• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
İşte bu dünyadaki öteki yüz aklarımız ERKİN USMAN

İşte bu dünyadaki öteki yüz aklarımız

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20 Aralık 2015, 23:21
Ülkesini, insanını, insanlığı seven her yurttaş, özellikle son günlerde meydana gelen terör saldırıları yüzünden, üzüntülü günler geçiriyor. Bu arada, cılız da olsa yüreklerimizi ferahlatan olaylar da yok değil.

Örneğin Türk Milli Futbol Takımı'nın, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray'ın galibiyetleri, bizleri teselli edebiliyor.

Ege'nin "Bilgi Küpü" Ali Rıza Saysen dostumuz, Orhan Pamuk ve Prof. Aziz Sancar'ın yanısıra, dünyanın çeşitli ülkelerinde göğsümüzün kabarmasına neden olan örnekleri bir bir sıralıyor. İşte o örneklerden bazıları: 

Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Hotamışligil, obezite ve şeker hastalığına sebep olan geni buldu. 

Goethe Üniversitesi cerrahlarından Prof. Dr. Tayfun Aybek, kalp krizini önceden haber veren 'çip' geliştirdi. 

Gaziantep Üniversitesi Plastik Cerrahi Başkanı Doç. Mehmet Mutaf'ın, dudak yarığı konusunda geliştirdiği ameliyat tekniği, Fransa'da "en başarılı teknik" kabul edildi. 

Finlandiya Kuopio Üniversitesi Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neva Çiftçioğlu, böbrek taşlarına 'nanobakteri' adı verilen bir mikro organizmanın yol açtığını kanıtladı. 

Arkansas Üniversitesi Çocuk Elektrofizyolojisi Bölümü Başkanı Doç. Volkan Tuzcu, çocukların kalp ritim bozukluğunu, ışın kullanmadan tedavi eden yöntem geliştirdi. 

Amerikan Nature Dergisi, Türk doktor Murat Digiçaylıoğlu'nun beyin kanamasından sonra hücrelerin ölmesini önleyen buluşunu duyurdu.

Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde araştırmalarını sürdüren Dr. Hande Özdinler, bu güne kadar işlevi bilinmeyen Prion isimli proteinin, beyin hücrelerinin yenilenmesi açısından önemini ortaya koydu. 

Houston Methodist Hastanesi Sindirim Hastalıklari Tıp Direktörü Prof. Dr. Atilla Ertan, 'ABD'nin enseçkin10hekimi' arasına girdi. 

Memphis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semahat Demir, ABD'de 'Bilim-Sağlık Ödülü'ne layık görüldü. 

Cornell Üniversitesi Kısırlık Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kutluk Oktay, kadınların menopozdan sonra da çocuk sahibi olabilmesini sağlayan bir yöntem geliştirdi. 

Columbia Üniversitesi Kardiyoloji Direktörü Prof. Dr. Mehmet Öz'ün yazdığı 'You: The Owners Manuel' isimli kitap, ABD'de piyasaya çıktığı gün Harry Potter ve Da Vinci Şifresi'ni geride bırakarak, 350 bin adet sattı.

Medikal teknolojiler alanında dünya çapında ses getiren bir icada imza atan Canan Dağdeviren, Harvard Üniversitesi'nce kabul edildi. Dağdeviren'in buluşu, yaklaşık 5-8 yıllık aralıklarla değiştirilmesi gereken kalp pillerinin yerine, insan vücuduna kalıcı olarak yerleştirilerek kullanılan ve diğer organların hareketlerinden enerji toplayan bir cihaz. 

Stanford Üniversitesi'nde görev yapan Gözde Durmuş, kanser hücrelerinden akyuvarlara ve bakterilere kadar farklı hücrelerin manyetik bir alanda ne kadar yükseldiğini ölçen cihaz geliştirmiş.

Bu cihazla, hücrelerin yoğunluklarındaki değişim, bir saat gibi kısa bir sürede gözlemleniyor. Maliyeti ise sadece bir doların altında. 

Bir de Duygu Kayaman var: Görme engelliler için geliştirdiği Hayal Ortağım Projesi ile, MIT Tech Review'ın listesine girmiş. Kayaman, 2,5 yaşından beri görme engelli.

Laflama

Piyango bileti aldım. Yılbaşı çekilişinde büyük ikramiye bana çıksa amma da ŞANS-ASYON olur ülen! 

Doğru söyleyen balıkçıyı dokuz koydan kovarlar. Ha ha ha! 

Kurt kocayınca evlilik programlarının maskarası olur! 

Duvarlar konuşmuyor anne. Babama söyle acilen beni bir psikiyatriste götürsün. Duvarlarla konuşmaya çalışıyorum. Deli miyim ne!.. 

Siyah giyme toz olur, transparan giyme söz olur! 

Alem buysa kral benim ama soytarı sensin hacım! 

Bitlis'te beş minare olsun ama beş de okul olsun be!...

İbrahim Ormancı'dan
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.