Kurban'ın sözlükteki anlamı "yaklaşmak, Allah'a yakınlık sağlamaya vesile olan şey" anlamına gelir. Kurban, dini bir terim olarak, "ibadet maksadıyla belirli bir vakitte belirli şartları taşıyan hayvanı usulünce boğazlamak ya da bu şekilde boğazlanan hayvan" demektir.
Bu bağlamda dini bayramlardan birisi olan Kurban Bayramı'nı Allah izin verirse yarın bir kez daha idrak etmiş olacağız.
Büyüklerin, hastaların, düşkünlerin, yardıma muhtaç kişilerin sevindirildiği bu mübarek günlerimiz teknoloji ve tatil planlarına kurban ediliyor artık.
İlerleyen teknoloji ve değişen toplum yapısıyla geleneksel bayram kültürü de farklı bir boyut kazanmış durumda. Eskiden bayramdı, şimdi sadece tatil. Ah çekip eski geleneksel bayramları hatırlayıp "Nerde o eski bayramlar" diyorum.
Eskiden bayram gelmeden hazırlıklar başlar, arefe günü bayram gibi karşılanırdı.
Günler öncesinden temizlik yapılır, tatlılar hazırlanırdı. Şimdilerde sıradan bir gün bekler gibi karşılanıyor ve tatilin nerede geçirileceği planları yapılır oldu.
Şimdilerde fırsat bulan tatile kaçıyorken eski bayramlarda herkes evde misafir beklerdi. Bayramda ekmek çıkmaz, fırınlar çalışmazdı. Tek bir bayram gazetesi çıktığından gazeteciler de bayram tatili yapardı. Büyükler evlerinde yalnızca misafir bekler, küçükler ziyaret için gezerdi.
SAĞLIĞINIZA DİKKAT
Tabii konu Kurban Bayramı olunca sevgili diyetisyenim Uzm. dyt. Burcu Dilek Demir bana ve siz değerli okuyucularıma bazı uyarılarda bulundu. Biliyorsunuz son yıllarda özellikle yaz aylarına denk gelen Kurban Bayramı'nda, uzmanlar etin doğru saklanması ve tüketimi konusunda uyarılarda bulunuyor.
Uzm. dyt. Burcu Dilek Demir'in sağlıklı bir bayram geçirmemiz için yaptığı öneriler ise şöyle;
1- 15-24 saat dinlendirilmiş et kullanın.
2- Eti ızgara veya kendi suyunda pişirerek haşlayın. Kızartmalardan uzak durun.
3- Hamurlu tatlı ve şekerli meşrubat ve şerbetlerden uzak durun. Sütlü tatlı ve meyveye ağırlık verin.
4- Yemeye oturmadan önce su için ve mümkünse salata veya çorba ile yemeye başlayın.
5- Etin yanında mutlaka koyu yeşil yapraklı sebzelere ağırlık verin.
6- Et yediğiniz öğünden sonraki öğünde daha hafif beslenin.
7- Bol bol su için ve sularınız genellikle limonlu olsun.
8- Her ikrama evet demeyin. Ziyaretlere giderken mutlaka öğünlerinizi yaparak gidin, aç gitmeyin.
9- Açlığınızı tokluğunuzu kontrol edin ve toksanız ikramlara hayır demeyi bilin.
10- Akşam 20.00'dan sonra ana yemek yemeyin. Sadece süt veya meyve gibi küçük ara öğünler yapma konusunda kendinize telkinler verin.
MUTLU BAYRAMLAR
Kainatın yaratıcısı ve alemlerin Rabbi yüce Allah'a sonsuz şükürler olsun Kurban Bayramı bereketiyle, bolluğuyla gelsin, tüm insanlık için hayırlara vesile olsun. Bayramınız kutlu olsun...