• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
SEDA KAYA GÜLER

Kadınla birlikte aile ve ülke eğitilir

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02 Haziran 2010, 16:15
İki gün süren 2. Uluslararası Kadın Girişimcilik ve Liderlik Zirvesi'nde çok şey konuşuldu, tartışıldı. Konuşmacıların söylediği bazı cümleler hafızalarımıza kazındı. Beni en çok Afrika kökenli konuşmacıların dile getirdiği bir Afrika atasözü etkiledi. Bir erkeği eğitirseniz, bir kişiyi eğitmiş olursunuz. Ama bir kadını eğitirseniz bir aileyi, bir ülkeyi eğitmiş olursunuz. İşte bu yüzden kadın eğitimi, kadının istihdama katılımı, güçlenmesi, para kazanması, karar mekanizmalarında yer almaları çok önemli. Başka hangi sözler kaldı aklımda. Sırasıyla aşağıda...
. Artık uslu kadınlar değiliz. Olmayacağız. İktidar, güç, para bizim de hakkımız değil, zaten bizim hakkımız. Aynur Bektaş. Sanayici ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı.
. Kadınlar olarak sesimizi yükseltmemiz gerekiyor. Katkılarımız erkekler tarafından da görülmeli. Bugün söz sahibi olan kadınların hepsi sesini yükselten kadınlar. Sesimizi yükselterek neleri değiştirebileceğimizin farkında olmamız gerekir. Camile Wardrob Alleyne. Nasa'da roket bilimci. The Brightest Stars Foundation'un kurucusu.

ŞİDDET VE YARATICILIK
. Her şey önce evde başlıyor. Babaların kızlarını teşvik etmesi şart. Babaların yüreklendirdiği kızlar daha cesur oluyor. Anne Day. Company for Women Kurucu Başkanı.
. Şiddet ve girişimcilik bağlantısını göz ardı etmemek lazım. Şiddetin en çarpıcı sonucu yaratıcılığı yok etmesidir. Şiddet öyle bir şey ki, yaşandığı zaman, kişi günü kurtarmaktan, hayatta kalmaktan başka bir şey düşünemiyor, yaratıcılığı giderek yok oluyor. Nebahat Akkoç. KAMER Başkanı.
. Kadınların iş hayatında yer almaları için esnek çalışma koşulları yaratmak, yönetici olmak isteyen kadınlara mentor atamak, sadece kadınları değil, bütün bireyleri eğitmek, işe alımlarda kadınlara öncelik vermek zorundayız. Biz bunu kendimize hedef aldık. Ayşegül İldeniz. İntel Türkiye-Afrika-Ortadoğu Bölgesi Direktörü.
. Yeni dünya düzeninde kültür düzleminde buluşmalar yaşanacak. Kültür toplumları ayıran ama aynı zamanda buluşturan bir köprü. Sorunlarımızı bunun üzerinden çözeceğimize inanıyorum. Ve bu yeni düzende kadınların rolü büyük olacak. Bu nedenle birbirimize ilham verelim. Elif Şafak. Yazar.

YENİ DÜNYA DÜZENİ
. Devletçi bir dünya düzenine sahibiz. Bu düzen içinde de kadınların rolü çok küçük. Versay'da hiç kadın yönetici yoktu, Milenyum'da 200 devlet başkanının sadece 5-6'sı kadın. İlerleme ve değişim çok yavaş. Bu düzen kadınları sevmiyor. Erkekler savaşır, kadınlar savaşçıları sever anlayışı hakim. Yeni dünya düzeni devletçi değil. Kadınlar bu düzende kendilerini rahat hissediyorlar. Bir yeni dünya düzeni daha var, medeniyetlerin ve kültürlerin ayrıştığı. Bu kültürel çeşitlilik ortamında kadınlar kendilerini güvende hissetmiyor, haklarını kaybedecekleri kaygısını yaşıyorlar. Ghassan Salame. Uluslararası İlişkiler Profesörü.
. İnternet devrimi pek çok şeyi değiştiriyor. Hepimiz ayaklı ansiklopedi gibiyiz. Windows kullanımında dünya 2'ncisi, Hotmail kullanımında dünya 3'üncüsü, Facebook kullanımında dünya 4'üncüsüyüz. Bunu iyi değerlendirmeliyiz. Tamer Özmen Microsoft Türkiye Genel Müdürü.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.