Kredi kartı derdi bitiyor
Kredi kartı borcu olanlar Başkan Erdoğan'ın verdiği müjde ile rahat bir nefes aldı. Peki, bir süredir devam eden yapılandırma nasıl bir fırsat. Borcu olanlar ne yapmalı? İşte borçtan kurtulma formülü
Kredi kartı Türkiye'de çok uzun zamandır önemli bir sorun olmaya devam ediyor. Geçmiş yıllara göre etkisi azalsa da kullanım alışkanlıklarımız devam etiği sürece sorun yaşamaya devam ediyoruz. Bunun en büyük sebebi de kredi kartını bir 'ödeme aracı' olarak görmek yerine 'bedava alışveriş aracı' olarak görüyoruz. Sonuçta da yaptığımız tüm alışverişler ya da girdiğimiz taksitler veyahut asgari tutarı ödeyerek yaptığımız kredilendirmeler bizim gelecekteki maaşlarımızdan gidiyor. Yani aslında geleceğimizi ipotek altına almış oluyoruz. Aslında kredi kartı sıkıntısı 2001 krizinden bu yana bizim gündemimizde. O tarihlerle yüzde 400'leri bulan temerrüt faizleriyle borçlar ödenemez hale getirilmiş, insanların evlerinden ceketleri bile banka avukatları tarafından haczedilmişti. AK parti hükümetleri bu soruna birkaç kez el atmak zorunda kalmıştı. Öncelikle faizlerin düşürüldüğü yapılandırmalar ile birçok vatandaş borç batağından kurtarıldı. Ekonomideki gelişmelerle kredi kartı faizleri aşağılara çekildi, temerrüt zulmü bitirildi. Ardından yapısal bazı tedbirler ile sorun baştan önlenmeye çalışıldı. Asgari ödeme tutarı için belirlenen yüzde 10'luk oran yüzde 35-40'lara çekilerek vatandaşın borcunu kredilendirerek batağa saplanmasının bir nebze önüne geçildi. Maaşa göre limit belirlenmesi sağlandı ve herkesin kart almasının önüne geçildi. Yine cüzdandaki tüm kartların limitinin tek bir rakam olarak belirlenmesi sağlandı ve geliri belli oran dışında aşması önlendi. Ancak bilinçsiz harcama alışkanlıkları maalesef yok olmadı.
TEMİZ SAYFA AÇALIM
Şimdi bütün bunları geride bırakıp temiz bir sayfa açma fırsatı bulunuyor. O da kamu bankalarının sunduğu yapılandırma fırsatı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği yapılandırma milyonlarca vatandaşa rahat bir nefes aldırdı. Kamu bankaları yüzde 1.10 oranında faizle kredi vererek borçlardan kurtulmamızı sağlıyorlar. Yani basit bir anlatımla 10 bin liralık borcu olan birisi 6 bin lira daha az ödeyerek borcundan kurtuluyor.
NASIL YAPILIYOR?
Kamu bankasına gelir belgenizi, yani çalıştığınızı gösterir belgeyi götürdüğünüz zaman sizin diğer bankalardaki kredi kartı borçlarınız hesaplanıyor. Bu borçlara karşılık size 60 aya kadar vade ile ve 1.10 ve 1.20 oüranında faiz ile kredi açılıyor. Bu para borçlu olduğunuz banka ya da bankalara aktarılıyor. Böylece sizin tüm borcunuz bitiyor, kartlarınız da kullanıma kapatılıyor. Kart borcumuzu yapılandırdığımız zaman sizin için yeni bir kredi kartı alma imkanı da sunuluyor. Kredi kartı bilinçli kullanıldığında çok faydalı bir araç. Hem ekonomiyi kayıt altına alıyor hem de nakit ihtiyacı olmadığı anlarda imdada yetişiyor. Üstelik dünyada olmayan ve sadece bizde uygulanan bir 'taksit' yöntemi ile de peşin alamayacağımız birçok eşyaya taksitle kavuşma imkanı veriyor. Öyleyse kart kullanmaktan vazgeçmememiz lazım. Bu yeni kartlarla dediğimiz gibi temiz bir sayfa açabilir ve bundan sonra daha bilinçli kullanarak kartı bir avantaja dönüştürebiliriz.
BUNLARI HAZIRLAYIN
■ İş yerinden alacağınız ve onaylı son 3 aya ait maaş bordrosu veya gelir belgesi
■ Onay bölümünde imzası bulunan yetkililerin imza sirküleri
■ E-devlet'ten alabileceğiniz SGK tecil ve hizmet dökümü.
■ Borçlu olduğunuz banka ya da bankalardan alacağınız 31 Aralık tarihli borcunuzu gösterir belge ve kart ekstresi.
■ Geçerli nüfus cüzdanı ya da kimlik belgesi
ASLINDA BİR AVANTAJ
Kredi kartını bilinçli kullandığımızda bakın neler kazanıyoruz.
■ Eğer gelirimize göre bir limit belirlersek bize bir aylık faizsiz bir kredi imkanı sunuluyor.
■ Harcadığımız kadarını dönem sonunda tamamen kapatırsak faiz ve ücret ödemiyoruz.
■ Her alışverişimiz kayıt altına alındığından hem ülke hem biz kazanıyoruz
■ İşverenler kredi kartını bir güvence olarak gördüğünden kefil bulma derdimiz bitiyor
■ Taksitle alışveriş yapma imkanımız bulunuyor, senetle uğraşmıyor peşin alamayacağımız birçok ürünü alabiliyoruz.
■ Günümüzde çok yaygın ve avantajlı olan e-ticaret imkanlarından yararlanabiliyoruz
BUNLARDAN UZAK DURUN
Kredi kartını batıran en önemli yanlış kullanım alışkanlıkları ise şöyle:
■ Kart borcunun asgari tutarını ya da daha azını kullanmak faiz sarmalını başlatıyor
■ Bankanın teklif ettiği 'taksitlenir ' ya da 'ertele' teklifleri aslında birer tuzak. Sizden ikinci bir faiz ve ücret alınıyor.
■ Taksitlendirdiğiniz borcu bir de asgari tutarla öderseniz bir faiz daha sırtınıza biniyor.
■ Piyasadan taksitle aldığınız ürünlerin borcunun asgarisi ödemek sizi faiz tuzağına çekiyor
■Kredi kartından nakit çekmek büyük tehlike. Çünkü çok yüksek faizler var. Hele çektiğiniz nakitle diğer kartın borcunu ödüyorsanız bunun sonunu getiremezsiniz.
HEMEN BAŞVURUN
Kredi kartınızın borcunu asgari tutarı ödeyerek kapatmaya çalışıyorsanız, kusura bakmayın ama o borç hiç bitmeyecek demektir. Bunun için hemen kamu bankalarına başvurarak gelir ve vadeye göre 1.10 ya da 1.20'lik faiz oranıyla borçlarınızı kapattırın.
NASIL ÖDENECEK
Bankaya gelir belgenizle gittiğinizde yetkililer sizin diğer bankalara olan kredi kartı borcunuzu çıkarıyorlar. Bu borca karşılık size bir ödeme planı sunuluyor ve 1.10 ve 1.20 oranlarındaki faizlerle kredi açılıyor. Bu kredi diğer bankalara aktarılarak sizin borcunuz kapatılıyor. Borç kapatılırken kredi kartınızda kapatılıyor ve sorunlu karttan kurtulmanız sağlanıyor.
ÖRNEK HESAP
5 bin lira kredi kartı olan bir tüketicinin 24 ay vadeyle bu borcu kapatması halinde ödeyeceği toplam yüzde 1.10 faiz oranıyla tutar 5 bin 886 lira oluyor. Bu tüketici yapılandırmadan yararlanmadan gecikmeye düşerse yüzde 2.75 faiz oranı ile 24 ayda ödeyeceği tutar ise 7 bin 177 lirayı buluyor. Böylece 5 bin lira borcu olan tüketicinin cebinden 2 bin liraya yakın fazladan para çıkıyor. Bu para 10 bin lirada 6 in lirayı buluyor.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.