Esnaf fuar süresinin uzatılmasını istiyor
Cumhuriyetin kurulmasının ardından sahip olduğu özel koşullar dikkate alınarak İzmir'de bir fuar alanı oluşturulmuş, bu çerçevede kente özel bir kimlik ve yeni bir marka özelliği kazandırılmıştır.
İzmir Enternasyonal Fuarı, sadece İzmir'in dışa açılan vitrinini pekiştirmekle kalmamış, Ege bölgesinin ve hatta Türkiye'nin en önemli sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik etkinliklerinden biri haline gelmiştir. Zira İEF, sadece yerli ve yabancı firmaların yeni ürünlerini tanıttıkları bir ticaret alanı olmanın ötesinde, konser ve eğlence imkanlarıyla da bilinen fuar tanımını aşmıştır.
CANLILIK GETİRECEK
Bu yıl 29 Ağustos-7 Eylül tarihleri arasında 83. kez kapılarını açacak olan İzmir Enternasyonal Fuarı'nın geçmişte olduğu gibi bu yıl da kente önemli bir canlılık getirmesi beklenmektedir.
Geçen yıl İEF'yi 1 milyon 700 bine yakın kişinin ziyaret ettiği, 1125 firmanın katılımcı olarak fuarda yer aldığı göz önünde tutulduğunda;
Malatya ve Diyarbakır illerinin onur konuğu olduğu ve ana temasını Lojistik gibi önemli bir sektörün oluşturduğu 83. İzmir Enternasyonal Fuarı'nın da kente önemli kazanımlar sağlayacağı görülmektedir.
Bu noktada İEF'yi her yıl biraz daha zenginleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İZFAŞ yöneticilerini ve fuara emeği geçen herkesi kutlamak gerekmektedir.
ESNAF İÇİN ÖNEMLİ
İzmir Fuarı'nın kente getirdiği canlılıktan en fazla pay alan kesimlerin başında esnaf sanatkarlarımız gelmektedir.
Fuar nedeniyle yurtdışından ve ülkenin dört bir yanından ticari amaçla gelen katılımcılara, ayrıca Ege Bölgesi'nin ve Türkiye'nin diğer illerinden sosyal amaçla ziyarete gelen kişilere İzmirli esnaf sanatkarlar en iyi hizmeti sunmanın gayreti içindedirler.
Fuar nedeniyle kente gelen ziyaretçilerin konaklama, gıda, ulaşım gibi temel gereksinimlerinin yanısıra her türlü ihtiyaçları ve talepleri de ilk elden esnaf sanatkarlarımız tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca fuarın bereketinden Kemeraltı başta olmak üzere kentin çeşitli merkezlerindeki çarşılarının da yararlandığı unutulmamalıdır.
Bu noktada esnaf sanatkarların temsilcileri olarak, Fuar süresinin yeterince uzun olmamasının önemine dikkat çekmek istiyoruz.
SÜRE UZATILMALI
Gelişen çağda artık İhtisas Fuarları ön plana çıkmıştır. Otomotiv, Ayakkabı, Mermer, Kitap, Hediyelik Eşya gibi pek çok sektöre has ihtisas fuarları yılın çeşitli zamanlarında düzenlenmekte, bu gelişimin yansımaları da doğal olarak İEF'yi etkilemektedir.
Fuarların çeşitli zaman dilimlerine yayılması ile İEF'nin süresi kısalmış, ziyaretçi ve katılımcı sayısında düşme olmasa da yeterli artışlar sağlanamamıştır. İEF'nin hedef kitlesi büyük ölçüde profesyonel müşterilere dönüşmüş, uluslararası olma özelliği daha fazla ön plana çıkmıştır.
Bu çerçevede İEF'nin yarattığı ticari potansiyelin geliştirilmesi ve tabana yayılması için süresinin uzatılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Yaşanan değişim süreci yanında Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla geleneksel bazı özelliklerin yaşatılmasına, yeni sosyal aktivitelerin gerçekleştirilmesine önem verilmiştir.
Ayrıca Gaziemir'deki yeni fuar alanının tamamlanarak hizmete girmesi ve İEF'nin de buraya taşınması sonrasında çok önemli kimlik ve işlev değişmesi de yaşanacaktır.
Yine de tüm bu iyi niyetli girişimlerin ötesinde, fuarın süresinin uzatılmasının esnaf sanatkarlar kadar İzmir ekonomisine de olumlu katkılar vereceğine inanmaktayız. Bu çerçevede, İEF'nin gelişmesi ve İzmir'e katkılarının artırılması için İzmir Esnaf Teşkilatının da, üzerine düşen ödevleri yerine getirmeye hazır olduğu bilinmelidir.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- Türkiye artık ekonomiye odaklanmalı (21 Ağustos 2014)
- Esnaf sanatkarlara özel teşvik sistemi (17 Temmuz 2014)
- Enflasyondaki artışın esnaf sanatkarlara yansımaları (10 Temmuz 2014)
- Büyüme verilerinin esnaf sanatkarlarımıza yansımaları (03 Temmuz 2014)
- İlk çeyrek büyüme verilerinin değerlendirmesi (12 Haziran 2014)