İzmir’in kalbi, Gıda Çarşısı’nda atıyor!
Yenişehir'de kurulu Gıda Çarşısı'nın 35 yıla yakın bir geçmişi var.
Buradaki 139 işyerindeki çalışanların toplam sayısı 500 civarında.
Çarşı yönetimindeki önemli isimlerden biri de Osman Balcı ve o şimdi sistemin başında...
30 yıla yakın süredir bu çarşıda hizmet veren Balcı, "Bu girişimin temelinde İzmir esnaf dünyasının unutulmaz isimlerinden biri olan Cahit Gönlübol ve 10-15 arkadaşı var. Biz bu kurumun ikinci dalgasıyız..." diyor ve ekliyor:
"İzmir'in gıda sorunları burada masaya yatırılır, kararlar alınır ve ardından hizmete geçilir." Osman Balcı, 30-35 yıl öncesinin kriterlerine göre kurulmuş bulunan İzmir Gıda Çarşısı'nın kent ihtiyacını karşılamakta şu günlerde pek zorluk çekmediğini vurguluyor ve şöyle konuşuyor:
"Bir dönem İzmir kentinin gıda servisi çalışmaları, kentin göbeğindeki Kemeraltı, Taşçılariçi,Kestane Pazarı ve çevresinde şekillendirilir, burada yürütülür.
Rahmetli Cahit Gönlübol ve esnaf mücahidi arkadaşlarının gerçekleştirdikleri devrim sonucu ortaya çıkan 40 bin metrekarelik alanda kurulu bu yapı, 30-35 yıldır İzmir ve çevresinin gıda sorunlarının üstesinden geliyor."
Karşıyaka'da bugün Şapka Yemeği var
Karşıyaka halkı ve esnafı öncü olmayı, milli değerlerine sahip çıkmayı seviyor.
İşte yine bir örnek; Bugün Şapka Devrimi'nin 91'inci Yıldönümü sebebiyle 3'üncü Geleneksel Şapka Yemeği, Karşıyaka çarşısında bulunan şapka ve bayan aksesuarları satan "Bayan F" adlı dükkanın sahibi Funda Özbirlik tarafından gerçekleştiriliyor.
Şapkanın bir kadının hayatında önemli yeri olduğunu, çağdaşlığın, modernizmin simgesi olduğunu vurgulayan Özbirlik, sözlerine şöyle devam ediyor: "Kıyafet ve şapka devrimiyle Mustafa Kemal Atatürk, Türk kadınına saygınlık, özgüven ve zerafeti getirmiştir.
Bunu sürdürmek ve buna sahip çıkmak hepimizin görevidir. Biz sadece tüm bayanların şapka aksesuarıyla katılacağı geleneksel bir yemek yapıyoruz ki bu sadece Ata'mızı ve milli değerlerimizi unutmadığımızı ve unutmayacağımızı göstermektir"
İyi bir koleksiyoncu olmak için ne yapmalı?
Günümüzde birçok kişi iyi bir koleksiyoncu olmak istiyor ama işe nereden, nasıl başlayacağını bilmiyor.
Koleksiyonerler Derneği 2. Başkanı İrfan Yalın, başarılı koleksiyonun sırlarını, "İşe basit bulunan objelerle başlamak, diğer koleksiyonları izlemek, müzelere gitmek, sanat tarihini bilmek, koleksiyonu kategorize ederek dizmek ve mutlaka tasnif etmek" şeklinde sıralıyor.
İrfan Yalın, her objenin koleksiyon değeri taşıdığının vurgulayarak, "Her şeyin koleksiyonu olur. Başarılı koleksiyonun sırrı işe basit bulunan objelerle başlamak. Diğer koleksiyonları izlemek, müzelere gitmek ve sanat tarihini bilmek de önemli. Herkesin kendine göre bir düzeni olmalı. Kategorize etmeli, dizmelidir. Başarınızı ve düzeyinizi bu sistemleştirme belirler. Koleksiyon mutlaka tasnif edilmelidir" diyor.
Profilden çekin
Rosi doktora gitmiş, iyice bir muayeneden geçmişti. Doktor sonunda "Bir röntgen filmi çekmemiz lazım" deyince Rosi acele cevap verdi:
"Peki doktor, ama lütfen profilden çekin. Daha iyi çıkıyorum!"
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.