Bazı kadınlar vardır, vakitlerini evde boş geçirmek yerine birine ya da birilerine faydalı olacak işler yapmaya harcarlar. Bazı kadınlar da işlerinden arta kalan zamanı evde dinlenmek yerine üretmekle geçirirler. Bugün sizlerle tanıştırmak istediğim kadınlar gibi. Onlar Türk Kültür Vakfı'nın, gönüllü iyilik ve kültür elçileri.
HEM EĞİTİM HEM GEZİ
Vakfın AFS ve EVA adındaki iki programı, başlatıldığı günden bu yana büyük ilgi görüyor. AFS programı yurtdışındaki çocuklarla 1 yıllığına karşılıklı öğrenci değişimine dayanıyor. Yani siz çocuğunuzu bir okul dönemi boyunca mesela Brezilya'da bir ailenin yanına gönderiyor, oradan gelen bir çocuğa da ev sahipliği yapıyorsunuz. Onlara hem ev ortamı sunup hem gezdirerek tarihi, kültürel değerlerimizi tanıtıyorsunuz.
HER KESİMDEN KADIN VAR
Aileler, bir katkı bedeli ödeyerek çocuğunu programa dahil edebiliyor. Çocuğunu yurt dışına göndermek istemeyen ama öğrenci konuk etmek isteyen aileler de düşünülmüş. Onlar da herhangi bir ülkeden gelen yabancı bir öğrenciyi 1 yıllığına evinde ağırlayabiliyor. Ancak vakıf bununla da yetinmiyor. Kadınların da böyle bir programdan faydalanmasını sağlamak için EVA programını başlatıyor. Türkiye'de İzmir'de başlayan bu programda da çocuğunu daha önce AFS programına göndermiş ya da evinde yabancı çocuğu konuk almış 35 yaş üstü anneler bir haftalık değişim programına katılarak ülkemizi tanıtıyorlar. Bugüne kadar 8'inci değişim gerçekleşmiş. EVA programına katılan kadınlar arasında ev hanımları da var mimar da diş hekimi de.
PANAYIR TADINDA KERMES
Geçtiğimiz hafta ziyaret etme şansı bulduğum, Küçük Kulüp'ün ev sahipliğindeki kermesi de o anneler düzenledi. AFS sınavında başarı elde eden ancak maddi durumu yetersiz olan bir kız öğrencinin programa dahil olabilmesi için panayır tadında bir kermes düzenlendi. Gelirinin tamamı kız çocuğunun eğitimi için kullanılacak olan kermeste satılan tüm ürünler 22 gönüllü annenin elinden çıktı. Paha biçilemez el işi ürünler satışa sunuldu. Vakıfta tüm programlar bağışlar yoluyla yürütülüyor.
Bu yüzden vakıf hayırseverlerin bağışlarını bekliyor. Bunun dışında, konuk almak ya da çocuğunu göndermek isteyen ailelere ve gönüllü destek vermek isteyen herkese vakfın kapısı her zaman açık.
KENDİSİ DE BİR AFS ÖĞRENCİSİ
İsterseniz bir de bu vakfın ve EVA programının İzmir'deki liderlerinden söz edelim. Türk Kültür Vakfı İzmir Bölge Koordinatörü Nesrin Kaçan da bir AFS öğrencisi. Aslen Şanlıurfalı olan Nesrin Hanım, 1981 yılında yani 17 yaşındayken bu program hakkında bilgi sahibi olmuş. Onun da bir Amerika hayali varmış o dönemler. Annesinden gördüğü büyük destekle bu hayalini gerçekleştirip o yıl AFS programı ile Amerika'ya gitmiş.
"Bu program hayatımın dönüm noktası oldu" diyen Nesrin Hanım, "Program sayesinde birçok ilki yaşadım. Dünyaya bakış açım değişti. AFS, insanın hayatına renk katan, dünya vatandaşı olmasını sağlayan bir program" diyor. Nesrin Hanım'ın orada yaşadıkları, döndükten sonra kurum için çalışmasını sağlamış.
KADIN GELİŞİRSE TOPLUM GELİŞİR
EVA programına katılan gönüllü kadınların lideri Meltem Kolat da iki çocuğunu AFS programı kapsamında yurt dışına göndermiş bir anne. Çocuklarının bu program sayesinde dünya vatandaşı olduğunu söyleyen Kolat, "Onların şimdi dünyanın her yerinden onlarca arkadaşı var" diyor. EVA programının da kadınlarımız hakkında başka ülkelerdeki ön yargıları kırdığını söyleyen Meltem Hanım, programın Türk kadınının aktif yaşam tarzının, Türkiye'nin güzelliklerinin tanıtılmasında fayda sağladığını söylüyor. "Bir kadın kendini geliştirirse toplumu geliştirir" diye konuşan Meltem Hanım, "Bu yüzden +35 yaş kadın gönüllülerimiz bizim için çok değerli" diyor.