Yeni moda kurslar
Rengarenk Kırmızı'nın şehir editörü Leyla ise onca uğraşı arasında bu kurslara yazılıp bir şeyler öğrenerek beni hayrete düşürüyor.
ET PİŞİRME TEKNİĞİ
Hiç üşenmiyor, ilgilendiği alanlardaki her kursa katılıyor. Bana göre o bir kurs canavarı. Tahta boyamaya gitti, mum yapmaya gitti, bahçıvanlık kursuna gitti, sushi yapmayı bile öğrendi. Yetmedi et pişirme teknikleri kursuna gitti, ardından öykü yazma kursuna... "Nereden buluyorsun bunları?" diye sorunca Grupanya, Grupfoni gibi fiyat indirimi sağlayan fırsatları takip ettiğini söylüyor. Haftada 2-3 saati bu kurslara ayırıp bir şeyler öğrenmenin ona cazip geldiğini söylüyor.
Et pişirme tekniğiyle ilgili neler öğrendiğini Rengarenk Kırmızı'nın sitesinde yazdı. Beeves Butcher&Steakhous'un düzenlediği workshop'a arkadaşı Saime ile katılıyor. İzlenimleri şöyle:
"Hepimize önlük ve eldiven verdiler. Önce Angus fotosu üstünde hayvanın hangi kısımdan hangi etin yapıldığını anlattılar, notlar aldık. Sonra eti tanıttılar, dilimlere ayrılmış etler içinden seçimimizi yaptık. Etleri yağladık, tuzladık, pişirdik. Sonra da bir kadeh şarap, patates kızartması eşliğinde bir güzel de yedik."
Öğrendiklerine gelince: DRY AGING (Kuru Dinlendirme)
Etin 0 derece ve yüzde 86 nem oranında 25-28 gün bekletilme yöntemi. Bu süre içinde etin içindeki enzimler et içindeki duvarlara saldırarak ette bulunan zararlı ve kolestrol yapan dokuları yok ediyorlar. Etler hem dıştan hem içten kuruyor ve yüzde 30 oranında fire veriyor ama etin bekletilmesindeki en doğru yöntem bu.. Kolestrolü düşük oluyor...
BİLİNMEYENLER
Köfte yaparken, karabiber, tuz, az kekik, pul biber, soğan, ekmek koy. Soğanı koymadan tülbentte suyunu sık, öyle kıymaya ekle. Buzdolabında 1-2 saat bekletilmeli. Köfteyi yaparken, elinizi suyla nemlendirin...
Sırt: İşte en değerli et. Hayvanın başından ortaya kadar sayacağınız 13 kaburgası var. 3. ve 10. kaburga arasındaki etleri kemiksiz alırsak antrikot, kemikli alırsak pirzola oluyor. Sırttan buta yakın kısmı ise, bonfile oluyor. Hayvanın iç yapısında bulunuyor, kıpırdamayan bu bölge yağsız ve yumuşak. Şişi bonfileden yapabilirsiniz.
T-bone'nun bir tarafı bonfile, diğer tarafı kontrfile'dir.
Ete tat veren suyudur. Suyu giderse çöp yersiniz. Yani eti dövmeyeceksiniz çünkü su parçacıkları dağılıyor.
Et ağzınızda büyüyorsa, yutamıyorsanız o et bozuktur.
Taze et yenmemeli, et dinlenmiş olmalı. En az 4 gün buzhanede dinlenmeli.
Eti sossuz yiyin. Kimisi tuz yerine soya sos koyuyor. Soya sos etin lezzetini değiştiriyor, asidik olduğundan etin lifini yok ediyor.
Dahası da var. İlginizi çekerse www.rengarenkkirmizi.com'dan
okuyabiliriniz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.