13 sene Ak Parti iktidarı ile yaşadık. Şimdi, sandıktan koalisyon çıktı.
Çok partili siyasi hayatımızda, bir nesil koalisyon ile büyüdü, sonra tek parti dönemi geldi. Şimdi yine koalisyon karşımızda.
Herkesin ağzında olan bu koalisyon nedir?
Önce belirtelim, Koalisyon Hükümeti, birden fazla siyasi parti ya da gruba bağlı üyelerden oluşan ortaklaşa hükümettir. 2015 Genel Seçimi sonrası Türkiye'nin önündeki ihtimallerden birisidir.
***
1961'den bu yana çeşitli koalisyon hükümetleri kuruldu. İşte Türkiye tarihindeki koalisyon hükümetleri:
CHP-AP Koalisyonu
Darbeden sonra 10 Kasım 1961 tarihinde ilk koalisyonu kurma görevi, Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel tarafından Malatya Milletvekili İsmet İnönü'ye verildi. Partiler İnönü yönetiminde çalışmak istemiyordu. Muhtemel bir siyasi kriz tehdidi, Adalet Partisi'ni İnönü ile birlikte çalışmasına zemin hazırladı.
CHP-YTP-CMKP-Bağımsızlar
Hükümeti kurma görevi, 4 Haziran 1962 tarihinde Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel tarafından yine Malatya Milletvekili İsmet İnönü'ye verildi. İnönü, aynı gün görüşmelere başladı. Yine eski sorularla karşılaştı: Devletin ekonomi üzerindeki kontrolü ne kadar olacaktı, özel sektöre ne kadar özgürlük verilecekti? Bir ilerleme kaydedemeyen İnönü, 18 Haziran'da çabasından vazgeçti. Fakat askeri baskı devreye girdi ve 24 Haziran'da (hükümet krizinin 25. gününde) CHP, CKMP, YTP ve Bağımsızlar (çoğunluğu eski AP'li milletvekili) bir koalisyon hükümeti kurmada anlaştı.
CHP-Bağımsızlar Koalisyonu
İnönü, 23 Aralık'ta, Meclis'teki 33 bağımsızla bir kabine kuracağını ilan etti; bağımsızlarla birlikte 208 oya sahipti (Çoğunluk için 18 eksik).
İnönü, Türkiye ile Yunanistan arasında açık bir çatışma tehlikesi gösteren Kıbrıs krizinin yükselen gerilimi ortasında, 25 Aralık'ta yeni kabinesini sundu.
Üçüncü Koalisyon 12 Şubat 1965'e kadar görev yaptı.
CHP-MSP Koalisyonu
37. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Bülent Ecevit tarafından kurulan CHP ve MSP koalisyon hükümetidir. I. Ecevit Hükümeti olarak anılmaktadır. 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Harekatı bu hükümet döneminde yapıldı.
I. Milliyetçi Cephe Hükümeti
31 Mart tarihinde, Süleyman Demirel başbakanlığında kurulan sağ eğilimli bir ittifak hükümetidir. Söz konusu hükümet; AP, MSP MHP ve CGP koalisyonuyla oluşturulmuş, ve CHP'nin iktidar olmasını engellemek amacıyla kurulmuştu.
DYP-SHP Koalisyonu
49. Hükümet 30 Kasım 1991 tarihinde 164 red oyuna karşılık 280 kabul oyuyla kuruldu. 17 Nisan 1993'te Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümü ve ardından Başbakan Süleyman Demirel'in 16 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı seçilmesiyle beraber hükümet sonlanmıştır; ancak yeni hükümet kuruluncaya kadar Başbakanlığa Erdal İnönü vekalet etmişti.
DYP-SHP Koalisyonu
Doğru Yol Partisi Genel Başkanı Tansu Çiller'in başkanlığında, 25 Haziran 1993 tarihinde kuruldu. Doğru Yol Partisi ile Sosyaldemokrat Halkçı Parti arasında kurulan koalisyon hükümeti, 5 Ekim 1995 tarihine kadar görev yaptı.
DSP-MHP-ANAP Koalisyonu
1999 genel seçimlerinden 1. parti olarak çıkan DSP tek başına Hükümet kuracak çoğunluğa sahip olmadığı için koalisyon kurma zorunluluğu doğmuştu. En fazla sandalyeye sahip partinin genel başkanı sıfatı ile 3 Mayıs 1999 Cumhurbaşkanı'ndan Hükümeti kurma görevi alan Bülent Ecevit, MHP ve ANAP ile görüşmelerde bulunarak bir koalisyon Hükümeti kurmuştu.
küpe
Dünyada işlenen fenalıkların hepsi de faziletler adına gelir.
Bernard Shaw
günün fıkrası
İki kadın konuşuyordu:
"Zavallı Rosaline!.. Demek kocan gözlerinin önünde boğularak öldü."
"N'olur, bana bundan bahsetme...."
"Ama söyle bana Rosaline... Sana bir şeyler bıraktı mı?"
"Evet" diye hıçkırdı ve devam etti:
"Bir milyon..."
"Bir milyon ha? Böyle okuma yazması olmayan bir adam."
Diğeri alive etti:
"Ve de yüzmesini bilmeyen..."
laflama
* Karınca dediğin çalıştı, patron oldu. Emrindeki filleri eziyor hani!
* Galiba top oynayan çocuklardan biri hop bir top attı. Ozon deliği delindi!
* Kral öldü. Kraliçe dul!
* Armudun iyisini rantçılar yiyor artık!
* Güzellik Allah vergisiyse sen vergi kaçırıyorsun be kadın!
* Askerde iken "Her şey vatan için" derdik. Varsın olsun sakıncası yok.
Ama biraz da her şey vatandaş için olsun abi!
İbrahim Ormancı'dan