• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Tarım ve gıdada sıfır atık 2 İSMAİL UĞURAL

Tarım ve gıdada sıfır atık (2)

ismail.ugural@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 06 Mart 2019, 20:41

Evet, gerçekten de artık tarım ve gıdada sıfır atık konusu bütün dünyada yoğun biçimde tartışılır hale geldi. Art arda yapılan uluslararası toplantılar birbirini izliyor. İki yıl önce Brüksel'de katıldığım uluslararası bir etkinlikte İngiliz kadın girişimci Ellen MacArthur'un 'Döngüsel Ekonomi' (Circular Economy) üzerine yaptığı konuşmanın etkileri halen devam etmekte. Tarım Gıda Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TAGYAD) Başkanı sıfatıyla davet edildiğim toplantıda dünyanın dört bir köşesinden gelen konuşmacılar insanlığın büyük dramına dikkat çekmişlerdi. Bir yanda 800 milyonun üzerinde aç yaşayan insan topluluğu, diğer yanda 2,5 milyara ulaşan obez ya da fazla kilolu insanlar! Tarih böyle bir dram görmedi herhalde! Aslında genel olarak 'israf ve sıfır atık' konusunda bir farkındalık sorunu var. Çünkü rakamlarla ortaya konulduğunda çok ciddi bir karşılığı oluyor. Kamuoyu sorunun kapsam ve önemini öğrendikçe işler değişiyor! Yani bu hususta farkındalık çalışmalarını artırmak şart. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın "Tarım ve Gıdada Sıfır Atık Projesi" hakkında söylediği şu sözleri o yüzden dikkat çekici buluyorum; "Sıfır Atık Projesi ile ilgili çalışırken, gıda israfı ile de yüzleştik. Bir ekmeğin israfı, bir ekmeğin israfından daha fazla bir şeydir. Günde 5 milyon ekmek israf edildiğinde devasa miktarda su boşa harcanmış oluyor. Ekmek gözümüzde çevresel bir bakışa da dönüşmeli."

SIFIR ATIK SIFIR AÇLIK
Tekrar vurgulamak istiyorum. Farkındalık sorunu çözüldükçe yeni projeler geliyor. Somut örnekler verelim. Bir teknoloji girişimi olan Fazla Gıda A.Ş, Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) ile gıda atığını önlemek için iş birliği yapacak. Proje kapsamında gıda atığı ortalama yüzde 40 seviyesinde önlenecek, yılda yaklaşık 266 milyon öğün gıda ihtiyaç sahiplerine ulaştırılabilecek. Türkiye, 'Her Şey Dahil Otelcilik' sektörü bu iş birliği ile otellerde müşteri memnuniyetinden ödün vermeden gıda atığını önleyerek gerek sosyal gerekse çevresel ve finansal açıdan sorumluluk sahibi yepyeni bir iş yapış şeklini ortaya koyarak diğer sektörlere de örnek olacak. Tasarist Yaratıcı Yönetmeni Musa Çelik, soğuk zincirde taşındığında için sebze ve meyvelerin bozulmadan üreticiden son tüketiciye kadar ulaşabileceğini söylüyor. Çelik, "Sevkiyat sırasında yaşanabilecek firenin de önüne geçilebilir. Böylece israfın önüne geçilerek maliyetlerin de önemli ölçüde düşebileceğini öngörüyoruz. Yanı sıra önümüzdeki yıllarda teknolojik gelişmelerin de yansımasıyla 'Akıllı Ambalajlama' tekniklerinin kullanılabileceği aşamaya geleceğiz" diyor. Sadede gelirsek, konu her bakımdan güncel ve önemli. Fırsat buldukça dünyadan ve ülkemizden yeni örnekler ile sıfır atık ve gıda israfına karşı çözüm yollarını sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.