Alınacak tedbirlerle turizmde yaşanılan sıkıntılar aşılabilir...
Bir süredir durgun geçen sezonun, 9 günlük bayram tatili ile ve bayram ertesi turizm değerlerimizin iyi değerlendirilmesi halinde canlanması mümkün olabilecektir.
Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım, ilk icraatlarından itibaren ekonomiye gereken değeri vereceğini hissettirmektedir.
Bizzat Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlık ettiği Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında turizme yönelik tedbirlerin de öngörülmesi, hükümet tarafından hazırlanan 10 maddelik ekonomi paketinde de reel sektöre kolaylıkların tanınması, 2016 yaz sezonu için içimizi rahatlatmaktadır.
İZMİR'İN İSTATİSTİKLERİ
Türkiye'de son dönemde yaşanan terör olayları yürekleri dağlamaktadır.
Tüm bu üzüntülerin yanında terörün ekonomiye yansımaları da birçok kesimi olumsuz etkilemektedir.
Özellikle turizm sektöründe gerek yerli gerekse yabancı turist sayısında belirgin düşüşler yaşanmaktadır.
İzmir'e gelen kruvaziyer gemilerin rotalarını artık Yunan adaları ve İtalya'ya çevirdikleri zaten bilinmektedir.
Verilere bakarsak, 2015 Mayıs'ında İzmir'e havayolu taşımacılığı kullanarak gelen yolcu sayısı 98.735 iken, 2016 Mayıs'ında %38'lik gerileme ile sayı 61.329'a gerilemiştir. Aynı şekilde deniz yolu girişleri de 30.000'den %85'lik bir düşüşle 4.600'e gerilemiştir.
Toplamda giriş yapan turist sayısı da 128.754'ten %48 oranında gerileme ile 66.000'e düşmüştür.
Rakamlar, yılın ilk çeyreğinde turizm gelirlerinin %16,5'lik azalma ile 4.07 milyar dolara gerilediği göstermektedir.
Daralma sadece turistik işletmeleri değil, başta üyelerimiz olmak üzere turistik yörelerdeki tüm bölge halkını etkilemektedir.
Ayrıca Rusya ile yaşanan bürokratik kriz de turizm sektörüne darbe vurmuştur.
HÜKÜMETİN TEDBİRLERİ
İç ve dış turizmde Ramazan aylarında ivme kaybı normaldir. Öte yandan hükümetin Ramazan Bayramı tatilini 9 güne çıkarması bu çerçevede yerinde bir uygulama olmuştur.
Bayramda İzmir ve turistik ilçelerinde özellikle yerli turistlerden kaynaklanacak bir canlanma beklenmektedir. Bunun yanı sıra, Sayın Binali Yıldırım'ın bizzat başkanlık yaptığı EKK'da azalan turist sayısı nedeniyle turizm sektörüne yönelik önlemler görüşülmüştür. Zincirin devamında, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli de, reel sektörün yükünü hafifletecek ve yatırım ortamını iyileştirecek ekonomi paketinin TBMM'ye sevk edileceğini açıklamıştır. Dolayısıyla, Başbakan Binali Yıldırım'ın ekonomiye karşı duyarlı tutumu camiamızın içini rahatlatmakta, geleceğe güvenle bakmasını sağlamaktadır. Bu noktada, Şubat ayında açıklanan 9 maddelik turizm paketine de değinmekte yarar bulunmaktadır. Açıklanan paketin büyük ölçüde konaklama tesisleri ve seyahat acentalarını kapsadığı görülmektedir.
Oysa bu desteklerin bölgelerde ticari faaliyette bulunan kesimlere de yansıtılması önemlidir.
Bu noktada, turistik bölgelerde faaliyet gösteren esnaf sanatkarlar için kamu bankalarınca uygun faizli kredi imkanı, vergi indirimleri, yerli turistlerin turistlik bölgelerimize ucuz ulaşımının sağlanması gibi teşviklerin devreye sokulması yerinde olacaktır.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.