İnsanın hayata geliş amacı tekamül yani olgunlaşmaktır. Eğer insan kendisine verilen sürede manevi olarak tekamül edip olgunlaşamıyorsa, kamil insan mertebesine ulaşamıyorsa bu onun için büyük kayıptır. İnsanın kendisini geliştirip iyilik ve güzelliklerle donanması ise zamana bağlıdır. Zaman bir anı bile boşa geçirilmeyecek kadar çok önemli bir nimettir.
Kamil olabilmek elbette öyle kolay değildir.
Mevlana'nın sözüyle "Mum olmak kolay değil, ışık saçmak için önce yanmak gerekir" dediği gibi bu yol zordur ama sonunda büyük bir huzur ve mutluluk bizleri bekliyor. Hani "Vakit nakittir" diye bir söz vardır ya işte bunun için en önemli sermayemiz zamandır. Bu vaktimizi manevi yönden nakit kazanca çevirmek ise bizim elimizdedir.
HESABA ÇEKELİM
Zamandan söz ederken bir yılın daha sonuna geldiğimize değinmek istiyorum.
Acısıyla tatlısıyla bir yılı daha geride bıraktık.
Önümüzdeki Pazartesi miladi takvime göre yılın son günü. Salı günü ise yeni yılın ilk günü. Büyük bir çoğunluk yeni yıla yine her zaman olduğu gibi güle oynaya girecek.
Yeni yıla "merhaba" diyecek. Peki hepsi bu kadar mı? Elbette yeni bir yıla yeni umutlarla girelim. Helal dairesinde mutlu olmak, eğlenmek herkesin hakkıdır. Ancak her şeyden önce yapmamız gereken çok çok önemli bir şey var. O da sonsuz hayata giderken hesaba çekilmeden önce kendimizi hesaba çekmektir. Yani yeni yıl bizim için sadece bir zaman diliminden ibaret olmamalı. Hatta sadece yeni yıl değil yeni bir gün de öyle.
TEMİZ BİR SAYFA
Her yeni gün de kendimize tertemiz bir sayfa açalım. Maddi ve manevi yönüyle kayıp ve kazançlarımızı ele alalım. Zaman su gibi akıp giderken bizler bir daha geri getiremeyeceğimiz olan bu kıymetli nimeti nasıl değerlendiriyoruz? Geriye dönüp baktığımızda bize armağan edilen bu hayatı nasıl yaşadık? Geride ne bıraktık? Bu yıl yaşadıklarımızdan ibret alarak yeni yıla girmeden önce kayıp ve kazançlarımız adına şapkamızı önümüze koyup düşünmeliyiz.
Kamil insan olmak adına Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) "iki günü eşit olan zarardadır" hadis-i şerifi bizim için bir düstur olmalıdır.
5 ÖĞÜTE DİKKAT!
Bu hesabı yaparken sadece geçici dünya menfaatleri için değil, bizleri bekleyen sonsuz hayatı da göz önünde bulundurmalıyız.
Onun için meseleyi daha geniş manada hem dünya, hem ahiret açısından ele alıp faydalı işler ve iyilikler konusunda daha çok çalışmalıyız. Ayrıca niyetimiz ve amacımız "Allah rızası" olursa hem dünya, hem ahiret yönünden kazançlı çıkarız. Aslında hayatın kıymetini bizlere en güzel şekilde şu hadis-i şerif anlatıyor ve hayati açıdan çok önemli hususlara dikkat çekiyor. "İhtiyarlıktan önce gençliğin, hastalıktan önce sağlığın, meşguliyetten önce boş vaktin, fakirlikten önce zenginliğin, ölmeden önce hayatın kıymetini bil!. (Ebu Nuaym)
GÖNÜLLER YAPALIM
O zaman yeni yılda elimizdeki değerlerin kıymetini daha çok bilelim. Sağlığımıza daha çok dikkat edelim. Kendimize daha iyi bakalım. Hayatı daha çok sevelim. Daha çok iyilik yapıp daha çok gönül kazanalım.
Yazımı Yunus Emre'ye ait "Ben gelmedim kavga için benim işim sevgi için. Dostun evi gönüllerdir gönüller yapmaya geldim" mısralarıyla bitirirken, hepinizin yeni yılını kutlar sağlıklı, mutlu ve huzur dolu bir yıl geçirmenizi dilerim.