Deprem ve dış borçlar
Birinci derece deprem kuşağında yer alan ve dünyanın deprem riski en yüksek 20 kentinden biri olarak gösterilen İzmir'deki ekonomik riskin yüzde 14.37'si deprem kaynaklı. 'Lloyd's Şehir Risk Endeksi'nde İzmir'de ekonomik açıdan risk yaratan diğer etkenler ise sırasıyla dış borçlar, petrol fiyatlarındaki değişim, salgın hastalıklar, borsa çökmesi, terörizm ve sel olarak gösteriliyor.
8 şehir riskli
Türkiye'den 8 kentin listeye girdiği araştırmada İstanbul, dünyanın en riskli 7'nci kenti olarak gösteriliyor. 490 milyar dolarlık GSYİH büyüklüğe sahip İstanbul'un toplam riskinin yıllık GSYİH'nın yüzde 16.75'i olan 82.5 milyar dolar olduğu tespit edildi. Tıpkı İzmir gibi İstanbul'da da en büyük ekonomik riskin deprem olduğu vurgulandı. İstanbul'daki toplam riskin üçte birinden fazlası deprem kaynaklı. Diğer riskler arasında ise kuraklık ve sıcaklık dalgası bulunuyor. Araştırmadan çıkan bir diğer ilginç sonuca göre ise İzmir, ekonomik risk açısından Ankara'dan daha tehlikeli bir kent. 301 şehrin ekonomik risk haritasının çıkarıldığı araştırmada İzmir 42'nci, Ankara ise 57'nci sırada yer alıyor. Bu üç kenti sırasıyla Bursa, Adana, Antalya, Gaziantep ve Konya takip ediyor.
İLK RAPOR
Geçtiğimiz aylarda yayınlanan Lloyd's Şehir Risk Endeksi, olası 18 farklı insan kaynaklı ve doğal felaketin 301 şehirdeki ekonomik üretime yapacağı etkiyi inceleyen ilk rapor. Cambridge Üniversitesi'nde bulunan Cambridge Risk Araştırma Merkezi'nin yaptığı araştırmayı baz alan endeks, insan kaynaklı ve doğal felaketlerin seçilen şehirlerde 4.6 trilyon dolarlık hasara neden olacağını gösteriyor. Endekse göre en çok ekonomik risk taşıyan şehirler Taipei, Tokyo, Seul, New York, Hong Kong, Şangay ve Londra .
RAKAMLARLA İZMİR
Ortalama Yıllık GSYİH: ...................................132 milyar dolar
GSYİH Büyüme Ortalaması: ......................................Yüzde 6.7
Toplam Risk:.....................................................30 milyar dolar
Risk Sıralaması:....................Küresel 42- Bölgesel 3- Ulusal 2