Başta vergi ve SGK prim borçları olmak üzere vatandaşın devlete olan tüm borçlarıyla ilgili yapılandırma süreci işlemeye devam ediyor. Bu konuda yapılacaklar çok zor değil.
Kurumlara müracaat ettiğinizde zaten işlemler kolaylıkla hallediliyor. Başvurudan sonra da zamanı gelince taksitleri ödemeye başlıyorsunuz. Bu fırsatı kaçırmamanızı öneririz. Çünkü eğer yararlanmazsanız borçlarınız faiz ve gecikme cezaları ile katlanmaya devam edecek. Bu konuda bazı kafa karışıklıkları da var.
Okurumuz Semih AKÇAN'ın sorusu şöyle:
Benim hem vergi borcum var, hem de SGK prim. Acaba ikisini birlikte mi ödeyeceğim? Temmuz'da ödemem gereken MTV de yapılandırmaya giriyor mu?
Semih Bey'in sorularını cevaplarken yapılandırma ile ilgili bazı temel konuları da hatırlatalım. Öncelikle başvuru yapacağınız kurum, borcunuzun olduğu kurum olacak.
Yani vergi için (trafik cezaları, belediyelere ödenen emlak vergisi de dahil) ilgili vergi dairesine gitmeniz gerekiyor. Prim borçlarınız için ise Sosyal Güvenlik Kurumu'na müracaat edeceksiniz. Borçların yapılandırma şartları aynı, fakat ödeme ve taksit tarihleri bu kurumlarda farklılık gösteriyor. Başvuru için kuruma gidiliyor.
Posta yoluyla da müracaat mümkün. Ancak hem iadeli taahhütlü veya APS sistemini kullanmak hem de tarihlere dikkat etmek önemli.
Temmuz ayındaki vergi ödemeniz ise yapılandırmaya girmiyor. Çünkü yapılandırma 30 Haziran 2016 ve öncesindeki borçları kapsıyor.
442 LİRA 167 LİRAYA DÜŞÜYOR
Borçların ana parasının silinmesi söz konusu değil, gecikme cezaları ve faizler siliniyor. Taksit yaptıracak olanlar için küçük oranlarda (YİÜFE'ye göre) fark konuluyor.
Örneğin, Nisan 2013'te 150 liralık trafik cezası bugün 442 lirayı buluyor.
Yapılandırmaya başvurunca bu miktar 183 liraya iniyor.
Peşin ödeyen için ayrı bir indirim oluyor ve 167 lira alınıyor.
Borcunuz 50 lira ve altında ise tamamen siliniyor. Bunun için bir işlem yapmanız gerekmiyor.
Vergide ilk taksit ödemesi Kasım ayında başlayacak. Sosyal güvenlik primlerinde ilk taksit Aralık ayında başlayacak.
Genel Sağlık Sigortası borcu olanlar da taksite böldürebiliyor.
Gecikme cezaları silindikten sonra ana para 12'ye bölünüyor. Gelir testi yaptırmayanlar ise önce teste giriyor.
Böylece borçları ya tamamen siliniyor ya da azalıyor.
Taksitler iki ayda bir ödeneceği için 18 taksit yaptıran bir borçlu bunu 36 ayda ödeyebilecek.
Başvurular 31 Ekim'de bitecek bunu da unutmamak gerekiyor.
MAAŞI PRİM ARTIRIYOR
04.09.1963 doğumluyum. 5470 günüm var. 2015 yılında emekli oldum. 1.160 TL maaş alıyorum. Bir yanlışlık var mı? Varsa ne yapmalıyım?
Ayhan YALKIŞ
Ayhan Bey öncelikle emekli maaşını belirleyen en önemli parametrenin çalışırken ödediğiniz prim miktarı olduğunu söyleyelim.
Yani siz çalışırken brüt maaşınız ne kadar yüksekse maaşınız da o derece yüksek oluyor. Burada prim gün sayısının çokluğu değil, kazancınızın yüksekliği rol oynuyor. Yani asgari ücretle çalışan birisi daha düşük emekli maaşı alırken yüksek kazancı olan birininin ileride maaşı da yüksek oluyor. Ayrıca Bağ-Kur ve SSK arasında da maaş farklılıkları oluşuyor. Bu bilgileri vermemişsiniz.
Maaşınızın düşük olduğunu düşünüyorsanız yeniden hesaplanması için SGK'ya yazılı müracaatta bulunabilirsiniz.
ASKERLİK TARİHİ ÖNEMLİ
07.01.1971 doğum tarihim. 24.07.1984'de SSK'lı oldum. 7500 günüm var. Emeklilik için 48 yaşımı bekliyorum. 1992- 1994 yılları arasında 15 ay askerlik yaptım. Bunun emeklilik yaşıma bir faydası olur mu? Mehmet ARSLAN
Askerlik yapan erkeklerin bunu borçlanarak emeklilik yaşlarını 1 hatta bazı durumlarda 2 yaş geri çekme imkanı var. Ancak burada iki tarih çok önemli.
Birincisi sigortalı olduğunuz tarih ikincisi ise askere gittiğiniz tarih. Yaşınızı geri çekebilmeniz için öncelikle askerlik yaptığınız tarihin sigortadan önce olması gerekiyor. Siz daha sonra askere gittiğiniz için bu imkan yok.
Sonra yapanlar ise borçlanarak prim kazanabilir. Sizin priminiz de tamamlanmış o yüzden boşuna para ödemeyin.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
13.11.1970 doğumluyum. 1990 yılında askerliğimi yaptım ilk işe giriş 15.09.1987'de çırak olarak gerçekleşti. 17.01.1994'te sigortalı oldum. Askerlik borçlanması nasıl yapabilirim, ne zaman emekli olabilirim? Önder ÖZÇAM
25 yıl 54 yaş ve 5675 prim günü şartlarınız var. Çıraklık dönemi emeklilik hesabından sayılmıyor. Askerlik borçlanması da işe giriş tarihinize göre size yaş indirimi sağlamıyor. Priminiz eksikse borçlanıp artırabilirsiniz.
1978 doğumluyum. 1998 yılından 2 ay sigortam var. 2001 yılında bu yana memurum. Kaç yaşında emekli olurum. Bekir KAYA
Memur olarak çalışmaya devam ederek 25 yılı doldurmanız gerekecek. Emeklilik için yaş şartınız ise bu durumda 60 olacak
16.8.1999'da sigortalı oldum. 20.06.1970 doğumluyum. 6480 günüm var. Askerliği ödersem ne zaman emekli olurum? Salih
25 yıl 58 yaş ve 5975 prim şartlarınız var. Priminiz tamam yılınız 2026'da dolacak. 9 aylık askerlik borçlanması ile 1 yıl erken 57 yaşından emekli olursunuz.