Bayram alışverişlerinizi esnaf sanatkarlardan yapın
ÇARPAN ETKİSİ
Satın alınan her bir mal veya hizmet çeşitli sektörlerde ve çok sayıda insana iş imkanı yaratmaktadır. Bir ürün satıldığında, ürünün üretim ve tedarik zincirinde bulunan tüm sektörlere önemli yansımaları olmaktadır. Bir ürünün satıldığında adeta suya atılan bir taşın yarattığı zincirleme dalgalar gibi ekonomiyi etkilemesini, iktisatçılar 'Çarpan Etkisi' olarak tanımlamaktadırlar. Satın almalar, yani talepler, ekonomilerin gelişmesinde çok önemlidir. Bunu teyit eden en yakın gelişme; ABD'de 2008 yılında yaşanan ekonomik kriz sonrasında talebi canlandırmak için ABD Merkez Bankası'nın dört trilyon doları aşan miktarda parayı piyasaya sürmesidir.
Satın alınan mal yerli bir ürün ise çarpan etkisi, yani iş ve aş yaratma kapasitesi, çok daha yüksek olacaktır. Yerli üreticisinden, nakliyecisine, girdi sağlayan ara sektörlerden aracılara, perakende satıcılara kadar çok sayıda sektör ve çalışanları bu sirkülasyondan payını alacaklardır.
Ancak bu satın alınan mal ithal ürün ise sadece nakliyeci ve perakendeciler açısından iş imkanı doğacak, öte yandan yurt içinde ekonomide değerlendirilmesi mümkün olan sıcak para yurt dışına aktarılacaktır.
ESNAFI TERCİH EDİN
Bizler esnaf ve sanatkarlar olarak mübarek Ramazan ayı ve bayramının getireceği bereketin ülkemizde daha çok insana iş ve aş yaratmasını diliyoruz. Bunun için de vatandaşlarımızın bayram alışverişlerini daha çok ithal ürünlerin satıldığı, cari açığın adeta körüklendiği AVM'lerden değil, esnaf ve sanatkarlardan yapmalarını bekliyoruz.
İhtiyaçlarımızı mümkün olduğunca esnaf sanatkarlardan karşılayalım, çünkü;
1- Toplumsal dayanışma: Esnaf sanatkarların Türk toplumu içinde farklı işlevleri vardır. Sadece ekonomiye verdikleri katkılarla değil, birleştirici, yardımsever, sağduyulu ve dayanışma ruhunu yaşatan özellikleriyle de topluma yön veren bir kesimi oluşturmaktadırlar. Herkesin çevresinde, aile içinde akrabası ya da yakın dostu, tanıdığı olan bir esnaf sanatkar vardır. Esnaf sanatkarlar içimizden, en yakınlarımızdandır. Dolayısıyla kardeşlik ve sevgi ayında ve özellikle ayrı bir heyecanla yaptığımız Bayram alışverişlerimizde ihtiyaçlarımızı esnaf dostlarımızdan karşılamak toplumsal dayanışmanın bir gereği olacaktır. Unutmayın, içimizde yaşayan ve halkın çoğunluğunu oluşturan esnaf sanatkarlar mutlu olursa toplum mutlu olacak, onların işi ve bereketi artarsa toplumun refah seviyesi yükselecektir.
2- Ekonominin gerçekleri: Alışverişlerde, raflarında ağırlıklı olarak ithal ürün satan büyük marketler yerine, daha düşük maliyetlerle daha sağlıklı ürünler sunabilen ve çoğunlukla yerli üretimi satan üyelerimiz tercih edilmelidir. Nakliye, komisyoncu ve işletme giderleri eklenince, AVM'de satılan bir ürüne ortalama % 50 oranında ek maliyet yüklenmektedir. Oysa üyelerimizin büyük işletmeler gibi enerji, işgücü, çok şubeye nakliye, yüksek kira, pahalı paketleme vb giderleri yoktur. Ayrıca büyük marketler gibi yüksek oranlı toptan alımlar yapmadığı için ürün sirkülasyonu da daha hızlıdır. Yani ürünü daha taze ve ucuza sunma imkanı vardır. Öte yandan, dünyanın dört bir yanını araştırarak, kalitesinden ziyade en ucuzu ithal eden ve rafına koyan AVM'lerin çoğu yabancı ortaklıdır. Yani ithalatın yanı sıra, mağazalarda yapılan satışlardan elde edilen gelirler de sürekli yurt dışına çıkmaktadır. Oysa esnaf kazandığı parayı yine yurt içinde harcar. Harcadığı para ekonomi içinde döner, diğer sektörlere kaynak olur, yerli üretici kazanır.
Bu düşüncelerle tüketicileri Bayram alışverişlerini esnaf sanatkarlardan yapmaya çağırıyorum. Toplumsal dayanışmaya hep birlikte katkı koyalım, sınırlı sermayesi ile üreten, istihdam yaratan ve ekonomiye katkı veren esnaf dostlarımıza destek olalım.
Bu vesileyle esnaf sanatkarlarımızın ve tüm İzmirlilerin mübarek Ramazan Bayramlarını da kutluyor, ailelerinizle ve sevdiklerinizle mutlu ve huzurlu bir bayram geçirmenizi diliyorum.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.