• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Yurt dışı hizmet borçlanmasında yeni dönem EKREM GÜLCEMAL

Yurt dışı hizmet borçlanmasında yeni dönem

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30 Temmuz 2019, 23:58

Bildiğiniz üzere Türk vatandaşları ile doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlerin on sekiz yaşını doldurduktan sonra Türk vatandaşı olarak yurt dışında geçen ve belgelendirilen sigortalılık süreleri 3201 sayılı Kanun kapsamında borçlandırılmakta ve gerekli şartları yerine getirenler emekli aylığı almaya hak kazanmaktadır. 19.07.2019 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 7186 sayılı Kanun ile 3201 sayılı Kanunun bazı maddelerinde 01/08/2019 tarihinde yürürlüğe girmek üzere değişikliğe gidilmiştir.

TUTARDA DEĞİŞİKLİK

Hepinizin bildiği üzere daha önceki dönemlerde 3201 sayılı Kanun kapsamında yurtdışında geçen çalışmalarını borçlanmak isteyen vatandaşlarımız Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yaparak 5510 sayılı Kanunun 82 inci maddesinde belirtilen prime esas günlük kazancın asgari ve azami seviyeleri arasında kalmak üzere seçilecek kazancın %32'si üzerinden hesaplanan borç tutarına göre borçlanma yapmaktaydılar. Yani yurt dışında geçen hizmetleri karşılığında 2019 yılı günlük asgari kazanç olan 85,28 TL. üzerinden günlük olarak en düşük 27,29 TL en yüksek ise 204,68 TL. borçlanabilmekteydiler.
Ancak getirilen yeni düzenleme ile 01/08/2019 tarihinden itibaren borçlanma oranı günlük kazancın %45'i olarak uygulanmaya başlayacak olup ilgili tarihten itibaren yapılacak yurtdışı hizmet borçlanmalarında günlük borçlanma tutarı en düşük 38,38 TL, en yüksek ise 287,82 TL olarak uygulanacaktır.
Yurt dışı hizmet borçlanması yapıldıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından borçlanma tutarı tebliğ edilmekte ve sigortalının borçlanma tutarını kendisine tebliğ tarihinden itibaren eskiden olduğu gibi 3 ay içerisinde ödemesi gerekmektedir.

SİGORTALILIK STATÜSÜ

7186 sayılı Kanun ile getirilen değişikliklerden önce yurtdışı hizmet borçlanmasına ait süreler 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre hangi sigortalılık haline göre geçmiş sayılacağının belirlenmesinde; Türkiye'de sigortalılıkları varsa borçlanma talep tarihindeki en son sigortalılık haline göre, sigortalılıkları yoksa aynı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında yani Bağ-Kur kapsamında geçmiş sigortalılık süresi olarak kabul edilmekteydi. Yani yurt dışı hizmet borçlanması için başvuru yapan bir sigortalı Türkiye'de en son başka birinin yanında hizmet akdine tabi olarak SSK kapsamında çalıştıysa borçlanılan hizmetler 4/A yani SSK kapsamında, eğer en son devlet memuru olarak çalıştı ise borçlanılan süreler 4/C yani emekli Sandığı kapsamında değerlendirilmekteydi.
Yeni getirilen düzenleme ile yine 01/08/2019 tarihinden itibaren yapılacak olan borçlanma başvurularında geçerli olmak üzere yurt dışı borçlanmasına ait süreler son Türkiye'de son çalışılan statü ne olursa olsun 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında yani Bağ-Kur kapsamında geçmiş sigortalılık süresi olarak kabul edilecektir.

SON GÜN 31 TEMMUZ

Yukarıda belirttiğim değişiklikler 01/08/2019 tarihinden itibaren geçerli olup kısmi aylık bağlanmış olanlar dahil olmak üzere 01/08/2019 tarihinden önce yurt dışında geçen sürelerini borçlanma talebinde bulunanlardan tahakkuk ettirilen borçlarını yasal süresi içinde ödeyenlerin, sigortalılık sürelerinin hangi statüde değerlendirileceğinin ve tahakkuk ettirilecek borç tutarının tespitinde önceki hükümler esas alınacaktır. Bu itibarla eski hükümlerden faydalanarak yurtdışı borçlanma talebinde bulunacak sigortalılar için son başvuru tarihi 31/07/2019 olup tüm sosyal güvenlik merkez müdürlüklerine başvuru yapabilirler.
Sosyal Güvence İçinde Kalın...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.