10. Kalkınma Planı, İktisat Kongresi ve Esnaf Şurası
2014-2018 dönemini kapsayacak şekilde hazırlanmakta olan 10. Beş Yıllık Kalkınma Planı, ekonominin geleceğinin şekillenmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Kalkınma planının yeni ve reel ekonomi referanslı bir büyüme modeli üzerine kurgulanması beklenmektedir.
İkinci önemli gelişme ise, 30 Ekim ile 1 Kasım tarihleri arasında İzmir'de düzenleneceği Başbakanlık Genelgesi ile açıklanan 5. İktisat Kongresidir.
Yayınlanan genelgede Başbakan Erdoğan'ın imzasıyla özetle, "Küresel ekonomik düzenin önemli bir dönüşümden geçtiği bir süreçte, Beşinci Türkiye İktisat Kongresi, ülkemizi 2023 hedeflerine ulaştıracak politika ve stratejilerin, uluslararası perspektifi de içerecek şekilde, yerli ve yabancı katılımcılarca tartışılmasına imkan sağlayacaktır. Kongreden beklenen faydaların elde edilebilmesi için, akademisyenler, kamu ve özel kesim ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımı önem taşımaktadır. Ayrıca yurtdışından uzmanların katılımı da öngörülmektedir. Kongrenin gerçekleştirilmesine yönelik genel koordinasyon Kalkınma Bakanlığı tarafından sağlanacaktır. Kongreye ilişkin olarak İzmir'de yapılacak çalışmaların koordinasyonu ise İzmir Valiliği ve İzmir Kalkınma Ajansı tarafından ortaklaşa yürütülecektir. Kongrenin hazırlık ve toplantı aşamalarında tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca her türlü işbirliği ve desteğin sağlanmasını rica ederim" denilmektedir.
ESNAF KESİMİNİN ROLÜ
Dünya ekonomisinin sistemik krizlerden kurtulamadığı, Türkiye'nin de bu krizlerden etkilendiği ve ekonomimizin gerçekten de bir yapısal dönüşe ihtiyaç duyduğu bir dönemde bu kongrenin yapılacak olması oldukça önemli ve yerinde bir karardır.
Bu kongrede arzulanan hedeflere ulaşılmasında esnaf kesiminin de önemli rol oynayacağına inanıyorum.
İzmir'in en fazla üyeye sahip meslek örgütü olan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin yapılacak çalışmalara katkı vermesi son derece önemlidir. Dolayısıyla bu organizasyonda esnaf sanatkarlarımıza ve sorunlarına, kesimin ekonomik ve sosyal yaşamındaki önemine paralel yer verilmesi gerekmektedir. Zira esnaf ve sanatkarların çalışma koşulları ve iklimi iyileştirilmeden, Türkiye ekonomisinin düze çıkması, istihdam ve büyüme sorunlarının çözülmesi mümkün olamayacaktır.
ESNAF ŞURASI
Bu yıl gerçekleştirilecek olan üçüncü ve önemli bir diğer etkinlik ise Esnaf ve Sanatkarlar Şurasıdır.
29 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmeliğe göre şuranın görevleri:
a) Esnaf ve sanatkarlarla ilgili alanlarda yapacağı araştırma, çalışma ve eylemler ile toplumun çeşitli kesimleri ve bu konuda politika belirleyen diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği ve koordinasyon içerisinde, uluslararası gelişmeleri izleyen ve değerlendiren, esnek ve hızlı karar alabilen, amaç ve sonuçlara odaklanmış, adil, verimliliği esas alan etkin bir esnaf ve sanatkar sisteminin oluşturulmasına katkı yapmak üzere, gerekli strateji ve politikaları objektif esaslara göre belirleyerek görüş ve öneri sunmak,
b) Esnaf ve sanatkarların başta bölgesel ve sektörel sorunları olmak üzere rekabet güçlerinin artırılması, araştırma, geliştirme ve yenilikçilik yeteneklerinin geliştirilmesi, pazarlama, hammadde, tezgah temini, altyapı ve benzeri konularda çalışmalar yaparak görüş ve öneri sunmak,
c) Esnaf ve sanatkarları ilgilendiren konularda üniversite ve diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılacak konuları belirleyerek görüş ve öneri sunmak,
ç) Esnaf ve sanatkarları ilgilendiren konulardaki mevzuatın uygulanmasından kaynaklanan aksaklıkların giderilmesi hususunda çalışmalar yaparak görüş ve öneri sunmak,
d) Esnaf ve sanatkarlarla ilgili mevzuatın Avrupa Birliği'ndeki başarılı örneklerle uyumlu hale getirilmesi için çalışmalar yaparak görüş ve öneri sunmak,
e) Esnaf ve sanatkarların devlet kurumları ve meslek kuruluşları ile olan iş ve işlemlerini en kısa sürede ve elektronik ortamda yapabilmelerini sağlayacak yasal ve teknik altyapıları hazırlamaya yönelik çalışmalar yaparak görüş ve öneri sunmak olarak belirlenmiştir.
Görüldüğü gibi şuraya verilen görevler, oldukça yerinde ve önemli görevlerdir. Bu görevlerin yerine getirilmesi ve alınan kararların layıkıyla uygulamaya konulması durumunda esnaf ve sanatkarlarımızın sorunlarının çözümü ve bu kesimin yeniden yapılandırılması konusunda ciddi mesafeler alınabilecektir.
İESOB KOMİSYONDA
Netice itibarıyla, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, 2013 yılına damgasını vuracak bu üç önemli faaliyete etkin şekilde katkı vermeyi hedeflemektedir.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Esnaf Şurası'na çok yetkin ve etkin bir katılım göstererek üyelerini en iyi şekilde temsil edecektir.
İESOB, Şura'dan üyelerinin beklentilerine en iyi şekilde cevap verecek kararların alınması için özverili çalışmalar sergileyecek ve bu kararların hayata geçirilmesi konusunda da takipçi olacaktır.
Öte yandan, Birliğimiz şu anda 10. Kalkınma Planı kapsamında, KOBİ'lerin ve Esnaf, Sanatkarın Güçlendirilmesi Özel İhtisas Komisyonu'nda etkin olarak temsil edilmektedir.
Kalkınma planlarında esnaf sanatkarların adının geçtiği bir komitenin olması ve burada üyelerimizin sorunlarının çözümüne yönelik önerilerimizi rapora yazdırma imkanına kavuşmamız önemli bir gelişmedir.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, yıl içinde İzmir'de yapılacak 5. İktisat Kongresi'nin hazırlık aşamalarında da üyelerini en iyi şekilde temsil edecektir. İzmir Birliği, bu çalışmalar çerçevesinde üyelerinin sadece sorunlarını değil, somut çözüm önerilerini de gündeme getirecektir.
Bu üç etkinlik üyelerimizin ve sorunlarının fikri temelde gündeme getirilmesi için büyük bir fırsat olacaktır. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, güçlü ekibiyle her üç etkinlikte de üzerine düşen görevleri hakkıyla yerine getirecektir.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- Kadın esnaf sanatkarlarımızın durumu (07 Mart 2013)
- Vergiye gönüllü uyumu etkileyen faktörler (28 Şubat 2013)
- Kent içi ulaşımın sorunları İzmir'de masaya yatırılıyor (21 Şubat 2013)
- Kredi kullanımındaki artışlar ve esnaf sanatkarlarımız (07 Şubat 2013)
- Kent içi ulaşımın sorunları İzmir'de masaya yatırılacak (31 Ocak 2013)