Amatör tiyatrocular
Oyuncuların kimi öğretmen, kimi sanayici, kimi doktor, kimi mimar... Aralarında tasarımcı, ressam, avukat da var. Ortak özellikleri hepsi kadın ve hepsi Soroptomist Kulübü üyesi.
Soroptomist, "en iyiyi amaçlayan kadınlar" anlamına geliyor. Latince "soror- kız kardeş" ve "optima- iyi niyet" demek. 1921 yılında Kaliforniya'da kurulmuş ilk olarak. Kısa zamanda Amerika'nın pek çok eyaletinde yaygınlaşmış ve 1924 yılında Avrupa'da da faaliyet göstermeye başlamış.
Amaç, iş ve meslek kadınlarının bir araya gelerek, imkanı olmayan kadın ve genç kızlara yardım eli uzatması.
Türkiye'deki ilk soroptomist kulüp, 1948 yılında yazar Müfide Ferit Tek başkanlığında, aralarında Muazzez Tahsin Berkant, Prof. Dr. Müfide Küley, Dr. Pakize Tarzi'nin de bulunduğu 15 kurucu üye tarafından kurulmuş.
1953 yılında İstanbul ve Ankara Kulüpleri "Türkiye Soroptomist Kulüpleri Federasyonu"nu kurmuşlar.
TİYATRO KULÜBÜ
Farklı bir yapısı var kulüplerin. Her kulüp kendi içinde bağımsız, tüzel kişiliği var aynı zamanda bir federasyona bağlı ve ortak olarak da bir şeyler yapıyor.
Bugün 18 şehirde, 38 kulübü ve 1000'i aşkın üyesi var. Üye sayısı 40'ı geçince üye sayısını artırmak yerine yeni bir kulüp kuruyorlar. Bursa'da da iki tane soroptomist kulübü bulunuyor, Biri Uludağ, diğeri Bursa Soroptomist Kulübü. Federasyon başkanı 2 yılda bir değişiyor, şimdiki başkan da Uludağ Soroptomist Kulübü üyesi Şenay Önder.
Ben onun davetlisi olarak oyunu izlemeye Bursa'ya gittim. Öğrendim ki iki kulüp üyesinin de yer aldığı tiyatro grubu yaklaşık 15 yıl önce kurulmuş. Kurucusu Fatma Öztürk. Tiyatroya çok meraklı, Bursa'ya gelen hiçbir oyunu kaçırmıyor. Bir gün televizyonda manken veya sunucuların tiyatroda oynamaya başladıklarını görünce, "Biz niye yapmayalım?" diyor ve hemen arkadaşlarına durumu açarak, bu işi yapmaya istekli bir grup oluşturuyor.
SAVAŞ KİMİ VURUR?
Aralarında ünlü bir tiyatro yönetmeni de var, Feyha Çelenk. Devlet tiyatrosu sanatçısı olan Çelenk, 1971 yılından beri Ahmet Vefik Paşa Bursa Devlet Tiyatrosu'nda görev yapıyor. Bursa'da ilk çocuk korusunu, Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu'nu kuruyor. En iyi kadın oyuncu ödülüne sahip. 1997'den itibaren de soroptomist tiyatro gurubunun yönetmenliğini yapıyor. Bugüne kadar 4 oyun sahneye koymuşlar. Dördüncüsün prömiyer gecesini ben de izledim. Oyunun adı "Savaş Kimi Vurur?". Kurtuluş Savaşı'na katılan kadınları anlatan oyunun yazarı Zerrin Tığlıoğlu. O da kulüp üyesi. O da eğitimci ve yazar. Birçok oyunu var.
Hemen hepsi evli, çocuk sahibi olan, sabah erkenden kalkıp işe giden, bütün gün koşturan, aynı zamanda sivil toplum kuruluşunda kadınlar için farklı projeler için çalışan bu kadınlar, haftada bir de bir araya gelerek, oyun çalışıyor ve prova yapıyorlar. Sahne buldukları zaman da sahneye çıkıyor, oynuyorlar. Oyundan elde edilen gelir de imkanı olmayan kızlara eğitim bursuna gidiyor.
İyi ki Şenay Önder beni davet etti, ben de eski federasyon başkanı ve şimdiki guvernör Emine Perviz Erdem ve kardeşi devlet tiyatrosu sanatçısı Ayşe Lebriz Berkem ile Bursa'ya gittim ve Nilüfer Belediyesi Konak Kültür Merkez'inde bu müthiş kadınların olağanüstü performansını seyrettim.
Bu kadınların tek bir amacı var; oyunlarını daha sık oynamak ve daha çok kız çocuğu okutmak. En önemli sorun salon bulmak. Davet geldiği anda gidip oynuyorlar. Umarım önce Bursa'da sonra başka illerde salon bulurlar ve oyunlarını pek çok kişi izleyebilir.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.