Çalışan emekliye ikinci maaş
01.08.1958 doğumluyum.
31.01.2001 tarihi itibariyle emekli oldum. Şu anda emekli maaşımı alıyorum.
26.02.2002 tarihinde başka işyerinde sigortasız çalıştım. 01.11.2012 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladım ve hala bugün itibariyle sigortalı olarak çalışmaya devam etmekteyim. İkinci emekliliğim mümkün müdür.
Özcan ERÇELİK
Türkiye'de emekli olanların çalışmasının ya da kendi adına bir iş yapmasının veyahut şirketlere ortak olmasının önünde bir engel yok. İsteyen emekli bu işleri yapabilir ve aynı zamanda emekli maaşını da almaya devam edebilir. Ancak burada ayrıntıya dikkat etmek gerekir.
Emekliler her ne kadar çalışma şartları, izin, kıdem tazminatı gibi konularda diğer çalışanlarla aynı statüde bulunsa da yapılan sigorta farklı oluyor. Emekliler Sosyal Güvenlik destek Primi ödeyerek kısa vadeli sigorta kollarıyla sigortalanıyor. Yani emekliliği sağlayan uzun vadeli sigorta kolları kullanılmıyor.
Dolasıyla sadece sağlıkla ilgili konuları içeren bir sigortaya sahipler. Bu sigorta da ikinci bir emeklilik hakkı, ya da mevcut emekli maaşının yükselmesi gibi bir etki yapmıyor. Fakat emekliler isterlerse emekli maaşlarını kestirip uzun vadeli sigorta ile çalışmaya devam edip maaşlarını yükseltme yoluna da gidebiliyor. Burada tabii prime esas kazancın yüksek olması lazım yoksa kaybettiğiniz emekli maaşlarını da alamazsınız. Bu bilgiler ışığında sizin için de ikinci bir emeklilik mümkün görünmüyor.
Yetim maaşı şartları
Eskiden Sigortalı bir işe girdiğinde kız çocuklarının yetim maaşı kesilmiyordu sadece devlet memuru olduklarında kesinti yapılıyordu.
Kanunda bir değişiklik mi var? (Melda)
Yetim aylığı maaşı bağlanmasından sonra kız çocuklar evlenene ve işe girene kadar maaş almaya devam ederler.
Erkek çocuklarda ise 18 yaşını doldurduğunda maaş kesilir.
Lisede okuyanlar 20 yaşını doldurduktan sonra maaş alamaz.
Üniversite öğrenimi görenler 25 yaşından sonra maaş almaz. Çalışırlarsa da yaş şartına bakmadan maaş kesilir. Yetim maaşının kesilmesi halinde tekrar bağlanması, ancak işten ayrıldıktan sonra başvurmak gerekir. Aynı şekilde boşanan ya da dul kalan kız çocuklar da başvurduklarında maaşları yeniden bağlanır.
Devlet memurlarının kız çocuğu yetimlerinde ise devlet memuru olmaması gerekmektedir.
İzin parası alınır
2 yıldır bir işyerinde çalışıyorum. Bugüne kadar hiç yıllık izin kullanmadım.
İzin haklarım saklı mıdır?
Parasını alma durumum var mıdır? (İsmi saklı)
İş Kanunu'na göre; çalışma süresi 1 ile 5 yıl arasında olanlara (5 yıl dahil) 14 gün, 6 ile 14 yıl arasında olanlara 20 gün, 15 yıl veya daha fazla olanlara 26 gün yıllık ücretli izin verilmektedir.
İşveren yıl içerisinde yıllık izin kullandırmak zorundadır.
Siz 2 yıldır çalıştığınız için toplamda her yıl için 14 günden 28 gün izin hakkınız bulunuyor.
İşveren izin kullandırmıyorsa ALO 170'e şikayette bulunabilirsiniz.
İşten ayrılırken biriken izin günlerinizin parasını son maaşınız üzerinden alırsınız. İzin kullanmayarak parasını almak gibi bir uygulama yok.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
01.01.1985 doğumluyum.
1998 yılında sigorta girişim yapıldı. 18.10.2011 tarihinden beri çalışıyorum.
Emeklilik yaşımı öğrenebilir miyim? Selim YANOVA
1998 yılında sigortanız 23 Kasım'dan önce yapıldıysa 25 yıl 57 yaş ve 5900 gün, sonra yapıldıysa 58 yaş 5975 gün şartlarınız var. Şartları tamamlayınca emekli olursunuz. 25 yıllık sigorta süresi 18 yaşından sonra başlar
05.10.1968 doğumluyum.
13.04.1988 yılında sigortalı olarak çalışmaya başladım. 7 bin günü geçtim.
Hasan KARA
25 yıl 50 yaş ve 5375 gün şartlarınız var. Priminiz ve yılınız tamam. 05.10.2018 tarihinde emekli olursunuz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.