Ender Yorgancılar'dan iddialı bir çıkış: Kendi bedenimize uygun eğitim modelini ortaya çıkarmamız lazım. Hizmet sektöründe iyiyiz ama teknolojide iyi değiliz.
Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, en çok ihtiyacımız olan şeyin yatırım yapabilecek ortamı belirlemek olduğunu vurguluyor ve ekliyor:
500 milyar dolarlık ihracat hedefi ulaşılmayacak bir rakam değil. Biz bunun üstesinden geliriz.
Demir-çelik ihracatçısıyız.
Bunun yanında hurda ithalatçısıyız.
Devlete katkısı olmayan bazı sektörlerde yatırım yapmamız da imkansız.
SOCAR'ın Aliağa'da yaptığı yatırım Azerbaycan'ın yardımlarıyla gerçekleşti.
Ancak, bizim beş-altı tane daha Petkim'e ihtiyacımız var. Sanayi konuşulunca dönüp dolaşıp eğitime geliyorum. Dünyada her evde bir Türk malı olacak felsefesiyle hareket edersek, eğitim kalitesi arttırılırsa bunun üstesinden rahatlıkla geliriz.
"Avcı toplumu" ile başlayan insanlık çağının, bugün bilgi toplumundan süper akıllı topluma geçiş yapma süreci içinde olduğunu hatırlatan Yorgancılar, çevre kirliliğinin getirdiği sorunlar karşısında ulusal bir strateji belirlendiğini vurguladı.
Yorgancılar, insanların makine ve robotlarla ilişkisinin en verimli biçimde sağlandığı "süper akıllı toplum" modelini önerdiğini, yol haritasında bürokrasi, hukuk, teknoloji, insan kaynakları ve toplumsal kabulün temel alınan düzey içinde olduğunu vurguladı.
Dönüşümün itici gücünün yapay zeka olduğunu vurgulayan Yorgancılar şöyle devam etti: Yapay zeka 2030 yılına kadar küresel ekonomiye yaklaşık 16 trilyon dolar, yani Çin ile Almanya'nın ekonomik büyüklüğüne eşit katkı sağlayacak.