2010 yılında çıkartılan bir yönetmelikte yapılan değişiklik internet ortamında ve bazı yayın organlarında 'stajyere emeklilik geldi' diye sunuldu. Oysa gerçek çok farklıydı.
Türkiye'de staj yapan meslek lisesi öğrencilerine bu sürelerde sigorta yapılıyor. Bu sigortalar sonucunda bir de numara veriliyor. Staj sırasında yapılan sigortalar kısa vadeli sigorta kollarından olduğu için, yani sadece sağlık ile ilgili primler yatırıldığı için emeklilik hesabında kullanılmıyor. Dolayısıyla bu sigorta başlangıcı da emeklilikte dikkate alınmıyor. Bu konuda internet ortamında çok fazla yanlış bilgi de dolaşıyor.
Biz de bu köşede bu konuda bazı çözüm önerileri sunmuştuk. Bu sürelerin borçlanılması mümkün kılınabilir. Hatta avukatlarda ve bazı farklı mesleklerde bu imkanın bulunduğunu da örnekleriyle anlatmıştık.
Son dönemde özellikle internet ortamında ve bazı basın yayım kuruluşlarında yine yanlış bilgilerden oluşan haberler yapıldı. 2010 yılında çıkartılan "Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği" nde değişiklik yapılmasına dair bir yönetmelik çıkartıldı. Bu değişiklikten yola çıkılarak 8 yıldır zaten var olan bir cümle 'staj süreleri sigorta başlangıcı sayılıyor' diye sunulmaya çalışıldı.
Bize de bu konuda çok fazla soru geliyor. Fırsat bulup yazamamıştım.
Okurumuz Aydın ZORER de maddeyi göndererek 'Erken emeklilik şansım var mı' diye sormuş.
Yukarıda izah ettiğimiz gibi böyle bir değişiklik yapılmadı.
8 yıldır var olan bu madde staj sigortalarını emeklilik hesabına almıyor. Zaten bu konunun çözümü yönetmelikle değil, kanunla yapılması gerekir; bunu da hatırlatalım. O yüzden internette dolaşan bu tür haberlere lütfen itibar etmeyelim.
Sosyal Güvenlik Kurumu da bu konuda bir açıklama yaptı.
Açıklama şöyle:
Son günlerde bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya hesaplarında "Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik" ile staj ve öğrencilik sürelerinin emeklilikte geçerli sayılmasına yönelik düzenleme yapıldığı hususunda gerçeği yansıtmayan haberler yapıldığı görülmektedir.
Söz konusu Yönetmelik değişikliği; a) Mesleki ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimi gören öğrencilerin "iş kazası ve meslek hastalığı" sigortası kapsamına alınmasını, b) 680 sayılı KHK ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın İçişleri Bakanlığı'na bağlı hale getirilmesi ve Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi'nin kurulmasını, içermekte olup, stajyer veya öğrencilerin sigortalılık başlangıcı ya da emeklilik yaşının hesaplanmasına yönelik herhangi bir değişiklik getirmemektedir.
Sigortalılık başlangıcı ya da emeklilik yaşının hesaplanması dahil sosyal güvenlik hakları, ancak kanunla düzenlenebilecek haklardır. Bu çerçevede, söz konusu haberlerin asılsız olduğu ve gerçeği yansıtmadığı hususu kamuoyuna duyurulur.
EMEKLİYE FARK YATIRILACAK
Bizler memur emeklileri olarak maaşlarımızı ayın 1'inde alıyoruz. Zam farklarımız hesaplarımıza yatırılmadı.
Acaba bunları ne zaman alırız? Musa ARSLAN
Emeklilerimizin maaşları Aralık enflasyonunun açıklanmasıyla yüzde 5.69 oranında artırıldı. SSK ve Bağ-Kur emeklileri bu oranda zamlı maaşlarını ayın 17'sinden itibaren almaya başlayacaklar. Memur emeklileri ise yüzde 4 toplu sözleşme zamlarına ilaveten yüzde 1.69 oranında enflasyon farkı da aldılar. Enflasyon oranları 3 Ocak'ta açıklandığı için maaşlar zamsız yatırıldı.
Sosyal Güvenlik Kurumu her yıl bir takvim açıklayarak bu farkları memur emeklilerinin hesaplarına yatırıyor. Henüz bu takvim açıklanmadı ama bu ay içinde farklarınızı alacağınızı düşünüyorum. Önümüzdeki günlerde bu takvim açıklanacaktır.
Memurlar ise yarından itibaren zamlı maaşlarını almaya başlayacaklar.
İZİN PARASI ALINIR
Firmamızda 3 yıldır çalışan bir personelimiz kendi isteği ile ayrılıyor. Dolayısıyla tazminat vermiyoruz.
Ancak kullanmadığı izinleri var. Kendi isteği ile ayrılana bu izinlerin parası verilir mi? (ismi saklı)
İzin parası, mesai alacağı ya da ücret alacağı ihbar tazminatı gibi konular işçinin nasıl ayrıldığıyla, yani tazminat alıp almadığı ile ilgili değil. Dolayısıyla kanun gereği işçinin kullanmadığı izinleri ödemek durumundasınız. Personeliniz kendisi istifa etse bile son maaşı üzerinden kaç gün ise günlük parasıyla hesaplayıp işçinize ödemek zorundasınız.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
20 Aralık 1989 yılında sigortalı oldum. 1969 doğumluyum. 4700 günüm var. Ne zaman emekli olurum?
Neslihan ASURLU
20 yıl, 45 yaş ve 5300 gün şartlarınız var. Yılınız ve yaşınız tamam. 600 gün primi tamamlayıp emekli olabilirsiniz. Eğer 1989 sonrası doğan çocuğunuz varsa, 600 gün borçlanıp hemen emekli olursunuz.
1971 doğumluyum.
10.03.1990 tarihinde sigortalı oldum. Halen çalışıyorum. Primim fazlasıyla doldu. Emekli olabilir miyim? Suat YILMAZ
25 yıl 52 yaş ve 5525 gün şartlarınız var. Yıl ve prim tamam. Yaşınızın dolacağı 2023 yılında doğum gününüzde emekli olursunuz.
01.05.1995 tarihinde sigortalı oldum. 1975 doğumluyum. O tarihten bu yana aralıksız 22 yıldır çalışıyorum. Ne zaman emekli olurum?
Buse ÇALIŞKAN
20 yıl 51 yaş ve 5750 gün şartlarınız var. Yılınız ve priminiz tamamlanmış.
Yaşınızın dolacağı 2026 yılında doğum gününüzde emekli olursunuz.