• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
SEDA KAYA GÜLER

Kolektif mutfak

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05 Nisan 2011, 18:48
Üreten, çalışan kadının veya evde oturan ama çalışabilecek durumda olan kadının, en büyük problemi yemek yapmak ve diğer ev işleridir. Büyük zaman alan ve kısır döngü içinde üretimde getirisi olmayan bu işler kadının en büyük engeli. Kaldı ki bu tür işlerde emek sarf etmek yeni ekonomi için büyük engel teşkil etmektedir. Yani miladını çoktan doldurdu.
Bu sözler "Kolektif Mutfak" projesini hazırlayan Hülya Yılmaz'a ait. "Binlerce yıldır kadına kadermiş gibi kabul ettirilen mutfak ve diğer ev işleri; kadın aklını sınırlama, köreltme ve gerçek yaratıcılığını bastırarak erkeklerle eşitsizliğin zeminini oluşturmuştur. Bilgiyi geleneksel yollarla öğrenen kadın, dış dünyanın gelişmelerinde erkekten her daim geride kalmaya mahkedilmiştir" diyor ve her ailenin özel mutfağı yerine, özellikle çalışan kesimin yaşadığı sitelerde, her sitenin bağımsız yemeğini yapacak yemekhaneler olan kolektif mutfağı öneriyor.

İŞLETME ŞEKLİ
"Artık ekonominin önünde engel teşkil eden, bugün ki sürede gereksizliği iyice anlaşılmış olan boşa harcanan zamanı kadına kazandırmış oluruz. Çalışan kadın eve geldiğinde en az 5 saat harcıyor. Zamanı olan kadını dış dünyaya çekmekle birlikte kendisini nitelik olarak değiştirebileceği zamanı da ona yaratmış oluruz" diyor şunları söylüyor:
. Her bloğun yemek ihtiyacını giderecek, yemekleri yapacak kolektif mutfak, yemekhane yapılmalı. Bunlar arazinin konumuna göre bağımsız bina veya blokların içinde-en üst ya da en alt katta olmak suretiyle- tasarlanacaklar.
. Blokta oturan kişiler mutfağın işletmesini yapacak yönetimi seçecekler. Yönetim ve çalışan personel belli bir maaş karşılığı bu hizmeti organize edecek.
. Her aile, yönetimin belirleyeceği mutfak giderlerini ödemeleri karşılığında hizmet alacak. Burada kira bedeli ödenmeyeceği için, toplu malzeme alınacağı için ve işletme kar amacı gütmediği için hane başına ödenecek tutar minimalize olacak.

ÇEVRECİ YAKLAŞIM

. Mutfak, ailelerin alacağı kararlar doğrultusunda 3 öğün veya daha az öğün servis halinde olabilir. Ayrıca yakın gelecekte bu yapılanma kapıcı görevindeki kişilere gereksinmeyi geçersiz kılacaktır.
. Mutfaklarda görevlendirilecek beslenme uzmanları sayesinde aileler daha bilinçli, daha temiz bir beslenmeyle daha sağlıklı bir yaşam içinde olacaklar.
. Mutfak atıkları tek bir noktada toplanacağı için belediyelerin avantajına olduğu gibi çöplerin değerlendirilmesinde de daha kolaylık sağlayacak.
. Bu siteler içinde yapılacak kreşler, anaokulları, okuldan gelen çocuklara etüt alanı, yaşlı ve engellilerin gündüz bakımı için birimler, spor ve kültür-eğlence kompleksleri olarak bir bütün halinde planlanmalı.
. Evlerin temizlik sorunları da organize olmuş bir yapı ile yeni bir yaklaşım ile çözülebilir. Kapıcı görevinde çalışanı bu organizasyonda istihdam ettirilebilir.
. Enerji, elektrik, su ve temizlik malzemelerinin daha az sarfiyatı, hem mali açıdan hem de çevreci yaklaşımıyla kolektif mutfağın doğru yaklaşım olduğunu görüyoruz.
Bunun gibi pek çok önerisi var Hülya Yılmaz'ın. Benim hoşuma gitti. Ya sizin?



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.