• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Acil serviste para alınmaz! FARUK ERDEM

Acil serviste para alınmaz!

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 04 Ekim 2016, 21:19

Genel Sağlık Sigortası sistemi 2012 yılından bu yana hayatımıza girdi ve çalışan çalışmayan herkesi sağlık şemsiyesi altında topladı. Böylece çalışmayanlar da belli şartlarda ücretsiz olmak üzere GSS içinde sağlık hizmetlerini almaya başladı. Sistemde son bir yılda birçok yenilik de yapılarak aksaklıklar gideriliyor. Bunlardan birisi gençlerin borçlarının silinmesi.
Diğeri ise 2 Ocak 2017'ye kadar verilen gelir testi süresi. Bunu yaptıranların birikmiş borçları silinecek ya da azalacak.
Bu detayları bir başka yazıya bırakıp bugün farklı bir sorunu anlatmak istiyorum. Sistem özellikle acil servislerde hangi şartlarda olursa olsun hizmetlerin ücretsiz yapılacağını hüküm altına almış durumda. Mine ŞAHİN adlı okurumuz bu konuyla ilgili bir soru sormuş:

"Babam bir kaza geçirdi ve en yakın özel hastaneye götürdük.
Acil'de bize yüklü bir fatura çıkardılar. Bunu ödemek zorunda mıyız?"

Mine Hanım öncelikle geçmiş olsun. Umarım babanız şifaya kavuşmuştur. Ben önce kuralları yazayım, sonra durumu değerlendirelim.

Yasa hiçbir şart aranmadan sağlık hizmetlerinden yararlanma durumlarını şöyle sıralıyor:

18 yaşını doldurmamış olan kişiler,

Tıbben başkasının bakımına muhtaç olan kişiler,

Trafik kazası halleri,

Acil haller (hayati tehlike olan durumlar),

İş kazası ile meslek hastalığı halleri,

Bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar,

Kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile insan sağlığına zararlı madde bağımlılığını önlemeye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri,

Analık hali nedeniyle sağlanan tetkik ve tedaviler,

Afet ve savaş ile grev ve lokavt hallerinde.

Bunların dışında hizmetten yararlanmak için sigortalı olarak çalışıyor olmak (4A-4C), kendi namına iş yapmak (4B), emekli olmak, işsizlik maaşı almak, isteğe bağlı sigorta ödemek veya GSS kapsamında prim ödemek. Bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler de tabii ki kapsamda.
Yukarıda sıralanan listeye baktığımızda kaza hallerinde de hiçbir şart aranmayacağı açıkça görülüyor.

NE YAPMAK LAZIM?

Bu durumda öncelikle yapacağınız iş, size çıkartılan ücretlerin mutlaka detaylı faturasını almak olmalı. Böylece hastaneye yukarıdaki acil hallerden birisiyle geldiğinizi ve yapılan işlemleri ispatlamış olacaksınız.
Daha sonra da bu belgelerle SGK'ya ve Sağlık Bakanlığı'na dilekçe ile müracaat edebilirsiniz. Öncelikli olarak durumu 170'e de bildirebilirsiniz. Yine Sağlık Bakanlığı'nın destek hattı Alo 184 hattına da ulaşabilirsiniz.
Belge ya da fatura isteğinizi karşılamazlarsa bu kez Maliye Bakanlığı'nın ALO 189 hattını da arayabilirsiniz.

PARANIZ KESİLMEZ

2003 yılından bu yana Emekli Sandığı'ndan malullük aylığı alıyorum. Şimdi bir şirkette çalışmak istiyorum.
SSK'lı olarak çalışırsam maaşım kesilir mi? Metin S

Malulen ya da normal olarak Emekli Sandığı'ndan emekli olmuş ya da maaş alan birisi için bir başka şirkette SSK'lı (4A) olarak çalışmasında bir sakınca bulunmuyor. Bu yüzden işe girip çalışabilirsiniz.
Bu durumda maaşınız kesilmez. Ancak tekrar devlet memuru olarak çalışmak isterseniz bu kez maaşınız kesilir, buna dikkat etmek lazım. Emekli Sandığı'ndan emekli olanlar için de tekrar memur olduklarında maaşlarının kesilmesi söz konusu.


SİGORTADA 18 YAŞA DİKKAT

1967 doğumluyum. 1984 yılında sigortalı oldum. Sigortalılık başlangıcım hangi tarih olarak belirleniyor? Fatih KURU

Öncelikle belirtelim.
Emeklilik hesabınız yapılırken, yani primlerinize bakılırken 1984 yılında, yani 17 yaşındayken yapılan sigorta başlangıç olarak kabul ediliyor. Fakat sigortalılık süresi hesaplanırken 18 yaşın dolduğu tarih dikkate alınıyor. Yani bu kez 25 yıl için 1985 tarihi geçerli oluyor. Siz süreyi doldurduğunuz için önemi yok. Ancak 25 yılı henüz doldurmayanlar buna dikkat etmeliler.
01.04.1981 tarihinden önceki sigortalılıkta ise 18 yaş şartı bulunmuyor.


NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

24.02.1978 doğumluyum.
SSK giriş tarihim 01.01.1999, 6129 günüm var. Sigorta başlangıcımdan sonra bir kız evlat sahibi oldum.
Ne zaman emekli olurum? Meral Oral Sabuncu.

20 yıl 55 yaş ve 5975 prim günü şartlarınız var. Priminiz tamamlanmış, yılınız 01.01.2019'da dolacak. Yaşınızın tamamlanacağı 24.02.2028'de emekli olursunuz.
Priminiz tamam olduğu için doğum borçlanmasına gerek yok.
Yaşınızı etkilemiyor.

01.02.1991 tarihinde sigortalı oldum. 10.11.1965 doğumluyum. 6.500 günüm var. 1985 yılında askerlik yaptım. Borçlanma yapsam emekliliğimi etkiler mi?

25 yıl 53 yaş ve 5600 gün şartlarınız var. Yılınız bu sene dolmuş.
Priminiz tamam. Yaşınız ise 2018'de tamamlanacak. Ancak yapacağınız 3 aylık bir askerlik borçlanması ile 1 yıl kazanır ve 10.11.2017'de emekli olursunuz.

24.12.1989 tarihinde sigortalı oldum. Aralıklarla çalıştım 5000 günüm var. Şu an çalışıyorum. 1969 doğumluyum.
2000 doğumlu bir çocuğum var. Ne zaman emekli olurum. Melahat YAŞLI

20 yıl 46 yaş ve 5375 şartlarınız var. Yılınız ve yaşınız tamamlanmış.
375 gün priminiz eksik.
Bunu da doğum borçlanması ile tamamlayın ve hemen emekli olun. Borçlanma yapmak istemezseniz 1 yıl daha çalışıp emekli olabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.