• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Fazla rapor işten attırır FARUK ERDEM

Fazla rapor işten attırır

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21 Ocak 2019, 22:50
Raporlu işçi işe gelmediğinde ücretini alabiliyor. Ancak sürekli rapor alanlar dikkat! Başınız yanabilir

Çalışanlar açısından yasalarımızda izin yapabilecekleri birçok alan bulunuyor. Yıllık ücretli izinler dışında resmi tatiller, mazeret izinleri ve zaman zaman kullanılan idari izinler de bulunuyor.
Bunların dışında bir de zorunlu olarak işe gelinemeyen anlar oluyor. Yani hastalık durumları.
Doktorların verdiği raporlar işyerine gelmeme gerekçesi olarak kullanılıyor. Buna işveren de itiraz edemiyor. Ancak en çok suiistimal edilen konuların başında da rapor geliyor.

İŞTEN KAÇMAK İÇİN...

Gerçek rahatsızlıkların dışında mazeret izni alamayan ya da işten kaçmak isteyen çalışanlar rapor alarak izin yapabiliyor. Burada 'rapor almak' tabiri kullanılıyor olsa da neticede raporları doktorlar 'veriyor.' Eğer sahte bir rapor durumu varsa bunu alan kadar veren doktorun da sorumlu olması gerekiyor. O yüzden hekimlerin de bu konularda dikkatli olmaları lazım, Ancak yasalarımız işverenleri bu konuda koruyan düzenlemeler içeriyor.
Yani sahte raporlar aslında işçinin başını yakabiliyor.

TATİLLERİN ARKASINDAN GELEN RAPOR

Sık sık alınan raporlar işyerindeki işleyişi bozuyorsa, tatillerin arkasına takılan raporlar gibi kötü niyet taşıyorsa tazminatsız atılma bile gündeme gelebiliyor. Sık rapor aldığı için çıkarılan bir çalışanın işe geri dönüş davasını kazanması da söz konusu olamıyor. Raporlarda ortaya çıkan uygulamaları üç ayrı başlıkta inceleyebiliriz.

1) SÜREKLİ ALINAN RAPORLAR: Çalışanlar 3-4 günlük raporları sık sık alıyor ve iş akışını bozuyorsa burada işveren için geçerli nedenle fesih imkânı ortaya çıkıyor.
İşveren işçinin davranışlarından dolayı geçerli nedenle iş akdini feshetmeden önce yazılı savunma almalı. İşverenin ihbar ve kıdem tazminatı ödemesi yükümlülüğü bulunuyor. Ancak işten çıkartma geçerli nedene dayandığı için de işe geri dönüş davası kazanılamıyor.

2)SÜRESİ UZUN RAPORLAR:
Uzun süreli kesintisiz raporlarda ise raporun süresi işverene çeşitli haklar veriyor.
Bunlar arasında işten çıkarmak da var. Raporun ihbar süresini 6 haftayı aşması durumunda işveren için sözleşmeyi haklı nedenle feshetme imkânı doğuyor.
Doğum ve gebelik hallerinde ise farklı uygulama bulunuyor.
Orada analık izinlerinden sonra süre başlatılıyor. Kıdemi 6 hafta olan işçi için ihbar süresi 2 hafta, 6 ay-1.5 yıl olan için 4 hafta, 1.5 yıl ile 3 yıl arasında olan işçi için 6 hafta ve 3 yıldan fazla kıdemi olan işçi için 8 hafta olarak belirleniyor.

3) HASTALIK DIŞI RAPORLAR: Çalışanlar rapor alma işini suiistimal ediyorlarsa bu kez durum farklılaşıyor.
İşveren sık sık rapor alan ve bunu alışkanlık haline getirip 'işten kaçma' aracı gibi kullanan işçileri için gelen raporları hakem hastaneye götürebilir.
Eğer işçinin dürüst olmadığı tespit edilirse haklı nedenle derhal fesih işlemi yapılabilir.
Üstelik işçinin kötü niyeti olduğu için burada tazminatsız işten çıkarma da gündeme gelir.

İSTİFA ETMEYİN!

3.5 yıldır bir mağazada çalışıyorum. İstifa edip işten ayrılmayı düşünüyorum. İşsizlik maaşı alabilmek için ne yapabilirim? Sevim KARAHAN

İşsizlik maaşı alabilmek için bazı şartlar bulunuyor. Bunlardan en önemlisi işten kendi istek ve kusurunuz dışında çıkartılmış olmanız. Yani istifa halinde işsizlik maaşı maalesef ödenmiyor. Ayrıca prim şartları da bulunuyor. Yani son 3 yılda 600 gün prim ödemek ve son 120 günde de aynı işyerinde pirim ödemek gerekiyor. Size tavsiyem istifa etmemeniz. Çünkü istifa halinde tazminat da alamıyorsunuz. Tazminat almak için ya evlilikten 1 yıl geçmemiş olması ya da 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olup 3.600 güne sahip olmanız gerekiyor.

ASKERLİK YAŞI DÜŞÜRÜR

SSK giriş tarihimden önce askerlik görevimi yaptığımdan dolayı SSK başlangıç tarihimden itibaren mi başlar yoksa askerlik SSK başlangıcı mı sayılır? Yusuf ŞANLI

SSK emeklilik şartlarına göre, işe başlamadan evvel askerliği yapanların daha sonra askerlik borçlanması yapıp ödemeleri durumunda işe başlama tarihi ödedikleri gün kadar geriye gidiyor. Askerlik tarihi başlangıç sayılmıyor. ilk işe girişi askerden önce olanlar ise askerliği borçlanarak prim günlerine ilave ettirir ancak yaş ve kademeden herhangi bir düşüm söz konusu olmaz.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

15.09.1992 sigorta girişim bulunuyor. 6 bin 800 günüm var. 1970 doğumluyum. Ne zaman emekli olurum? Ergun SUNAL
25 yıl 53 yaş ve 5600 gün şartlarınız bulunuyor. Prim tamamlanmış, yılınız da dolmuş. Yaşınızın gelmesini bekleyeceksiniz.

1978 doğumluyum 10.12.1997 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladım. Şu anda 5.600 günüm var ve çalışmaya devam ediyorum. Ne zaman emekli olurum. Yeşim SAKA
20 yıl 54 yaş ve 5975 gün şartlarınız var. Yalınız tamamlanmış. Priminiz eksik. Çalışmaya devam edip primi tamamlayın. Yaşınız dolunca da emekli olursunuz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.