Önceki gün İzmir Esnaf Teşkilatı ile bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım'ın sorunlarımızı dikkatle dinlemesi ve çözümü yönünde esnaf sanatkar yöneticilerinin içini rahatlatan açıklamalar yapması camiamız tarafından memnuniyetle karşılanmıştır.
Bunların yanısıra Başbakan Yıldırım'ın esnaf sanatkarların vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik yaptığı açıklamalar ile, mobilya sektöründe KDV beyaz eşyada ise ÖTV avantajlarının süresinin uzatılacağına dikkat çekmesi de, sıkıntılı günler yaşayan Türk esnaf sanatkarlarına ayrıca umut aşılamıştır.
Vergi indirimleri
Başbakan Yıldırım açıklamalarında, 2016 Haziran'ından önce esnaf sanatkarlar ile işverenlerin vergi ve sigorta prim borçlarının yapılandırıldığına değinmiş, ancak bu tarihten sonraki darbe girişimi nedeniyle piyasaların sarsıldığını hatırlatmıştır. Bu olağanüstü durum nedeniyle işleri tıkananlara da destek vereceklerini açıklamıştır. Yıldırım, Meclis açılınca söz konusu mağdur kesim için de yapılandırma imkanı sağlayacaklarını ifade etmiştir. Piyasaları canlandırmak için konut, mobilya ve beyaz eşyada yapılan KDV indirimlerine de dikkat çeken Başbakanımız, konuttaki indirimin zaten Eylül sonuna kadar süreceğine işaret ederek, Nisan sonunda bitecek olan mobilya ve beyaz eşya sektöründeki vergi indirimlerinin de Eylül sonuna kadar uzatılacağını kaydetmiştir.
Gelinen noktada vergi avantajlarının Eylül sonuna kadar sürdürülmesi kararı, ülke genelinde mobilya sektöründe önemli bir yere sahip olan İzmirli mobilyacılarımızı ve yan sektörlerini rahatlatacak, ayrıca beyaz eşyadaki kolaylıklar da ekonomideki ticari sirkülasyonu canlandıracaktır. Sektörlerde beklenen yüzde 30-40 aralığındaki ticaret hacmi artışının, genel istihdam ve yatırım potansiyeline de olumlu yansıyacağı beklenmektedir.
Olumlu sinyaller
Son dönemde ekonomide yaşanan olumlu gelişmeler, geleceğe biraz daha güvenle bakabilmemizi sağlamaktadır.
İhracat rakamlarının uzun bir gerilemenin ardından kur artışlarının da katkısıyla yükselişe geçmesi, hükümetin aldığı tedbirlerle istihdam seferberliğinin meyvelerini vermeye başlaması, yabancı turistlerin yeniden ülkemize ziyaretlere sıcak bakması, ekonomide olumlu gelişmelerin yaşandığına işaret etmektedir.
Diğer taraftan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre güven endeksi Mart ayında yüzde 5 oranında artışla yüzde 91.5'ten 96.1'e yükselmiştir.
Veriler bize yükselişte inşaat ve hizmet sektörü ile tüketici ve imalat sanayi güven endekslerindeki artışların etkili olduğunu göstermektedir.
Türkiye'ye gelen turist sayısı 2016'da bir önceki yıla göre yüzde 30 azalışla 25 milyona gerilemişken, düzelen ilişkiler paralelinde Rus turist sayısı yüzde 95 oranında artmıştır. Ayrıca erken rezervasyon yoluyla da 1 milyon daha fazla yeni turistin misafir edilmesi planlanmaktadır.
Sektör temsilcilerinin yıl sonu hedefi ise 38 milyon turisttir.
Esnafa yansıması
Mobilya ve beyaz eşyadaki ÖTV ve KDV indiriminin etkisiyle ihracat artışı ve iç piyasaların canlanması mümkün olabilmiştir. Süre uzatımı ile bu olumlu gelişmelerin artarak devam etmesi beklenmektedir.
Ekonomideki toparlanma kendisini en çok ihracatta göstermiştir. İhracat verileri Kasım 2012'den bu yana en güçlü artışın mart ayında kaydedildiğini göstermektedir. İhracat Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19 oranında artmıştır. Öte yandan, geçen yıl yüzde 12.7 ile rekor düzeye ulaşan işsizliğin ekonomideki olumlu havanın etkisiyle yeniden düşüşe geçmesi de beklenmektedir.
Netice itibarıyla, esnaf sanatkarların sorunlarının çözümü kadar, tüketicilerin alım güçlerinin artması, insanların geleceğe daha güvenle bakarak yatırım ve tüketimlerini artırmaları bizim için çok önemlidir.
Çünkü toplumun refah seviyesi ile tüketimi arttıkça, doğrudan halka mal ve hizmet sunan esnaf sanatkarlarımızın da iş hacimleri ve refah seviyeleri yükselecektir.
Bu şekilde üyelerimizin işlerini geliştirmeleri, istihdam ettikleri eleman sayısını ve yatırımlarını artırabilmeleri de mümkün olabilecektir. Referandum sonrasında gündemin ekonomiye odaklanacak olması da sorunların çözümünde başarıyı daha da artıracaktır.