Herkesin her alanda bilgi sahibi olması mümkün değildir. Araştırmacı, okumuş yazmış veya meraklı kimselerin ansiklopedilere ihtiyacı vardır.
Ansiklopedi bir başvuru kaynağıdır. Birçok ilim dalına ait bilgiler alfabetik sırayla düzenlenerek kitap haline getirilir ve ansiklopedi oluşur. Ansiklopedilerde iki özellik önemlidir: Verilen bilgilerin doğruluğu ve güncelliği.
1969-1973 yılları arasında Meydan Larousse çıktı. Her hafta bir fasikül basılırdı, bir sonrakini heyecanla beklerdik. 12 ciltte tamamlandı. Fransızca'dan çeviri olup yeniden yazılan maddeler de vardı.
Şimdi tamamen kendimize ait yerli bir ansiklopedimiz var. Türkiye Diyanet Vakfı'nın hazırladığı İslam Ansiklopedisi (DİA). 1988-2014 yılları arasında çeyrek asırda baskısı tamamlandı. Tam 44 cilt.
NELER VAR
Ansiklopedide İslam dininin inanç, ibadet, uygulama ve ahlak yönleriyle ilgili bütün bilgiler yer alır.
"İslam" kelimesine bazılarımız mesafeli durabilir. Şunu hatırlatmalıyım: İslam Ansiklopedisi aynı zamanda genel bir ansiklopedidir. Unutmayalım, İslam sadece dinden ibaret değildir. Onun zengin bir kültürü vardır. Tarihi, coğrafyası vardır. İşte bu ansiklopedide bütün bunları bulmak mümkündür.
Dolayısıyla DİA'da Türk-İslam dünyasına ait tarih, coğrafya, edebiyat, şiir, güzel sanatlar; mimari, müzik de vardır. Kısaca Müslüman toplulukların ilgilendiği ve onları ilgilendiren pek çok şeyi bulabiliriz.
ÖZGÜN
16 bin maddelik eser tamamen akademisyenler ve alanlarında araştırması olan uzman kişiler tarafından yazıldı. Madde yazarı bilimadamlarının sayısı 1928'dir. Her maddenin sonunda zengin kaynakça bilgisi yer alır. Ben de tasavvufi biyografi ve kavram olarak 21 madde yazmışım.
DİA'da genel kültür konuları geniş yer tutar. Mesela İzmir, Bergama, Tire vardır. Bunların tarihi, coğrafyası ve demografik yapısını bulabilirsiniz.
Çaka Bey vardır, Rakım Elkutlu, Neyzen Tevfik, Bekir Sıtkı Sezgin hakkında bilgi edinebilirsiniz.
İslam Ansiklopedisi kültür ve irfan hayatımız için büyük bir kazançtır. Baskısı ve cildi kalitelidir. Emeği ve katkısı olan herkese teşekkürler.
Özel bir teşekkür de Diyanet kurumuna gerekir. Cömertlik gösterip DİA'yı internete koymuşlar. Şu adresten kolayca ulaşılır:
https://www.islamansiklopedisi.info/