarının sigortalılığı
Bildiğiniz üzere sosyal güvenlik sistemimizde yalnızca çalışanlar değil şirket ortakları da sigortalı olmak zorundadırlar. Ticaret Kanunumuza göre faaliyet gösteren şirketler çeşitli yapılara sahip olup bu şirketlerin ortakları da ortaklık durumlarına göre farklı statüde sigortalı olmak durumundadırlar.
5510 sayılı Kanundan önce anonim şirketlerin kurucu ortakları ile yönetim kurulu üyesi olan ortakları sigortalı sayılmakta iken 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihi olan 1/10/2008 tarihinden itibaren Kanunun 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (3) numaralı alt bendi gereğince yalnızca anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları sigortalı sayılmıştır.
Anonim şirket kurucu ortaklarından sigortalılıklarını devam ettirmek isteyenler hakkında 1/10/2008 tarihinden itibaren altı ay içinde yazılı talepte bulunanların sigortalılıkları devam ettirilmiş talepte bulunmayanların sigortalılıkları ise 1/10/2008 tarihi itibari sona erdirilmiştir.
Kollektif şirketlerin tüm ortakları, adi komandit şirketlerin komandite ve komanditer ortakları, donatma iştiraki tüm ortakları, limited şirketlerin tüm ortakları ile sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları 5510 sayılı Kanunumuzun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi gereğince sigortalı eski tabirle Bağ-Kur'lu sayılırlar.
15 GÜN İÇİNDE KURUMA BİLDİRİLMELİ
Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortaklarının sigortalılıkları, yönetim kuruluna seçildikleri tarih itibariyle başlamakta olup bu tarih, şirket yetkililerince yönetim kurulu üyeliğine seçildikleri tarihten itibaren en geç on beş gün içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmelidir. Limited şirket ortaklarının sigortalılığı, şirketin ticaret sicil memurluklarınca tescil edildiği tarihten itibaren başlamakta olup ticaret sicil memurluklarınca tescil edildikleri tarihten itibaren on beş gün içinde Kuruma bildirilmesi gerekmektedir.
Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortaklarının sigortalılığı ise şirketin kuruluşunda şirketin ticaret sicil memurluklarınca tescil edildiği tarihten itibaren başlamakta, komandite ortaklardan hisse devri alan yeni ortakların sigortalılıkları ise ortaklar kurulunca devrin yapılmasına karar verildiği tarihten itibaren başlamaktadır.
Bunların sigortalılığı ise
- Şirket kuruluşlarında şirketin ticaret sicil memurluklarınca tescil edildikleri tarihten itibaren ticaret sicil memurluklarınca,
- Hisse devirlerinde ise ortaklar kurulunca devrin yapılmasına karar verildiği tarihten itibaren şirket yetkililerince, on beş gün içinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirilmelidir.
- Komandite ortaklardan hisse devri alan ortakların Kuruma bildirilmesinde sigortalı işe giriş bildirgesi yanında ayrıca ortaklar kurulu kararının, hisse devrine ilişkin tanzim edilen noter devir sözleşmesinin, devrin yapıldığının işlendiği pay defterinin birer sureti veya devir ticaret sicil memurluğunca tescil edilmiş ise ticaret sicil gazetesinde ilan edildiği nüshasının da Kuruma verilmesi gerekmektedir.
KARAR TARİHİNDE SONA ERMEKTEDİR
Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortaklarının sigortalılıkları bu görevlerinin bittiği tarihte sona ermekte olup bu tarih şirket yetkililerince veya sigortalılarca en geç on gün içinde işten ayrılış bildirgesiyle Kuruma bildirilmelidir.
Kollektif şirket ortakları, adi komandit şirketlerin komandite ve komanditer ortakları ile donatma iştiraki ortaklarının sigortalılıkları vergi mükellefiyetlerinin bittiği tarihte sona ermektedir. Bu tarih Gelir İdaresi Başkanlığı/vergi dairelerince, vergi mükellefiyeti terk işleminin tesis tarihinden itibaren en geç iki ay içinde Kuruma bildirilmelidir. Vergi terk işlemlerinin iki aydan önce tekemmül ettirilmesi halinde işlemlerin tekemmül ettirildiği tarihten itibaren en geç 10 gün içerisinde Kuruma bildirilmesi zorunludur.
Limited şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortaklarının sigortalılıkları hisse devrine ilişkin alınan ortaklar kurulu kararı ile hissenin devrine ilişkin tanzim edilen noter devir sözleşmesinin ve devrin pay defterine işlendiği sayfanın birer suretlerinin birlikte ibraz edilmesi veya hisse devri ticaret sicil memurluğuna tescil edilmiş ise ticaret sicil gazetesinde ilan edildiği nüshasının ibraz edilmesi kaydıyla ortaklar kurulu karar tarihi itibariyle sona ermekte olup, bu tarih sigortalılar veya şirket yetkililerince en geç on gün içinde işten ayrılış bildirgesiyle Kuruma bildirilmelidir.
Sosyal güvence içinde kalın....
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- ‘Asgari Ücret Desteği’ hakkının kaybedilmesi (28 Ağustos 2019)
- Ödenmeyen SGK primlerinin Kurumca tahsili nasıl yapılır? (21 Ağustos 2019)
- İdari para cezaları itiraz süreci ve indirimler (07 Ağustos 2019)
- Yurt dışı hizmet borçlanmasında yeni dönem (31 Temmuz 2019)
- Sosyal güvenlik mevzuatına göre prime esas kazançlar (24 Temmuz 2019)