• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Geçmişin modası geçmemiş! HACER ÖNOĞLU ÜLGER

Geçmişin modası geçmemiş!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03 Ağustos 2019, 18:28
Son yıllarda gençlerin üzerinde 1970’lere veya 80’lere ait çizgilerin ve desenlerin hakim olduğu kıyafetleri görmek tesadüf değil. Onlar, vintage tarzını günümüz tasarımlarıyla birleştirip yeni bir akım yarattılar

Bu aralar etrafınızda mutlaka 1970 ya da 1980'lere ait gömleklerle dolaşan gençler görmüşsünüzdür. Son yıllarda gençler arasında yayılan vintage, yani eski dönem kıyafetleri giyme modası aldı başını yürüyor. Kimisi onlara babaannedede kıyafetleri diyerek ya da ikinci el diye önyargıyla bakıyor ama kimisi de hele nadir türden bir parça bulmuşsa seve seve alıyor. Düşünsenize, satın aldığınız böyle bir kıyafetle birlikte aslında onların gerçek sahiplerinin anılarını da giyiyorsunuz bir bakıma. Bu bazı kişilere önemsiz gelse de bazıları için paha biçilmez bir duygu. Özellikle Avrupa ve Amerika'da bu iş çok yaygın. Biraz da tüketen toplum olmaktan çıkmak isteyen Avrupalılar, kıyafetlerini birbirleriyle değiştiriyor ya da ikinci el dükkanlarında satışa çıkarıyor.



YOĞUNLUK ALSANCAK'TA

İzmir'de 1970'lerden öncesine ait kıyafetler bulmak biraz zor ama 70 sonrası ve özellikle 80'li yıllara ait parça satan çok sayıda dükkan mevcut. Bu dükkanlar Alsancak'ta yoğunlaşmış durumda ama ben en eskilerinden birini Bornova'da buldum. Kuruluşu 6 yıl öncesine dayanan ve 4.5 yıldır Küçükpark'ta hizmet veren Vatkalı Güve'nin sahipleri Çağdaş ve Duygu Şişman çiftinin dükkanında geçmişe rengarenk bir yolculuk yaptım. Ve bu sıfır güveli, bol vatkalı dükkanda 60'ların bile elbiselerini giyme şansı bulduğum için kendimi çok mutlu hissettim.

BİR ODADAN DÜKKANA

Aslında böyle bir dükkan kurma hayalinin kendisine ait olduğunu söyleyen biyokimyager Duygu Şişman, 12 yıldır pazarları gezip ikinci el eşyalar topluyormuş. Matematikçi eşi Çağdaş Şişman'la önceleri sadece bu eşyaların fotoğraflarını çekerek başladıkları hobileri, sonunda evlerinin bir odasında açtıkları küçük bir dükkana dönüşmüş. Bu dükkan o kadar çok sevilmiş ve tanınmış ki sonunda daha büyük bir yere geçmek zorunda kalmışlar ve Küçükpark'taki Vatkalı Güve'yi açmışlar. İki yıl önce açtıkları internet siteleri üzerinden de bu işin meraklılarına satış yapıyorlar.

DEFİNE SANDIĞI GİBİ

Onlar, Türkiye'nin her yerinden ikinci el pazarlarının yanı sıra semt pazarlarını bile nadir bir parça bulmak uğruna gezen bir çift. Bir keresinde gittikleri bir semt pazarında, gardırobunda ne varsa satan bir teyzeyle karşılaştıklarında, altın dolu bir define sandığı bulmuş kadar sevinmişler. Çünkü buldukları her ürün onlar için çok kıymetli.

'HERKESİ BEKLİYORUZ'

Vintage kıyafetlere olan ilginin her geçen gün attığını söyleyen Duygu Şişman, bu işi yapan dükkan sayısının da arttığını ekliyor. Onların müşterileri çoğunlukla öğrenciler, ancak 35 yaşına kadar müşterilerden de talep geliyormuş. 35 yaş sonrasının, ürünlerine pek ilgi göstermediğini söyleyen Çağdaş Şişman, "Zaten yaşadıkları bir döneme ait kıyafetler ilgilerini çekmiyor. Ancak geçmişe yolculuk yapmak, kendi dönemine ait eşyalarla birlikte anılarına dönmek isteyenleri de dükkanımıza bekliyoruz" diyor.

PEK ÇOK PARÇA NADİR

Dükkandaki aksesuar ve kıyafetlerin fiyatları 30 ila 500 TL arasında. Fiyatlar, kumaşın kalitesine ve kıyafetlerin nadirliğine göre değişiyor. Çünkü eskiden kullanılan kumaşlar çok kaliteli. Hatta bazı ürünlerin elle dikilmiş olması da fiyatlar da etkili. 6 yıldır bu işi yaptıkları için artık neredeyse uzmanlaştıklarını söyleyen Çağdaş Şişman, "Bir ürünü elimize aldığımızda kumaşın kalitesini, hangi döneme ait olduğunu hemen anlıyoruz. Bizdeki çoğu parçayı başka bir yerde görmeniz imkansız" diyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.