Ben 4 sene Bağ- Kur'luydum. Bağ-Kur'a şu an 8 bin lira borcum var. Daha önce de sigortalı işte hiç çalışmadım. İsteğe bağlı sigortalı olmak için ne kadar toplu para yatırmam gerekiyor? (Sedef)
Öncelikle hemen belirtelim. İsteğe bağlı sigortalı olmak için her hangi bir ücret ödemenize ya da toplu para yatırmanıza gerek yok. 18 yaşından büyük olmanız ve her hangi bir işte çalışmıyor olmanız yeterli.
Emekli ya da başka sebeple kurumdan maaş almıyor olmanız da lazım.
Sizin tüm şartlarınız buna uyuyor. O yüzden en yakın SGK'ya giderek isteğe bağılı sigortalı olmak için bir dilekçe vermeniz yeterli, bunun bir ücreti yok. İsteğe bağlı sigortalı olduktan sonra siz artık 4B yani Bağ-Kur kapsamında prim ödeyeceksiniz. Her ay asgari ücret ile yine asgari ücretin 7.5 katı arasında bir ücret belirleyip bunun yüzde 32'sini prim olarak yatırmanız gerekiyor.
Bu şekilde Bağ-Kur şartlarında yaşınızı ve priminizi doldurarak emekli olabilirsiniz. İsteğe bağlı sigortada toplu ödeme uygulaması yok.
Prim sürenizi doldurana kadar her ay ödeme yapmanız gerekiyor. Ödemeniz gereken en az prim günü 5400 gün olacak.
Bu arada Bağ-Kur'a olan borcunuzu ödemeden emekli olamazsınız hatırlatalım.
TOPLU ÖDEME YOK
Evlendim ama çocuğum olmadı. Bu durumda olan kadınlar; hizmeti, yaşı tamamladığı halde prim eksikliğini toplu olarak ödeme yapamayacak mı? Pakize KOÇ
Doğum borçlanması ve askerlik borçlanması erken emeklilik imkanları sunuyor.
Ancak bunların gerçekleşmesi lazım. Yani borçlanma yapacak kadının çocuk sahibi olması, erkeğin ise askere gitmesi lazım.
Zaten ödemeler doğum ve askerliğin gerçekleştiği tarihlere göre belirleniyor. Kadınlar sigortadan sonraki doğumlar için 3 çocuğa kadar borçlanıp 6 yıl yani 2.160 gün kazanabiliyor. Eğer primleri eksik ise bunu tamamlamış oluyorlar.
Erkekler ise sigortadan önceki askerliklerini borçlanarak işe giriş tarihini geri çekip 1 yaş daha erken emekli olabiliyor.
O yüzden çocuğunuz olmamışsa doğum borçlanması yapmanız mümkün değil. Prim eksikliğini isteğe bağlı sigorta ile ya da çalışarak tamamlamanız gerekiyor. Maalesef başka türlü toplu ödeme ile prim doldurma gibi bir uygulama bulunmuyor.
İHBAR TAZMİNATI ALIRSINIZ
Bir mağazada son 9 aydır çalışıyordum. İşveren beni çıkardı. Ancak tazminat ödemedi. Benim hiç tazminat alacağım olmayacak mı? Yusuf ARSLAN
Şu anda mevcut yasalarımıza göre kıdem tazminatı alabilmek için en az 1 yıl çalışmış olmanız gerekiyor.
Bu yüzden işvereninizin size kıdem tazminatı ödeme zorunluluğu yok.
O yüzden kıdem tazminatı alamazsınız. Ancak ihbar tazminatı hakkınız var. Eğer işvereniniz size çıkartacağını önceden haber vermediyse ihbar tazminatı ödemek zorunda.
İş yerindeki kıdeminize göre bu miktar belirleniyor.
Siz 6 ay ile 1.5 yıl arasında bir süre çalıştığınız için size 4 haftalık ücretinizin ihbar tazminatı olarak ödenmesi gerekir.
6 aydan daha az çalışanlarda bu süre 2 hafta olarak belirleniyor.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
1977 doğumluyum. 1993'de staj sigortası olarak girişim var ama 09/1995'ten itibaren sigortam yatmaya başladı. 6200 günüm var. Özgür BALTACI
Staj süresi emeklilik hesabından sayılmıyor. Bu yüzden 25 yıl 55 yaş ve 5750 gün şartlarınız var. Priminiz tamam yılınız dolmuş. Yaşınızın dolacağı 2032 yılında emekli olursunuz.
2003'den itibaren sigortam başladı. 4020 günüm var. (Deniz)
İşe giriş tarihinize göre 58 yaş ve 7 bin gün prim şartlarınız var. Priminizi tamamlayıp yaşı bekleyeceksiniz.
Aralık 1998 sigorta girişliyim. 3.600 günüm doldu. Nuri KARATAŞ
Yaşınızı yazmamışsınız. İşe girişinize göre 25 yıl 58 yaş ve 5975 prim günü şartlarınız var. Yılınız ve priminiz eksik. 3.600 günden emeklilik için ise 60 yaş şartınız var.
01.09.1969 doğumluyum. 01.06.1986 sigorta girişim var. Primim 7200 gün. Adnan KARAAĞAÇ
25 yıl 49 yaş ve 5300 gün şartlarınız var. Yılınız ve priminiz tamamlanmış. 01.09.2018'de emekli olursunuz.