• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Engelliye erken emeklilik FARUK ERDEM

Engelliye erken emeklilik

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15 Eylül 2017, 19:31

Şu an özel bir şirkette SGK'lı olarak çalışmaya devam etmekteyim. Maliye Bakanlığı'ndan vergi indirimine dair yazıyı aldım, % 40 engelli raporum onaylanmış durumda. Bu şartlarla başvurduğum takdirde emekli olabileceğim bilgisini de SGK'dan öğrendim. Sigortaya ilk girişim:05.06.1998. 6248 günüm var. 6 ay sonra başvursam olumsuz etkilenir miyim? (Ayşenur)

Engelli vatandaşlar eğer vergi indirimi almışlarsa yaş şartı aranmadan erken emeklilik imkanı tanınıyor. Verdiğiniz bilgilere göre emeklilik şartlarınız 18 yıl ve 4080 gün. Buna göre emeklilik için prim şartınız tamam, yıl şartınız da dolmuş.
Başvurarak emeklilik işlemlerini başlatabilirsiniz. 6 ay sonra başvurmanız sizin açınızdan bir olumsuzluk doğurmaz. Ancak şu hesabı yapabilirsiniz. 6 ay boyunca emekli maaşı alamayacaksınız.
Ancak 6 aylık daha kıdem tazminatınız birikmiş olacak. her yıl için bir brüt ücret ödeniyor.
Bu durumda 6 ay daha çalışırsanız yarım brüt ücret daha tazminatınıza eklenir.
Fakat 6 ay boyunca emekli maaşı alamayacaksınız. Eğer brüt ücretinizin yarısı 6 aylık emekli maaşınızdan fazla ise bekleyebilirsiniz. Değilse 6 maaşı kaçırmış olacaksınız.

EV HANIMI EN AZ 15 YIL PRİM ÖDEMELİ


Annem sigortalı olarak hiç çalışmadı. Biz onun emeklilik hakkı kazanmasını istiyoruz. Bunun için nasıl bir yol izlemeliyiz. Sigorta yaptırmamız emeklilik hakkı sağlar mı? Semih CAN

Çalışma imkanı olmayan ev hanımları için sistemimizde isteğe bağlı sigortalılık imkanı bulunuyor. 2008 reformundan sonra isteğe bağlı sigorta olanlar Bağ-Kur kapsamında değerlendiriliyor. En yakın SGK'ya giderek isteğe bağlı sigorta yaptırabilir ve annenizin sigortasını başlatabilirsiniz.
Bunun için her ay brüt asgari ücretin yüzde 32'si kadar prim ödemeniz gerekiyor. Bu prim sayesinde anneniz sağlık hizmetlerinden de yararlanabilir.
Bakmakla yükümlü olduğu kişiler varsa onlar da sağlık hizmetleri alabilir. Emeklilik için ise en az 15 yıl prim ödemeniz gerekmekte.

DUL KADINA ÇİFT MAAŞ

Babam 24.07.2008 tarihinde vefat etti, annem 2009 mart ayından beri dul eşinden maaşı alıyor. Ayrıca 2016 yılında emekli oldu ve emekli maaşı da alıyor. 15 gün önce anneannem vefat etti. Annem anneannemin maaşı için başvurabilir mi? Ufuk MÜ- SELLİM

Dul maaşı ile yetim maaşı arasında bazı farklar bulunuyor. Vefat eden eşin maaşını alacak olan eşin emekli olması ya da bir başka yerde çalışıyor olması engel teşkil etmiyor. Sadece evlenmemesi gerekiyor. Evlenirse ve boşanırsa önceki maaş tekrar bağlanabiliyor. Dolayısıyla annenizin hem emekli maaşını hem de dul maaşını almasında sakınca yok. Ancak yetim maaşı için kız çocuklarının herhangi bir gelirinin olmaması ve evlenmemeleri gerekiyor. Dolayısıyla anneniz hem dul maaşını hem de yetim maaşını birlikte alamıyor.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

1975 doğumluyum. 2007 SSK girişim ve 2780 günüm var. Ne zaman emekli olabilirim? (Selvi)
İşe giriş tarihinize göre 58 yaşını doldurmanız ve 7 bin gün prim ödemeniz gerekiyor. Bunun için çalışmaya devam etmeniz lazım. Eğer 2007 yılından sonra doğumlarınız olursa 3 çocuğa kadar çalışmadığınız günleri borçlanarak 2160 gün yani 6 yıl kazanabilir erken emekli olabilirsiniz.

1974 doğumluyum. 21.11.1993'de SSK girişim var. 2150 gün Bağ-Kurum var. 800 gün de SSK var. Ne zaman emekli olurum? Hakan DURU
Bu primle emekli olmanız mümkün değil. Eğer bundan sonra SSK'lı olarak çalışmaya devam ederseniz 25 yıl 54 yaş ve 5675 günle emekli olursunuz. Bağ-Kur'a devam ederseniz bu kez prim gününüzün 9 bin olması gerekiyor. Eğer en az 3.5 yıl SSK'lı çalışıp 3.600 günden emekli olmak isterseniz de 60 yaşı beklemeniz gerekir.

15.10.1969 doğumluyum. 10.01.1991 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladım. 7 bin günü tamamladım. Ne zaman emekli olurum?
Halil ÇIPA
25 yıl 52 yaş ve 5525 gün şartlarınız var. Priminiz ve yılınız tamamlanmış. Yaşı bekliyorsunuz. Yaşınızın dolacağı 15.10.2021 tarihinde emekli olursunuz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.