Hasat şenlikleri turları
Mesela ben artık erken hasat zeytinyağına bayılıyorum. Hele o yeni sıkılmış koyu renkli bulanık zeytinyağı yok mu, başka zeytinyağı tanımıyorum. Zeytin alırken artık cinsine önem veriyorum. Her zeytin aynı değil. Tatları çok farklı. Akhisar'daki bir çiftçi siyah zeytin alırken rengine dikkat etmemi önerdi.
Hepsi simsiyah ya boyalı olabileceğini hatırlattı. Siyah zeytinin aslında kahverengi olduğunu ve açıktan koyuya her tonda olduğunu söyledi. Benim önerim tatil seçeneklerinize bu tür gezileri de eklemeniz.
ALTERNATİF TURİZM
Mesela hasat şenlikleri sırasında bu ilçelerimize yolculuklar yapmanız. Bu tür turlar düzenleyen şirketler var. Yemek Sanatları Merkezi, Folklorik turizm, bunlardan bazıları. Bu turlara katılarak hem zeytin bahçelerinde hasada katılın, kendi elinizle zeytin toplayın, sofralık zeytininizi nasıl yapacağınızı öğrenip evde kendiniz yapın, yağhaneleri ve dolum merkezlerini gezin, zeytinyağının nasıl işlemlerden geçtiğini öğrenin, yeni sıkım zeytinyağlarını satın alın, tadım kurslarına katılın, iyi ve kötü yağ arasındaki farkı öğrenin, yerel mutfağın tadına bakın, o yöreye has diğer ürünleri satın alın vs...
Örneğin Akhisar'a gittiğinizde Kırkağaç kavunu ve üzüm alın. Mesir macununu unutmayın. Ayvalık'tan Ayvalık tulum peyniri almadan dönmeyin. Pazarına denk gelirseniz otlarından satın alın. Tabii sabun ve zeytin ağacından yapılan mutfak eşyaları ve son yıllarda giderek yaygınlaşan zeytin reçelini ve zeytin çayını da ihmal etmeyin. Ve o yöreye ait kitaplar satın alın.
EDREMİT YÖRESİ YAĞHANELERİ
Kitap deyince Komili'nin zeytin ve zeytinyağını kültürünü gelecek kuşaklara aktarmak ve toplumsal belleği korumak amacıyla geleneksel hale getirdiği kitaplardan bahsetmemek olmaz. Prof. Dr. Recep Efe, Prof. Dr. Abdullah Soykan, Doç. Dr. İsa Cürebal ve Yard. Doç. Dr. Süleyman Sönmez "Edremit Yöresi Yağhaneleri" adlı kitabı geçmişten günümüze zeytin, zeytinyağı ve sabun sanayi hakkında bilgi veriyor.
İrili ufaklı bütün yağhanelere bu kitapta toplanmış. Fotoğraflar eşliğinde zeytinyağın serüveninin izlemek mümkün. Bu konuda mübadelenin etkisi büyük. Girit, Midilli, sakız gibi adalardan gelen mübadiller Edremit ve Ayvalık bölgesine yerleşince bu sanayi hızla gelişiyor. Eski imalathaneler yeni sahipleriyle üretime devam ederken çok sayıda yeni yağhane kuruluyor. Üretimde dönüm noktası da Ege'nin öte yakasından gelen Türkler sayesinde yörenin zeytinyağı ekonomi tarihinin en üst düzeyine çıkıyor. Pazarlamanın merkezi İstanbul'daki Eminönü yağ İskelesi üreticilerin irtibat bürolarıyla doluyor ve iç-dış pazarlara yönelik satış oradan yürütülüyor.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.