Kadın esnaf sanatkarlarımızın durumu
Kadın üyelerin durumu
İzmir Birliği'nin gerçekleştirdiği araştırmada, kadın esnaf ve sanatkarlarımızın genelde eğitim seviyelerinin düşük olduğu, yoğun iş tempoları ve benzeri nedenlerle de mesleki ve teknik eğitim konularında kendilerini sürekli yenileyemedikleri belirlenmiştir. Kadın üyelerimiz bu şartlar altında doğal olarak kendilerini geliştirme konusunda eksiklikler yaşamakta ve çoğu zaman dezavantajlı durumlara maruz kalmaktadırlar. Örneğin, eğitim seviyelerinin düşük olması, KOSGEB, Kalkınma Ajansları gibi fon sağlayan kuruluşlardan destek alabilme noktasında kendilerine sıkıntı yaratmaktadır.
Farklı öneriler
Bu sorunların giderilmesi ve kadın esnaf sanatkarların da bu değişim ortamında geride kalmaması için, çağın gereklerine uygun mesleki eğitim programlarının hazırlanması ve kadın esnaf sanatkarları da gözetecek şekilde uygulanması gerekmektedir. Öte yandan, kadın üyelerimize yönelik tasarlanacak indirim ve teşvik sistemleri, bu kesimin ekonomik sistemimizde daha çok yer alabilmesini, kadın esnaf sanatkarların kalkınmada daha aktif rol alabilmelerini sağlayacaktır. KOSGEB destekleri konusunda, mevcut yapıdaki kadın girişimcilere ve iş yeri sahiplerine daha fazla pozitif ayrımcılığın tanınması ve bu konudaki farkındalığın artırılması yerinde ve isabetli olacaktır. Bunların yanı sıra, kadın esnaf ve sanatkarların kendileri için ödediği sosyal güvenlik primlerinde ve yanlarında çalışan kişilerin işveren payları oranlarında yapılacak indirimler de teşvik edici unsurlar olacaktır.
Ayrıca kadın esnaf ve sanatkarlarımızın iş yerlerinde kullandıkları elektrik, su, doğalgaz gibi önemli kalemlerde yapılacak indirim ve teşvikler de istihdamdan ekonomik büyümeye kadar birçok makro değişkene olumlu katkılar sağlayacaktır.
Finans kampanyaları
İçinde bulunduğumuz süreçte, kredi kefalet kooperatifleri, kamu ve özel bankalar esnaf sanatkarlara ve KOBİ'lere yönelik kredi ve finansman kampanyaları geliştirmektedirler. Ancak finans kurumlarının geliştirdikleri kredi olanakları, kadın ve erkek ayrımından ziyade meslek gruplarına ve ticari verilere dayanmaktadır. Bu bakımdan bir esnaf sanatkara, kredi-finansman olanağı sağlanırken, esnafın mesleğini sürdürdüğü sektörün yapısal durumu, gerçekleştirilecek yatırımın sağlayacağı geri kazanımlar, kredi almak için bankaya başvuran bireyin ödeme gücü ve işletmenin finansal yapısı gibi faktörler baz alınmaktadır.
Ancak ticari açıdan son derece doğru olan bu yaklaşımların yanında, kadın girişimcileri destekleyen kampanyalara da yer verilmesi, kadın esnaf sanatkarların ekonomiye daha fazla katkı vermelerinin önünü açacaktır.
Netice itibarıyla kadın esnaf sanatkarlara ve girişimcilere daha fazla pozitif ayrımcılık yapılması; atıl durumda olan pek çok kaynağı harekete geçirecek, bu kesimin genel üretime, yatırıma ve istihdama koyduğu katkıları artıracak ve ülke kalkınmasına olumlu yansımalar sağlayacaktır.
HATIRLATMA
SGDP borçlusu çalışana yeni fırsat
Emekli olup da ticari faaliyetini sürdüren esnaf sanatkarlara, SGDP (Sosyal Güvenlik Destek Primi) borçlarını yapılandırmak için fırsat tanınmıştır. Bu kapsamdaki üyelerimiz Mayıs 2013 sonuna kadar müracaat ettikleri takdirde, ödenmemiş sosyal güvenlik destek primi borçlarını 36 aya kadar taksitlendirebileceklerdir. Müracaat süresi başlamıştır. Esnaf sanatkarlarımızın müracaatlarını son güne bırakmamaları, bu fırsattan yararlanmak için elini çabuk tutmaları menfaatleri icabı olacaktır.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- Vergiye gönüllü uyumu etkileyen faktörler (28 Şubat 2013)
- Kent içi ulaşımın sorunları İzmir'de masaya yatırılıyor (21 Şubat 2013)
- Kredi kullanımındaki artışlar ve esnaf sanatkarlarımız (07 Şubat 2013)
- Kent içi ulaşımın sorunları İzmir'de masaya yatırılacak (31 Ocak 2013)
- İESOB, toplam kalite yolculuğunda ilerliyor (24 Ocak 2013)