Teknoekonomik atılımlar yapay zeka ile mümkün
ÖNCELİKLİ HEDEFLER ARASINDA
Strateji Belgesi yayınlayan ülkelerin ortak özelliği "İnsan odaklılık ve etik ilkelerin geliştirilmesi", "uluslararası iş birliğinin gerekliliği", "5G, fiber ağlar, yüksek başarımlı hesaplama tesisleri ve veri merkezleri ile açık kaynak yazılım kütüphaneleri gibi dijital altyapıların yaygınlaştırılması ve bu yöndeki mali teşvikleri" taahhüt etmektedir. Ortak değerlerin yanı sıra hedeflerini dünyaya duyurmak istemektedir. Bunlara birkaç ülkeyi örnek gösterecek olursak; ABD'nin hedefi bu alanda küresel liderliğini devam ettirmek.
Çin, "Dünya Lideri" olmak için 2030'a kadar çekirdek YZ endüstrisinin değerinin 140 milyar dolar ve YZ endüstrisinin değerinin 1,4 trilyon dolar olmasını hedefliyor. Güney Kore dünyanın önde gelen YZ ülkelerinden biri olmak için yatırım yaptığı sektörleri otonom otomobiller, akıllı fabrikalar, dronlar, akıllı altyapıya ve yeşil enerjiye sahip akıllı şehirler olarak belirlemiştir.
TÜRKİYE'NİN İLK 20 HEDEFİ
Ülkemiz 2021- 2025 Ulusal Yapay Zeka Stratejisi ile bu alanında ciddi çalışmalar yapmaya hazırlanıyor. Zaten dünyada ilkleri başaran bir milletiz. Örneğin dünyada ilk kez Sibernetiğin kurucusu El-Cezeri'dir.
Yapay zekada ilk adım Cahit Arf tarafından yapılmıştır. 1959 da "Makineler Düşünebilir mi ve Nasıl Düşünebilir?" konulu çalışması ile dünyaya model olmuştur. Savunma sanayii alanında nasıl ki dünyada söz sahibi isek, YZ alanında da Türkiye ilk 20 hedefini pekala başarabileceğine şüphe yoktur.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.