• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Cebrail A.S’ın vasiyeti TOLGA TEKİN

Cebrail A.S’ın vasiyeti

tolga.tekin@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16 Mayıs 2019, 22:09

Mübarek Ramazan ayında iyilik, yardımlaşma ve dayanışma duygularını en üst seviyede yaşamamız gerekiyor. Çünkü akşama kadar nefsin tüm arzularına 'dur' diyerek bir anlamda fakir fukara, garip gurabanın halini yaşıyoruz.
Sadece bununla kalmayıp en yakınımızdan başlayarak dayanışma içine girmemiz gereken önemli günlerden geçiyoruz.
Şöyle bir düşündüğümüz zaman en yakınımız olarak komşumuzu görüyoruz.
Başımıza bir iş gelse annemiz, babamız, kardeşimiz ve çocuklarımızdan önce komşumuz imdada yetişir. Onun için komşu çok önemli.
Hani atalarımız boşuna söylememişler, "Ev alma komşu al" diye...
Yüce dinimiz İslam'da da komşunun yeri çok çok önemlidir.
Komşunun komşu üzerindeki hakkı, annenin evlatları üzerindeki hakkı gibidir. Komşular birbirini öyle sevip saymalı, karşılıklı haklarına öyle dikkat etmeliler. Aile bireylerinden sonra, insanın en yakın çevresi olan komşuya güven vermeyen kişi gerçek anlamda olgun bir bir mü'min olamaz. "Güzel komşuluk et ki, hakiki mü'min olasın" hadis-i şerifi, iyi komşuluğun imanla da ilgisinin olduğunu göstermektedir.

GERÇEK MÜSLÜMAN

Gerçek bir Müslüman komşusuyla iyi geçinen, seven, sevilen, aranan, komşularına güven veren kişidir.
Dostlarınızın, sizinle herhangi bir şekilde ilgilisi olan kimselerin, size bir şey ulaştırmak istenip de evinizde bulamadıkları zaman çalacakları ilk kapı komşu kapısıdır.
Aile bireyleri hakkında herhangi bir referans söz konusu olduğunda bilgisine müracaat edilecek ilk kişilerden birisi yine komşularımızdır.
Cenab-ı Hak buyuruyor; "...Anaya, babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya ve size hizmet eden kimselere ihsan ile muamele edin, iyi davranın..." (Nisa 4/36).

KOMŞU HAKKI

Komşunun komşu üzerindeki hakkı, annenin evlatları üzerindeki hakkı gibidir. Anne ile evladın birbirlerini nasıl sevip saymaları, haklarına önem verip incitmemeleri gerekiyorsa, komşular da birbirlerini öyle sevip saymalı, karşılıklı haklarına öyle dikkat etmeliler.
Peygamber Efendimiz (s.a.v):
"Komşu hakkına dikkat edin!
Ben komşu hakkı konusunda Cebrail'den o kadar ısrarla ikaz aldım ki, neredeyse komşunun komşuya mirasçı olacağını dahi zannettim" buyurmuştur.
Komşunun miras hakkı gibi hakkı vardır, o da komşuluk hakkıdır. Eğer Müslüman ise sende iki hakkı vardır:
Biri komşuluk hakkı, biri de Müslümanlık hakkı. Komşu hakkı, kul hakkından sayıldığından dolayı sahabeler, komşuyu kırıp incitmekten hep imtina etmiştir.
Bunun için imkân sahibi komşular, ihtiyaç sahibi komşularının yardımına koşup dualarını almak için gayret etmelidir.
Böylece ülkemizde birlik beraberliği önce kendi aramızda komşu haklarına dikkat ederek sağlayalım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.