1984 doğumluyum.
2700 gün ödenmiş SSK primim var. Sürekli olarak bir iş yerinde çalışamıyorum.
İsteğe bağlı sigorta olarak hem emeklilik hakkı hem de sağlık yönünden faydalanabileceğim bir sistem var mı? İsteğe bağlı böyle bir şey mümkün mü?
Ya da GSS ile yapabilir miyim?
Mehmet BAYAR
Sizin durumunuzda olan vatandaşlar için iki ihtimal bulunuyor.
Ya isteğe bağlı sigorta ile hem emeklilik hakkı kazanıp hem de sağlık hizmeti alabilecekler.
Burada primler yüksek olduğu için tercih etmezler ise sadece GSS primi ödeyerek de sağlık hizmeti alabilecekler.
Bağ-Kur şartları geçerli olacağı için burada emeklilik imkanı biraz uzun sürüyor. Ancak mevcut primleriniz olduğu için onları tamamlamanız daha kolay olabilir. Ancak emeklilik için ayrıca Bireysel Emeklilik Sistemi'ni de düşünebilirsiniz.
Burada ödeyeceğiniz primleri kendiniz belirleme imkanına sahipsiniz, ayrıca yüzde 25'lik devlet katkısı da var. Fakat BES'i tercih ettiğinizde emeklilik hakkı kazanmanıza rağmen sağlıktan yararlanma imkanı olmuyor.
Bunun için de devreye Genel Sağlık Sigortası primi giriyor.
Emekliliği düşünmeyip, ya da BES emekliliğini tercih edip sadece sağlıktan yararlanmak istiyorsanız bu kez GSS ödemeniz gerekir. Daha önce üçlü bir yapı olan GSS'de primler teke düşürüldü ve aylık 53 liraya indirildi. Yani ayda 53 lira ödeyerek kendiniz ve bakmakla yükümlü olduğunuz eş ve çocuklarınız sağlıktan yararlanabilir.
Bunun için kaymakamlığa gidip gelir testi yaptırırsanız ve eve giren geliriniz kişi başı olarak asgari ücretin üçte birinden az çıkarsa bu kez 53 liralık primi de ödemezsiniz.
Evlenen kadın tekrar çalışabilir
4 yıldır çalıştığım iş yerimden 6 ay önce evlilik nedeniyle ayrılıp tazminatımı aldım. Şimdi yeniden bir işe girmek istiyorum.
Çalışmaya ihtiyacım var.
Acaba çalışmaya başlarsam bu tazminatı geri ödemem gerekir mi? Sevim YILMAZ
Evlilik nedeniyle işyerinden ayrılıp tazminat alma hakkı sadece kadın çalışanlara verilmiştir.
Kadınlar evlilikten sonra 1 yıl içinde evlilik cüzdanlarıyla iş yerine müracaat ederek tazminatlarını alıp ayrılabilir. Burada tek şart işyerinde en az bir yıl çalışmış olmaktır. Ayrıldıktan sonra tekrar çalışma konusunda ise bir engel bulunmuyor.
Hatta bu konuda Yargıtay kararları da var. Yargıtay Hukuk Genel kurulunun bir kararında "...Kadın işçiye tanınan bu hak aile birliğini koruma amacıyla getirilmiş olup çalışma hayatını evlilikle birlikte gereği gibi yürütemeyeceği düşüncesinde olan kadına yasa ile tanınmış bir olanaktır. Bir işyerinde çalışmakta iken evlenen bir kadın yasanın tanıdığı olanaktan yararlanarak kıdem tazminatını almak suretiyle ayrılmışsa daha sonraki dönemlerde çalışma hakkını kaybettiğinden söz edilemez.
Diğer taraftan önceki işinden ayrılan kadın ayrılmasını hemen takiben çalışma hayatı ile evliliği öncekine göre daha kolaylıkla yürütebileceği yeni bir iş bularak çalışmasını da sürdürebilir" denilmektedir.
Dolayısıyla yeni bir işte çalışabilirsiniz.
Tazminatınızı da geri ödemezsiniz.
Yetim maaşı kesiliyor
Engelli memur olarak atandım. Atanmadan sonra babamdan aldığım yetim aylığını kestirdim. Benim babamın maaşını alabilme hakkım yok mu? Zehra CEMİLE
Memur olduktan sonra SGK'ya müracaat ederek maaşı kestirmeniz isabetli olmuş. Daha sonra tespit edilseydi ödenen maaşlar sizden topluca ve faiziyle geri alınırdı. Yetim maaşı için bir gelirinizin olmaması ve evlenmemeniz şartları bulunuyor.
Memur olduğunuz için babanızın maaşını alamıyorsunuz.
Yetim kız çocuk çalışmıyorsa, ölen anne-babasından aylık alıyor. Çalışmaya başlarsa, SSK ya da Bağ- Kur'dan bağlanan aylık kesiliyor. Emekli Sandığı'ndan bağlanan aylık ise kız çocuğu SSK'lı ya da Bağ-Kur'lu olarak çalışıyorsa, kesilmiyor.
Memur olursa kesiliyor.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM
2006 yılından bu yana sigortalıyım ve 15.10.1973 doğumluyum. Yüzde 51 derece engelliyim. Ne zaman emekli olabilirim?
(Necla)
Normal emeklilik için 7 bin gün prim ve 58 yaş şartları bulunuyor. Ancak siz yüzde 51 oranında vergi indirimi alabilirseniz bu kez 20 yıl ve 440 gün ile emekli olursunuz. Yani 2026 yılında yıl şartı tamamlanır.
4400 gün de tamamsa emekli olursunuz.
06.06.1976 doğum tarihim. Stajyerlik yaptığımda girişim 14.07.1992.
Daha sonra işe başladığımda 01.07.1995 toplam 4109 günüm var ne zaman emekli olabilirim. 2 çocuk annesiyim. Sonay DOĞAN
Stajyerlik maalesef emeklilik hesabından sayılmıyor. İşe girişinize göre 20 yıl 52 yaş ve 5825 gün şartlarınız var. Çalışmaya devam ediyorsanız primi tamamlayıp 06.06.2028'de emekli olursunuz. Çalışma imkanınız yoksa ve çocuklar 1992'den sonra doğmuşsa borçlanıp 1440 gün kazanabilirsiniz.
Doğum borçlanmasında staj tarihi geçerli sayılıyor.
01.10.1993 staj başlama tarihim. 10.12.1997 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladım. 6550 günüm var. Ne zaman emekli olurum? Ali TAMER
25 yıl 57 yaş ve 5900 gün şartlarınız var. Priminiz tamam yılınız 10.12.2022'de dolacak.
Yaşınızı da tamamlayıp emekli olursunuz.