Meclis bu dönemde milyonları yakından ilgilendiren çok önemli yasaları görüşmeye başlayacak. Ekim ayı ile birlikte TBMM Genel Kurulu'na gelecek çok önemli yasalarla özellikle çalışma hayatı, vergi ve iş dünyasını ilgilendiren düzenlemeler de peşi sıra gündeme gelecek. Daha önce tasarısı hazırlanıp Meclis'e gönderilen yeni İş Mahkemeleri Kanunu ile hayatımıza arabulucu sistemi de girmiş olacak. Özellikle işçi ve işveren ilişkileriyle ilgili anlaşmazlıklar önce arabulucuya gidecek ve burada çözüme kavuşturulacak. Kıdem tazminatı, alacak davaları ve işe geri dönüş talepleri arabulucu şartı olmadan mahkemelere gidemeyecek.
Arabuluculuk sistemi ile yıllar süren dava süreçleri de birkaç hafta içinde bitecek. Arabulucular konuyu 3 haftada çözüp sorunu ortadan kaldıracak.
Eğer arabulucu da çözüm olmaz ise ancak o zaman mahkemeye gidilecek. Söz konusu yasanın Meclis açılır açılmaz ilk görüşülen konulardan olması bekleniyor.
MİLYONLAR SEVİNECEK
Bu arada Meclis'e çok geniş kapsamlı bir torba yasa da gelecek. Torba Yasa'da Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yatırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın maden üretimi, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın tüketiciler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın sosyal çalışmalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın da iş hayatıyla ilgili düzenlemeleri yer alacak. Vergi konularında mükelleflerin hayatlarını kolaylaştıracak birçok düzenleme bulunacak. Çalışma hayatını ilgilendiren düzenlemelerde ise Toplu Sözleşme görüşmelerine gelen ancak orada çözüme kavuşmayan birçok konunun yer alması bekleniyor. Bunlar arasında emeklilerin aile yardımları, bayram ikramiyeleri, memurların da mali ve sosyal hakları gibi konuların olması bekleniyor.
Bu arada yüksek emlak vergisi bedellerini sona erdirecek bir tavan fiyat uygulamasının da torba yasada olacağı belirtiliyor.
TOPLUMDA BEKLENTİ ÇOK YÜKSEK
Bu arada torba yasada yer alması için toplumun birçok kesiminden talep gören bazı konular da bulunuyor.
Özellikle annelerin emekliliklerini sağlayacak sigorta öncesi doğumların borçlanılmasının çözülmesi bekleniyor.
Yine staj ve çıraklık sırasında yapılan sigortanın prim başlangıcı sayılması talepleri de var. Bu konuda bir formül bulunması da bekleniyor. Borçlanma da masada olan konular arasında.
Yaşı ve sigorta süresi dolmasına rağmen primi eksik olan ve çalışma imkanı olmayan vatandaşlar için borçlanma imkanı da beklentiler arasında. Ayrıca daha önce vergi kaydı olmasına rağmen Bağ-Kur kaydı bulunmayan esnaf için de geriye dönük borçlanma fırsatı bekleyen çok sayıda vatandaş da bulunuyor.
İHYA İMKANI VAR
1957 doğumlu annemin 1985 tarihinde Bağ-Kur girişi var. Hiç ödenmiş primi yok. 3 çocuğu var. Annemin emekli olması için ne yapması gerekiyor? Yalçın GÜRLER
Annenizin Bağ-Kur girişi yapılmış ve primleri ödenmemiş ise bir borç çıkartılmıştır.
Daha sonra çıkartılan düzenleme ile 12 aydan fazla borçlar ve günler silindi. Annenizin durumu da böyle ise ödemediği günleri yeniden ihya ile ödeme imkanı bulunuyor. Bunun için SGK'ya gidip durumunu öğrenmeniz yerinde olur. Bağ-Kur'a uygun bir iş yapmamış ise bu durumda prim de çıkmamıştır. O zaman ihya imkanı da olmaz.
İKİNCİ TAZMİNAT MÜMKÜN
1976 doğumluyum ve 2 şubat 1998 yılından beri SGK'lıyım. 3 yıl önce, eski çalıştığım iş yerimden, SGK dan almış olduğum "3.600 gün ve 15 yıl dolmuştur" yazısı ile kıdem tazminatımı alarak ayrılmıştım. Prim günüm dolduğunda mevcut iş yerimde de aynı haktan faydalanabiliyor muyum? Prim günüm dolduğunda yaşı beklerken prim yatırmadığımda maaşım düşer mi ? Şu anda aldığım brüt maaş 7.097 TL Aslı BAL
Yargıtay 15 yıl 3.600 günü doldurup kıdem tazminatı alan çalışanların makul bir süre sonra yeniden çalışmalarına bir engel olmadığına karar verdi. Çalışanların SGK'dan ikinci bir yazı alıp işyerlerinde bir yılı doldurmuş olmaları şartı ile yeniden kıdem tazminatını alarak ayılmalarının önünde bir yasal engel bulunmuyor.
Ancak uygulamalara baktığımızda SGK bu yazıyı en fazla iki kez veriyor. O yüzden siz de SGK'ya giderek yeniden yazı talep edebilirsiniz. Brüt maaşınız gayet yüksek bu da emekli maaşınızı olumlu etkileyecektir.
Yaş beklerken ekli maaşınız düşmez ancak prim yatırılmadığı için bir yükselme de olmayacaktır.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
15.10.1975 doğumluyum. 18.12.1995 yılında sigortalı oldum. Halen çalışmaya devam ediyorum. Ne zaman emekli olabilirim? Hatice KAYMAK
20 yıl 52 yaş ve 5825 gün şartlarınız var. Yılınız dolmuş muhtemelen priminiz de tamamdır. Yaşınızın dolacağı 15.10.2027 tarihinde emekli olursunuz.
05.04.1979 doğumluyum. 15.03.1998 tarihinde sigortalı oldum. Ne zaman emekli olabilirim? Suat ÇALIK
25 yıl 57 yaş ve 5900 gün şartlarınız var. Henüz yılınız ve yaşınız dolmamış. Priminizi yazmamışsınız. Bu şartları tamamlayınca emekli olursunuz.