Uludağ Ekonomi Zirvesi izlenimleri - 2
Geçen hafta, bu yıl 8. düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi'ni yazmıştım. İşlenen konuların geleceğe yönelik önemli sinyaller vermesi ve küresel ekonomiye yön veren bilgiler taşımasından dolayı, aynı konuya bu hafta da devam etmek istedim.
Hatırlatmak gerekirse, Capital, Ekonomist ve Start Up dergileri tarafından Garenta ana sponsorluğunda Canvas iletişim ve Co-Event işbirliği ile gerçekleşen zirvenin ana teması 'değişim, dijital ve değerler'di. Ekonomik koşulları daha bir iyi noktaya getirmek, reel sektörün sorunlarına çare bulmak ve geleceğin rotasını görerek rekabet gücü elde etmek için dönüşmemiz gerekiyor.
Gelişmiş ülke ekonomisine ulaşmamız için "iyiyi model alarak" güçlü yönlerimizi ortaya çıkaracak hamleler yapmamız gerekiyor. Rekabet için dünyanın hangi konulara evrildiğini bilmemiz ve tecrübeden esinlenmemiz gerekiyor.
Zirvenin bende iz bırakan isimleri ve değerlendirmeleri şöyle:
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofis Başkanı Ali Taha Koç: 2023 hedeflerini yakalamak için bilgi teknolojilerine kamusal alanda da yatırımları artırmak gerekiyor. Yıl sonuna kadar Yapay Zeka Strateji Dokümanı oluşturulacak. Bir avuç toprağımızı koruduğumuz gibi bir byte verimizi de koruyacağız.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan: 2020'de 5G ile ilgili ilk denemeyi yapacağız. 5G'ye geçen ilk 10 ülkeden biri Türkiye olacak. Sabitte ve mobilde ortak paylaşımın önünü açacağız.
Dışarıya giden paranın ülkemiz içinde kalması için çalışacağız.
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır: Ülkemizin güçlü bir teknoloji ekosistemi var. Türkiye, Gayri Safi Milli Hasılası'nın (GSMH) %1'ini Ar-Ge'ye harcıyor.
2023 için bu hedefimiz GSMH'nin %3'ü. Özel sektörün ARGE'deki payı %30'dan %57'ye çıktı.
TAV CEO'su Sani Şener: Bilginin pasaportu yoktur ve dünyanın neresine giderseniz gidin fiziksel sermaye bilgi sermayesini yenemiyor.
Koç Holding İK Direktörü Özgür Burak Akkol: İşyerinde ciro kadar çalışan memnuniyeti önemli.
MIT Prof. Daron Acemoğlu: Demokratik olmanın ekonomiye avantajları vardır. Kaliteli büyümede sağlık ve eğitiminin önemi büyüktür.
Uluslararası Finans Enstitüsü Baş Ekonomisti Robin Brooks: Geçen yaz Türk Lirası'ndaki dalgalanmalar doğal değildi. ABD'de Başkan Trump'ın politikaları çok karmaşık bir hale geldi.
Popülizm, jeopolitik ve ABD'deki faiz artışları gelişmekte olan piyasaları zorluyor.
İstikrarlı ekonomik büyüme yakalandığında yabancı yatırım artacaktır.
STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter: Türkiye'deki enerji piyasalarının en güçlü yönlerinden biri bulunduğumuz lokasyondur. Döviz kurlarındaki oynaklık ve Ar-Ge çalışmaları konusundaki isteksizliğimiz ise zayıf yanlarımızdır.
Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol: Dünyada özellikle elektrikli arabaların üretilmesiyle birlikte 'Petrolün sonuna mı geldik' sorusu sorulmaya başladı. Ama bu iki konunun birbiriyle ilgisi yok. Dünyada petrol tüketiminin çok büyük bir bölümü petrokimya, taşımacılık ve havacılık sektörlerindedir. Ayrıca yenilenebilir enerjide yatırımlar artmalıdır.
Sanko Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu: Türkiye çok krizler gördü. Türk insanı baskı yedikçe daha çok güçlenir. Türkiye'yi dedikodu batırır, başka bir şey batırmaz.
Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar: Savunma sektörünün kendi içine kapalı büyük oyuncuları bulunuyor. Dünya yakın gelecekte uçan arabaları konuşmaya başlayacak.
Çin İstanbul Başkonsolosluğu Ticari Ataşesi Huang Songfeng: Türkiye, Çin'le yakın ilişki geliştirebilir. Ticaretin geliştirilmesi için siyasi ilişkiler sağlam ve istikrarlı olmalıdır.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.