Mübarek Ramazan ayı 6 Haziran'da başlıyor.
5 Haziran Pazar gecesi ilk sahura kalkılacak. Öncelikle esnaf sanatkarlarımızın, İzmirlilerin ve tüm vatandaşlarımızın Ramazan-ı Şeriflerini kutlar, mübarek ayın huzur, rahmet ve bereket içinde geçmesini dilerim.
Ramazan ayı sabır ayıdır. Bereket ayıdır, paylaşım ayıdır.
4 kişilik iftar sofrasında yeri geldiğinde 8 kişinin ağırlandığı, sofranın bereketlendiği, yemeklerin paylaşıldığı, gönüllerin huzur içinde birbirine kenetlendiği mağfiret ayıdır. Tevbe ayıdır.
Yüzlerce yıllık köklü geçmişe, Ahilik Kültürü'ne sahip esnaf sanatkarlarımız da mübarek Ramazan ayının kıymetini bilen, içinde dayanışma ruhunu, manevi huzuru ve yardımlaşma kültürünü yaşatan önemli bir camiayı oluştururlar.
İÇİMİZDEN BİRİ
Evet, Ramazan ayı, yardımlaşma ayıdır. Tokun açın halinden anlamasının sağlandığı, bu vesile ile ihtiyaç sahiplerine yardım elinin uzandığı bir aydır.
İnsanlar Ramazan ayında sevap kazanmak için iftarlar düzenler, fitrelerini verir, ihtiyaç sahiplerine erzak yardımında bulunurlar.
Ancak son yıllarda değişen alışveriş kültürünün de etkisiyle, insanların artık Ramazan ve bayram ihtiyaçlarını daha çok AVM'lerden karşıladığı, ayrıca hipermarketlerde ve bunların mahalle aralarına kadar giren uzantılarında 'Ramazan Koli'lerinin satılmaya başlandığı görülmektedir.
Bu noktada tüketicilere çağrıda bulunarak, yardımlaşma ayında ihtiyaçlarını dostları, akrabaları, komşuları esnaf sanatkarlardan karşılamalarını istiyoruz.
Esnaf sanatkarlar Türk toplumunda farklı bir konumda bulunmaktadırlar.
Üyelerimiz sadece ekonomik alanda değil, sosyal ve kültürel hayatta da önemli işlevlere sahiptirler. Esnaf sanatkarlar halkın çoğunluğunu oluşturur, doğrudan halka hizmet verirler.
Herkesin ailesinde, mahallesinde veya dost çevresinde mutlaka bir esnaf sanatkar bulunmaktadır.
Osmanlı'da toplumu yönlendiren, genç Cumhuriyet'e sahip çıkan esnaf sanatkarlarımız, bugün de toplumsal bütünlüğümüzün en büyük teminatıdır.
UZANILACAK DALLARI OLALIM
Dolayısıyla Türk toplumunda böylesine önemli yeri bulunan, her biri içimizden birisi olan esnaf sanatkarlara daha fazla sahip çıkılması gerekmektedir.
Tüketiciler, yıllarca yaşadıkları haksız rekabet ve yetersiz sermaye yapıları nedeniyle yeterince büyüyemeyen ve kendini geliştiremeyen esnaf sanatkarların uzanacak dalları olmalıdır.
Öte yandan, mübarek Ramazan ayında ve bayram arefesinde, alışverişlerin AVM'ler yerine mahallelerin emektarlarından yapılması, hem Türk ekonomisinin hem de tüketicilerin yararına olacaktır.
TÜRK EKONOMİSİNE KATKI
Bugün yüksek karlar elde etmek adına, hipermarketlerin rafları kaliteli olup olmadıklarına bakılmaksızın ithal mallarla doldurulmaktadır.
İthal malların ağırlıklı tüketimi, ülkenin yurtdışına döviz kaçırmasına ve cari açığın büyümesine neden olmakta, zincirin devamında yerli üreticiyi zora sokan, işsizliği artıran sonuçları da beraberinde getirmektedir.
Bunun yanı sıra, çoğu yabancı sermayeli olan AVM'lerin cirolarından toplanan sıcak para da yurt dışına akmaktadır.
Oysa bir esnaf sanatkar, alışverişten kazandığı parayı yine bulunduğu bölgede harcamakta, yaşadığı yerin ticari sirkülasyonuna katkıda bulunmaktadır.
Dolayısıyla vatandaşlarımızın, benzeri varsa yerli ürünü tercih etmeleri ve hiç olmazsa Ramazan ve bayram alışverişlerinde AVM'ler yerine esnaf sanatkarlardan ihtiyaçlarını karşılamaları;
1- Kalitesinden emin ürün edinmeleri, 2- Sosyal yaşamda önemli işlevler üstlenen esnaf sanatkarlara destek olmaları, 3- Ülkenin gelişmesi, ekonomiye katkı sağlanması açısından yararlı olacaktır.