Ülkemiz jeopolitik konumu, üretim ve sanayi alanında güçlü özellikleri, zengin maden ve enerji yatakları, ihracat potansiyeli, güçlü hammadde kaynakları, nitelikli insan sermayesi ve know-how'u ile önemli ayrıcalıklara sahip bulunuyor.
Bazı dış güçlerce son dönemde kur kumpasıyla ülkemizle ilgili olumsuz bir algı oluşturulmaya çalışılsa da bunu başaramadılar.
Bu kez ekonomik kriz tuzağına düşmedik. Alınan tedbirler ve yeni ekonomi paketleri ile bu sancılı süreç atlatılacak ve Türkiye eskisinden daha güçlü bir ekonomik güce kavuşacaktır.
Hükümet üretimin artması, katma değerli üretim modellerinin gelişmesi, dijital çağda yeni uygulamaların ekonomiye entegre edilmesi ve ihracatın yükselmesi adına çalışmalar yürütüyor. Değişen ve dönüşen çağa ayak uydurmak ve gelişmiş ülke ekonomilerinin düzeyine ulaşmak için her geçen gün ekonominin nabzını tutularak bir dizi stratejiler belirlenmektedir.
Ekonominin kalbi reel sektör ve KOBİ'ler olduğu için hükümet bu alana azami özen göstermektedir. Banka ve reel sektör etle tırnak gibidir. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, "Bu iki sektör birbirine bağlıdır.
Biri zayıfladığında diğeri de zayıflar, birisi güçlendiğinde diğeri de güçlenir" diyerek reel sektör ve bankaların birbiri ile iç içe birlikte güçlenebileceğinin altını çiziyor.
GÜVEN VERDİLER
Geçtiğimiz günlerde TOBB ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) işbirliğiyle İzmir'de, TOBB ve TBB Reel Sektör ve Finans Sektörü Diyalog Güçlendirme Toplantısı yapıldı.
Toplantıda reel sektörün bankalardan beklentileri ve üretim yapmaları adına destek istendi. Reel sektör temsilcileri sorunlarını direkt olarak ilk yetkililere iletti ve ortak çözümler için birlikte atılacak adımların rotası çizildi. Toplantının ortak paydası sorunların iletilmesi ve yetkililerin çözüm ve güven veren ifadeleriydi.
Toplantıda Hisarcıklıoğlu, reel sektörün sorunlarına ve beklentilerine ilişkin notlar almasıyla ve bunları hükümete ileteceğini ifade etmesiyle güven verdi. TBB Başkanı Hüseyin Aydın da yaptığı sunumla işin ehli olduğunu gösterdi. Sorunlara çözüm odaklı yaklaşımı ve girişimciye cesaret veren motivasyonu ile dikkat çekti.
EXİMBANK VE TİM
Bir diğer dikkat çeken isim ise Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım idi. Yıldırım, Türk Eximbank'ın ihracatçıya sağladığı imkanları anlattı. İhracatın daha da artarak dünyada marka olacağımızı bilmek umut vericiydi. Bankanın verisine göre, 2017 yılı sonunda geçen yıla göre yüzde 19'luk bir artışla toplam desteğini 39,3 milyar dolara çıkaran Eximbank'ın Genel Müdürü Adnan Yıldırım'ın, ihracatı arttırma konusundaki kararlı duruşu, güçlü ekibi, mentor kişiliği, işbirlikçi yapısı ve vizyonuyla, TİM'in 2023 yılında hedeflediği 500 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşması mümkün olacaktır.
Ekonominin güçlenmesi için sektörün beklentileri ve çözüm önerilerine ilişkin ortak akıl ile hareket edilmesi ve ortak kararların alınması çok önemli ve etkilidir. Reel sektör & finans sektörü güçlendirme toplantısı, ekonomik sıkıntıların çözümüne ilişkin bir pusula olmuştur.
Bir girişimci olarak katıldığım 2018 Reel Sektör ve Finans Sektörü güçlendirme toplantısında TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım'a imzalı kitaplarımı verdim.