Bugün Cumhuriyetimizin 94. Yılını kutluyoruz. Bu vesileyle tüm okurlarımızın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyorum. Bilindiği üzere resmi tatil günlerinde işçiler açısından çalışma zorunluluğu yok. Bu günler tatil günleri olduğu için işveren de işçilerini zorlayamıyor. Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir. Fakat bazen işin gereği olarak ve işçinin de rızası alınarak bu günlerde çalışma yapılmaktadır. Böyle resmi tatillerde çalışıldığında fazladan günlük ücret de ödeniyor. Ancak resmi tatil günleri hafta tatiline denk gelirse durum değişiyor.
Bugün günlerden Pazar ve birçok çalışan için hafta tatili günü. Yani bugün işçiler izin yapıyor ve çalışmış gibi ücretlerini tam alıyorlar. Dolayısıyla bugün hafta tatilini kullanan bir çalışan için alacağı para bir günlük yevmiye olacaktır. Ancak bu gün hafta tatili olduğu halde çalışanlar için farklı hesaplamalar yapılıyor.
Çünkü bu gün aynı zamanda Cumhuriyet Bayramı olduğu için bir resmi tatil. Ulusal bayram ve genel tatil gününün aynı zamanda hafta tatiline denk gelmesi halinde, bordroda hafta tatili olarak gösterilmesi uygun olacaktır. Bu durumda da hafta tatiline denk gelen ulusal bayram ve genel tatil gününde çalışılmaması durumunda ilave bir ödeme yapılmasına gerek yoktur.
Resmi tatillerde yapılan çalışmaların karşılığında her gün için bir günlük ücret ayrıca ödeniyor.
Yani resmi tatilde çalışan bir işçi 2 yevmiye birden alıyor. Ayrıca, hafta tatiline denk gelen ulusal bayram ve genel tatil gününde çalışılması halinde yüzde elli zamlı ücret ödenmesi gerekecektir.
Böylece bugün Pazar tatilini yapmayıp Cumhuriyet Bayramı gününde yani resmi tatilde çalışan bir işçi 2.5 günlük yevmiye alacaktır.
EVLİLİKTEN AYRILANA İŞSİZLİK MAAŞI
7 yıldır çalıştığım işyerimden evliliği gerekçe göstererek ayrılmak istiyorum. Tazminatımı alacağım. İşyerimden ayrıldıktan sonra işsizlik maaşı için başvurabilir miyim? Kaç ay işsizlik maaşı alabilirim. Hediye YILDIZ
Sigorta mevzuatımız kadınlara evlilikleri halinde istifa ederek tazminat almaları hakkı tanıyor. Bunun için resmi nikah yapıldıktan sonra en geç 1 yıl içinde işyerinize yazılı olarak başvurmanız gerekiyor.
Başvururken evlilik cüzdanının fotokopisini de dilekçeye eklemeli ve ayrılık gerekçesi olarak evlilik ibaresini de mutlaka yazmalısınız. Benim tavsiyem bu tür dilekçelerin noterden gönderilmesi. Sizin için daha güvenceli olacaktır. Bu şekilde ayrılıp tazminat almış olsanız da işsizlik maaşı imkanı maalesef bulunmuyor. İşsizlik maaşı için prim şartlarının dışında kendi istek ve kusurunuz dışında işten çıkartılmış olmanız gerekiyor. İşsizlik maaşının kaç ay ödeneceğini son 3 yıldaki ödenen prim günü belirliyor.
Maaş süreleri 6 , 8 ve 10 ay olarak belirleniyor.
TAZMİNATI ARTIRMAK MÜMKÜN
Bir yazınızda kıdem tazminatı hesaplanırken sadece brüt maaşa bakılmadığını yazmıştınız. Bizler arada mesai yapıyoruz ve bu bize ödeniyor. Ödenen bu mesailer brüt maaşa eklenebiliyor mu? Hakan AK
Kıdem tazminatı hesabına sadece brüt maaş girmiyor. O yüzden çalışanların bu haklarını araması gerekiyor. İşverenin düzenli olarak ödediği ve nakit olarak verilen tüm ödemeler, (ikramiye, makam tazminatı, yemek parası kasa tazminatı gibi) brüt maaşa eklenmesi gerekiyor. Böylece tazminat hesabı giydirilmiş son brüt maaş üzerinden yapılıyor. Yukarıda yazdığım gibi bu ödemelerin sürekli olması gerekiyor. Mesai için ödenen paralarda böyle bir süreklilik olmadığı için maalesef mesailer brüt ücrete eklenip tazminat hesabına katılmıyor.