Çalışan emekliye İKİNCİ TAZMİNAT
Türkiye'de yaklaşık 12 milyon emeklimiz var.
Bunların büyük bölümü eski adıyla SSK'dan emekli olmuş büyüklerimiz.
Emekli yaşlarına baktığımızda da genç emeklilerin sayısının da önemli bir yekun tuttuğunu görüyoruz. Bu emeklilerimizin büyük bölümü de çalışmaya devam ediyor.
Emekliler 3 türlü çalışıyor.
1- Çalıştığı şirkette emekli olduktan sonra devam ediyor.
2- Başka bir şirkette iş bulup çalışıyor.
3- Kendi işini yapmaya devam ediyor ya da yeni iş kuruyor.
Kendi işini devam ettiren ya da kuran emeklilerimiz için daha önce Sosyal Güvenlik Destek Primi adı altında maaşlarından yüzde 15 kesinti yapılıyordu.
Bu kesinti daha sonra yüzde 5'e indirildi ve bir süre sonra da kaldırıldı.
Artık kendi işini yapan emeklilerimiz maaşlarını tam alıyor. Diğer çalışanları da kıdem tazminatı bakımından tek tek ele alalım.
Başka şirketlerde çalışan emekliler için ise önemli haklar bulunuyor. Emekliliğe ayrılan çalışan o şirkette kaç yıl çalışmışsa buna göre hesaplanan tazminatını alarak ayrılabilir.
Bu emeklimiz eğer çalışmaya o şirkette devam edecekse yeniden sözleşme yaparak yeni başlamış bir işçi gibi çalışmaya devam eder. Böylece yeniden tazminat alabilmesi için en az bir yıl çalışması gerekir. İzin ve diğer hakları da yeni işe girmiş gibi hesaplanır. Dolayısıyla bu emeklimiz istifa ederse diğer çalışanlar gibi tazminat alamaz.
Ancak çıkartılırsa ikinci tazminatını alır. Bu emeklimiz eğer emekliye ayrıldığı şirkette çalışmaya devam ederken tazminatını almamışsa bu kez ayrılacağı zaman çalıştığı tüm sürenin tazminatını son brüt maaşına göre yapılan hesaplama ile alır.
İKİNCİ EMEKLİLİK MÜMKÜN MÜ?
Bu sorunun cevabını emeklinin kendisi belirliyor. Yani emekli olduktan sonra maaş almaya başlayan bir kişi tekrar çalışmaya başladığında iki seçenekle karşı karşıya kalıyor. Birincisi emekli olarak çalışmaya devam edebilir. Bu durumda sadece kısa vadeli prime tabi olur ve emekli maaşını da alır. Eğer yaşlılık sigortası primiyle çalışmak isterse bu kez maaşını kestirmek zorunda.
Bunu seçerek çalışanlar çalışma hayatlarını istedikleri zaman bitirerek yeniden emeklilik için başvurabilirler. Yatırılan bu ikinci primler yüksekse emekli maaşı da artar.
SAĞLIK AYRILIK SEBEBİ
Forklift operatörüyüm. Son bir senedir rahatsızlığım oldu. Fıtık ve kireçlenme olmuş. Şimdi tazminat almak ve ayrılmak için ne yapabilirim. Bahadır GÖK
Bahadır Bey geçmiş olsun. İşyerinden tazminat alarak ayrılmak için haklı fesih imkanı var.
Ancak sağlık sorununun işyeri kaynaklı olması lazım. İş Kanunu'nun 24. maddesi şartları sayarken, "İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması, işin niteliğinden dolayı işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa, işçinin sürekli olarak görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa..." ifadesini kullanıyor.
Bu durumun doktor raporuyla tespitinden sonra ilgili maddeyi gerekçe göstererek dilekçe yazın ve tazminatınızı talep edin.
Dilekçenizi noter vasıtasıyla göndermenizi tavsiye ederim.
TAŞERONUN ASKERLİĞİ
Kadroya geçecek taşeronlar askerden döndüklerinde, aynı işe başlayabilecekler mi? Böyle bir düzenleme yapılabilir mi? Nazife UZUN
Taşeron işçilerin kadroya geçirilmeleri ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Bu konudaki hazırlıklarla ilgili detayları bu köşede yazmıştım. Yasa çıktığında hangi şartlarda kadro gelecek hep birlikte göreceğiz.
Ancak mevcut durumda işveren, askere gitmek için ayrıldığı işyerine askerden döndükten sonra yeniden başvuran işçiyi eski işlerine veya benzer işlere boş yer olması halinde hemen, eğer o tarihte bu nitelikte bir iş yoksa boşalacak ilk pozisyona başka isteklileri tercih ederek almak zorundadır.
Bu şartların varlığına rağmen işveren askerden dönen işçisini işe almazsa 3 aylık ücreti tazminat olarak öder.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
1975 Ağustos doğumluyum, sigorta giriş tarihim Aralık 1989. 1994-1998 yılları arası Bağ-Kur prim ödemem var. 2000 Eylül ayından beri sigortalı (4A) çalışıyorum. Erkan İLKKUŞ
Bu şekilde çalışmaya devam ederseniz 25 yıl 52 yaş ve 5525 prim günü ile emekli olursunuz.
25 yıl 18 yaşından sonra hesaplanır.
Priminiz dolunca Ağustos 2027'de emekli olursunuz.
Annemin İşe giriş tarihi 15.01.1982. Doğum tarihi; 12.01.1965. Gün sayısı; 2000. Sigorta sonrası iki çocuk var. (Denizli)
Annenizin 5 bin günü olsaydı hemen emekli olurdu. Ancak çalışmıyorsa 3.600 günle emeklilik şansı var. Bunun için iki çocuk borçlanıp 1440 gün kazanın. Kalan 160 günü ödediğinizde 58 yaşında emekli olur.
15.05.1992 tarihinde işe girdim. 1969 doğumluyum. Halen çalışıyorum. 7 binden fazla günüm var. Ne zaman emekli olurum.
25 yıl 53 yaş ve 5600 gün şartlarınız var. Yıl şartı 2017'de dolacak. Priminiz tamam. 2022 yılında doğum gününüzde emekli olursunuz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.