• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
İşe arabulucu iade edecek FARUK ERDEM

İşe arabulucu iade edecek

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 06 Ekim 2017, 21:22

Çalışma hayatında çok önemli bir değişiklik yapıldı. Milyonlarca çalışan mahkemelerde senelerce beklemekten kurtulacak, sorununu arabulucular sayesinde 3-4 haftada çözebilecek.
Türkiye'de iş mahkemelerinin en çok baktığı dosyaların başında tazminat davaları ve işe geri dönüş talepleri geliyor. Ağır iş yükü dolayısıyla duruşmalar uzuyor ve 3-4 sene sürdüğü bile oluyor.
Birde Yargıtay aşaması düşünüldüğünde işçiler için de işveren için de sonuç almak zorlaşıyor.
Meclis'te 9 maddesi kabul edilen ve görüşmeleri devam eden yeni düzenleme ile artık işçi işveren uyuşmazlıkları mahkemeye gitmeden önce arabulucular tarafından çözülecek.


ÖNCE ARABULUCUYA GİDİLECEK

Mahkemeye gitme şartı arabulucu olacak. İşçi veya işverenin iş ilişkisi kapsamında birbirlerine hakaret etmekten kaynaklanan ya da işçinin iş yerindeki işverene ait mal ve malzemelere zarar vermesinden doğan tazminat talepleri de dava açılmadan önce arabulucuya götürülecek. Üstelik seneler süren anlaşmazlıklar birkaç hafta içinde çözülecek, her iki tarafta kazançlı çıkacak. Yasa yürürlüğe girdikten sonra özellikle kıdem tazminatı davaları ve işe geri dönüş talepleri arabulucular tarafından karar bağlanacak. Arabuluculuk müessesesi bir süredir uygulamada bulunuyor. Daha önce isteğe bağlı olan başvuru şimdi zorunlu hale getiriliyor. Düzelemeye göre işten çıkartılan işçi arabulucuya bir ay içinde başvuracak. Her ilde arabulucu büroları açılacak.
Arabulucu her iki tarafı bir masa etrafında buluşturarak sorunu çözecek. Sorun burada çözüme kavuşturulamaz ise ancak o zaman mahkemeye gidilecek.
Arabulucunun dosyayı kapatma için en fazla 4 hafta süresi olacak.
Yeni çıkartılan yönetmeliğe göre arabulucular da eğitimden geçirilecek. Eğitimler ise 9 Ekim Pazartesi günü başlayacak. Arabuluculuk için sınav yapılacak.
Bu sınavdan 100 üzerinden 70 puan alanlar başarılı sayılacak.


SİYASAL VE İŞLETME MEZUNUNA FIRSAT

Avukatlar, hukuk fakültesi mezunları ve hukuk öğrenimi alanlar arabulucu olabilecek.
Siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, iktisat ve işletme fakültelerinden mezun olanların arabulucu olmaları için zorunlu hale getirilen eğitime katılabilmeleri için üniversite eğitimi döneminde anayasa hukuku, ceza hukuku, ceza muhakemesi hukuku, hukuk başlangıcı, hukuka giriş, hukukun temel kavramları, temel hukuk, ticaret, iş ve borçlar hukuku derslerinden en az 2'sini almış olmaları şartı aranacak.

GELİR TESTİ BELİRLİYOR


01.01.1992 doğumluyum.
Geçen yılda Haziran ayında üniversiteden mezun oldum. Babam 4 yıl önce vefat etti ve onun bağ-kur dan emekli maaşını annem alıyor yaklaşık 1300 TL.
Gelir testi yaptırmam gerektiği söylendi. Gelir testi yaptırdığımda sağlıktan yararlanabilecek miyim? Oguzhan AZARI

Gelir testine müracaat ettiğinizde haneye giren gelir ve gider durumları değerlendiriliyor. Buna göre eğer haneye giren gelir kişi başı asgari ücretin üçte birinden az çıkarsa sizin primleriniz devlet tarafından ödenecek ve sağlıktan ücretsiz olarak yararlanacaksınız.
Bunun üzerinde bir rakam çıkarsa bu yıl için aylık 52 lira prim ödeyerek yine sağlıktan ücretsiz yararlanacaksınız. Çalışmaya başladığınızda artık sigortalı olacağınız için GSS primi ödemenize gerek kalmayacak.

TATİLDE ÇALIŞMAK ZORUNLU DEĞİL

3.5 yıldır bir firmada satış danışmanlığı yapıyorum. Bayramlarda çalışıyoruz. Bayramlarda çalışmak istemediğimi söylediğimde işverenim kabul etmedi. Bununla ilgili sözleşme imzaladığımı söyledi. Ne yapmam lazım? (ismi saklı)

İş kanunumuz gereği resmi ve dini bayramlarda yani resmi tatillerde işçilerin çalışma mecburiyetleri bulunmuyor. İşveren de yine İş Kanunu'nda açıkça belirtildiği üzere işçilerini zorlayamıyor. Ancak imzaladığınız iş sözleşmesinde ya da toplu sözleşmelerde resmi tatillerde çalışılmasına dair bir madde bulunuyorsa sizin buna uyma mecburiyetiniz bulunuyor.
Tabi resmi tatillerde çalışanlara yine iş kanunu gereği bir yevmiye fazla mesai ücreti ödenmek zorunda. Eğer bu paralar ödenmiyorsa çalışanların iş akdini tek taraflı olarak feshedip tazminat alma hakkı bulunuyor. Durumu öncelikle ALO 170'i arayarak bildirmenizde fayda var.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

05.04.1982 SSK girişim var. 16.06.1964 doğumluyum.
3200 pirim günüm bulunuyor.
Ne zaman emekli olurum?
Orhan ÖZDAŞ

Tam emeklilik için 25 yıl 46 yaş ve 5075 gün şartlarınız var. Yaş ve yıl tamam prim dolunca emekli olursunuz. Kısmi emeklilik için ise 3.600 günü doldurmanız gerekiyor.
3.600 günü doldurunca da 60 yaşında emekli olursunuz.

11.09.1971 doğumluyum.
10.05.1991 tarihinde sigortalı oldum. 6500 günüm bulunuyor.
Ne zaman emekli olabilirim.
Hatice ŞANLI

20 yıl 47 yaş ve 5450 gün şartlarınız var. Yılınız ve priminiz tamamlanmış. Yaşınızın dolacağı 11.09.2018 tarihinde emekli olursunuz.

18.10.1995 tarihinde sigortalı oldum. Aralıklarla çalıştım ve 4500 günüm var. Şu anda çalışıyorum. Ne zaman emekli olurum. Hayati CANDAN

25 yıl 55 yaş ve 5750 gün şartlarınız var. Yaşınızı yazmamışsınız. Çalışmaya devam edip priminizi tamamlayın. Daha sonra yaşınız da dolunca emekli olursunuz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.