• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Emekliye ikramiye zamanı FARUK ERDEM

Emekliye ikramiye zamanı

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05 Ağustos 2018, 00:05
12 milyon emekli Ramazan Bayramı öncesinde biner liralık ikramiyelerini aldı. Şimdi Kurban Bayramı ikramiyeleri ödenecek. Peki kimler ikramiye alacak, paralar nasıl ödenecek? İşte tüm soruların cevapları...

Milyonlarca emekli bu yıl hareketli bir yaz dönemi geçiriyor. Emekliler Haziran ayında Ramazan bayramı ikramiyelerini aldı. Ardından Temmuz'da gelen enflasyon zammıyla maaşlar artırıldı ve yeni maaşlar da hesaplara geçti.
Şimdi Ağustos ayı itibariyle ikinci bayram ikramiyesi ödenecek.
Böylece bu yıl için toplamda 2 bin liralık ikramiye ödemesi yapılacak.
İkramiyeler bayramdan önce hesaplara yatırılacak. İkramiyelerle ilgili bize de çok soru geliyor. Biz de aklınıza takılan soruları derledik. İşte emeklilere ikramiye rehberi.

1) İkramiyeler kimlere ödeniyor?
Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan maaş alan SSK, Bağ- Kur, Emekli Sandığı emeklileri, şehit yakını ve gaziler, vazife ve harp malullüğü aylığı alan ererbaşlar, geçici köy korucuları, şeref aylığı sahipleri, şampiyon sporcular, Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri, terörden zarar görmesi nedeniyle aylık bağlanan siviller ile bunlardan hayatını kaybedenlerin hak sahipleri ikramiye alıyor. Toplamda 12.5 milyon kişiye ikramiye ödeniyor.

2) Bu ayki ikramiye de bin lira mı olacak?
Ramazan ve Kurban bayramları öncesi biner lira ödenecek.
Emekliler ve maluller biner lirayı alacak. Diğer kesimlerin ise ikramiye tutarı hisse veya iş göremezlik oranına göre farklılık gösterecek. İkramiyede kesinti ve haciz yapılamayacak. Dolayısıyla Kurban Bayramı ikramiyesi de bin lira olacak.

3) Vefat eden emeklinin yakınlarına ödeme var mı?
Vefat eden emeklilerin ikramiyelerini yakınları alacak. Ancak ikramiye ölüm aylığı oranında ödenecek. Örneğin maaşın yüzde 75'ini alan bir eşe ikramiye de 750 lira olarak ödenecek.

4) Hem eşten hem babadan olmak üzere iki maaşı olan ne yapacak?
Hem kocasından hem babasından veya annesinden ölüm aylığı alan kişiler de ikramiye alacak. Bu kişilerin ikramiyesi iki dosyadan hangisinde ölüm aylığı oranı daha yüksek ise o dosya baz alınarak ödenecek.
Örneğin; dul eş hem babasından hem kocasından aylık alıyorsa ve kocasından dolayı aldığı ölüm aylığının oranı yüzde 70, babasından dolayı aldığı ölüm aylığı oranı yüzde 25 ise ikramiyesi 700 lira olacak.

5) İş göremezlik geliri olanlar ikramiyeyi nasıl alacak?
İş kazası nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri alanlara iş göremezlik oranına göre ödeme yapılacak. İş göremezlik oranı yüzde 50 ise ikramiye olarak 500 lira verilecek.

6) Yeni emekliler de ikramiye alacak mı?
Yeni emekliler, emeklilik tarihlerini izleyen dönemlerde verilecek ikramiyeleri alacak.
Ödemenin yapılacağı tarihte aylık alıyor olmak gerekiyor. 31 Temmuz itibariyle başvurusunu yapan ve emekliliği onaylananlar Kurban Bayramı ikramiyesi alacak. Bu tarihten sonra emekliliği onaylananlar ise bundan sonraki Ramazan Bayramı ikramiyesini alacak.

7) Paralar ne zaman ödenecek?
Kurban Bayramı'ndan önceki hafta ikramiyeler hesaba geçecek.
Tam tarihi SGK duyuracak.
Ancak en geç 17 Ağustos'ta paralar ödenmiş olacak. Paralar tahsis numaralarının son rakamına göre ayrı günlerde ödenecek.

8) Ödemeler nasıl yapılacak?
İkramiye ödemeleri emeklilerin maaş hesaplarına yatırılacak.
Bunun için ayrıca başvurmaya ya da yeni bir hesap açmaya gerek olmayacak.

9) Sadece bu sene mi ödeme yapılacak?
Hayır. İkramiyeler yasa ile hüküm altına alında. Artık her bayram öncesinde emeklilere ödemeler yapılacak. Bundan sonraki ödeme 2019'da Ramazan Bayramı'nda olacak.

10) Ödenecek para değişecek mi?
İkramiye tutarı yasa kapsamında bin lira olarak belirlendi.
Ancak daha sonra düzenleme yapılarak ödeme tutarı artırılabilecek.
Uzmanlar ikramiyelerin de maaşlar gibi enflasyon oranında artırılacağını belirtiyor.

İKİNCİ EMEKLİLİK YOK

Babam 2005 yılında emekli oldu ve başka yerlerde çalışmaya devam etti. Size sorum, emekli olduktan sonra 3600 günü tekrardan doldurunca ne gibi avantajları oluyor? Emekli maaşına ilave bir ücret eklendiğini duydum doğruluğu nedir acaba? Ömer ŞENEL

Emekli olduktan sonra sigortalıların çalışmasının önünde bir engel yok. Emekli olarak çalışanlara kısa vadeli sigorta kollarından prim yatırılıyor.
Yani sadece sağlıkla ilgili primler yatırılıyor. Dolayısıyla emekli olduktan sonra çalışanın 3.600 günü ya da 5000 günü tamamlaması bir şey ifade etmiyor.
İkinci bir emeklilik ya da maaşında artış söz konusu olmuyor.
Emekli çalışanların bunun dışındaki izin, kıdem tazminatı gibi hakları diğer çalışanlardan farklılık göstermiyor.

ASKERE İŞSİZLİK MAAŞI

Askerlik nedeniyle işten ayrıldım ve kıdem tazminatımı aldım. Bu süreçte bedelli çıktığı için bedelli askerlik yapacağım. İŞKUR'u aradım ve askerlik bitmeden işsizlik maaşı verilmediğini söylediler. Sizin yazınızı okuduğumda askerlik öncesi verildiği belirtiliyor. Ne yapmalıyım? Sergen TOPAL

Öncelikle belirtelim askerlik sebebiyle işten ayrılanlar 90 gün içinde askere giderlerse döndüklerinde 30 gün içinde başvurmaları ve son 3 yılda 600 gün ve son 120 günde kesintisiz prim ödenmesi şartlarını da yerine getirmişlerse işsizlik maaşı alırlar. İşten askerlik sebebiyle ayrılanların askerden önce veya askerlik sırasında işsizlik maaşı almaları mümkün değil. Benim yazımda olan ise "işten işsizlik maaşı alacak şekilde çıkartılan (askerlik için değil) bir kişi işsizlik maaşı almaya başlar ve sonrasında askere giderse, döndüğünde kalan maaşını almaya devam eder" bilgisi vardı. İkisi farklı uygulamalar. Siz şu anda 21 günlük askerliğinizi bitirdikten sonra İŞKUR'a müracaat ederek maaş talep edebilirsiniz. Tabi son 3 yılda en az 600 gün ve son 120 günde de aralıksız priminizin ödenmiş olması şart. Ayrıca işvereninizin çıkış bildirgenizde askerlik kodunu işaretlemiş olmasına da dikkat edin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.