Dünden bugüne Kemeraltı
Kemeraltı daha önce ayakkabı satış ve imalatçılarının, gıda ile uğraşan toptan ve perakendecilerin, inşaat malzemesi satanların bulunduğu, İzmir ticaretinin merkezi gibi çalışan bir yerdi.
Kemeraltı, İzmir'de yaşayanların bir küçük altın, bir düğme, bir renkli makara, bir kalıp beyaz peynir, çocuklarına bir tişört, bayramlık aldıkları ve hemen hemen herkesin hem alışveriş yaptığı, dinlendiği, hoşça vakit geçirdiği, hatta ihtiyaç olmasa bile şöyle bir gezinti yapıp ruhunu dinlendirdiği bir mekan idi.
Velhasıl İzmir'de ticaretin doğduğu yerdir Kemeraltı.
Sabah saat 8'de Çorbacı Hamza'da yer bulabilmek için ayakta beklediğimiz günleri çok iyi hatırlıyorum.
Kemeraltı'nda bir dükkanı devir alabilmek için servet niteliğinde paralar ödendiğini de çok iyi hatırlıyorum.
Ancak, planlı şehir gelişmesi gereği zamanla bu saydığım iş kollarının çoğu kendi site ve çarşılarını oluşturdular.
Ayakkabıcılar kendi sitelerine, gıdacılar Gıda Çarşısı'na, inşaat malzemeleri satanlar da İnşaatçılar Çarşısı'na taşındılar. Doğal olarak da Kemeraltı eski canlı günlerini yitirdi.
Bir de kentin çeşitli noktalarında Kemeraltı gibi çarşılar oluştu. Karşıyaka Çarşısı, Hatay, Güzelyalı, Forbes Şirinyer, Yeşilyurt Polatlı Caddesi gibi.
Artık insanların biraz önce bahsettiğim küçük altın, düğme, makara gibi ihtiyaçlarını alabilecekleri ve oturdukları yere yakın olan yeni çarşılar oluştu. İnsanlar Kemeraltı'na gelmez oldular.
Bir de bunun üzerine ülkemizde ve şehrimizde AVM furyası başladı. Bu da Kemeraltı'nı olumsuz etkiledi, derken bugünlere geldik...
Daha önce Kemeraltı'nda 10 bine yakın işyeri vardı. 6-7 bine yakın esnaf ve sanatkar, ayrıca 3 bine yakın Ticaret Odası'na kayıtlı işletme.
Bugün ise, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne kayıtlı 4 bin üyemiz var. Yanda Kemeraltı'ndaki mesleklerin dağılımına ilişkin tabloya da yer veriyoruz.
İŞPORTA AYRI ESNAF AYRI
Ayakkabıcı, gıdacı ve inşaatçılardan boşalan yerler doldurulamadı, boş kaldı.
Akşam işyerleri erken kapanır oldu.
Kemeraltı'nda o zamanlarda da işporta vardı. Hatta çok iyi hatırlıyorum, işportacılar bir yere toplanarak bir İşporta Çarşısı yapıldı, o da olmadı.
Bilinmesi gereken bir konu var.
İşporta ayrı, esnaf ayrıdır.
Esnaf kanun, nizam ve yönetmeliklere uygun işyeri bulunan ve vergi mükellefi olan kişidir.
İşportacı, kanun ve nizama uymayan, kalabalık ve uygun olmayan yerde satış yapan, gelip geçici, kayıtdışı bir ekonomidir.
İkisini birbirinden ayırt etmek gerekir.
Esnaf bazen işportacı gelmesin diye işyerinin önüne mal çıkarmaktadır. Veya işyerinin önüne saksı çiçek koymaktadır. Bu doğru ama bunun işporta ile bir ilgisi olamaz.
Geçtiğimiz hafta da hiç arzu etmediğimiz bir olay yaşandı Kemeraltı'nda. İsteğimiz odur ki, bu tür olaylarla karşılaşmayalım. Esnaf olarak işimizi yapıp, çoluk çocuğumuza rızk temin ederken, devlete vergi verip ülkemize hizmet etmek için çalışırken, sorunlarla karşılaşmamamız temennimizdir.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı olarak, esnaf ve sanatkarımızdan isteğim;
Aklıselim ile hareket ederek, esnaflık ve Ahilikten aldığımız terbiye ile sorunları çözmektir.
Kemeraltı'nda tek sorun işporta değildir. İşporta, önemli sorunlardan birisidir. Kemeraltı'nda otopark, ışıklandırma, mobese, işyerlerinin erken kapanması vs. bir çok sorun vardır. Ancak bize düşen görev, bütün kurumlarla işbirliği içinde bu sorunları çözmek için çaba sarf etmektir.
Evet Kemeraltı'nın sorunları vardır ama bunlar çözülemeyecek sorunlar değildir. Sorunların çözümü için kurumlar arası konsensüse ihtiyaç bulunmaktadır.
İESOB'nin mevcut sorunların çözümü yönünde çalışmaları ve projeleri vardır. Eğer sorunların çözümü için böyle bir konsensüs oluşturulursa, İESOB projeleriyle yapılacak çalışmalara katkı koymaya hazırdır.
Netice itibarıyla Kemeraltı tüm olumsuzluklarına rağmen güzel bir cazibe merkezidir. Kemeraltı sorunlarıyla değil, ticari ve kültürel zenginlikleriyle, avantajları ve barındırdığı fırsatlarıyla anılmalıdır.
Kötü taklitlerinin bile iş yaptığı bir zamanda Kemeraltı'nın 24 saat yaşanabilir bir mekan, turistlerin ziyaret ettiği bir alışveriş ve cazibe merkezi ve kentimizin önemli bir tarihi mekanı olarak gelişip eski günlerini aratmayacak bir konuma gelmesini arzu ediyoruz.
Bunu gerçekleştirmek için de her şeye hazır olduğumuzu bir kez daha hatırlatmak isterim.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- Ekonomideki gelişmeler ve esnaf sanatkarlarımız... (22 Ağustos 2013)
- SRC belgesi denetimleri sıklaşıyor (15 Ağustos 2013)
- Dış ticarette yaşanan gelişmeler ve esnaf sanatkarlarımız (01 Ağustos 2013)
- Gençler meslek eğitimi için özendirilmeli... (25 Temmuz 2013)
- Perakende Yasası ve Alo Esnaf Projesi (18 Temmuz 2013)