Yerel yönetimlerden beklentilerimiz (2)
Son yazımızda toplumsal yaşamda önemli yeri olan esnaf kesiminin yerel yönetimlerden olan beklentilerine değinmiştik. Bu yazımızda da yerel yönetim bazında yaşadığımız sorunları ve Birliğimiz tarafından geliştirilen çözüm önerilerini işlemeyi sürdürmek, bu şekilde yerel yönetimlere aday olan değerli arkadaşlarımızın çalışmalarına da ışık tutmak istiyorum.
SU İNDİRİMİ
■ Büyükşehir Belediyesi uzun süre su kullanarak üretim yapan veya hizmet yürüten üyelerimize indirimli tarife uygulayarak üyelerimize önemli bir girdi maliyeti avantajı sunmuştur. Yürürlükten kaldırılan bu indirim yeniden yaşama geçirilmeli; Fırın, pastane, şeker-lokum üreticileri, hamam ve sıhhi tesisler, kahvehane, kafe, büfe, bar işletmeleri, lokantalar, berber ve kuaförler, mandıralar ve kasaplara indirimli su verilmelidir.
■ Mezar yerlerinin yapımında talebin büyük bölümünü karşılayan üyelerimizle bir protokol yapılmalı, bu şekilde standartlar belirlenerek mezarların yapımını, eğitim görmüş sertifika sahibi, ehliyetli kişilerin üstlenmesi sağlanmalıdır. Birliğimiz ve Mermerciler Odası böyle bir protokole hazırdır.
■ Küçük Sanayi Siteleri bazı iş kollarında faaliyet gösteren esnaf sanatkarın toplu olarak bulunduğu alanlardır. İzmir'de 30 civarında Küçük Sanayi Sitesi vardır. Sanayi sitelerinde gerek üretim gerekse tamir ve bakım alanında çalışan üyelerimizin bazı ihtiyaçları bulunmaktadır. İzmir'de uzun süredir yeni sanayi sitesi inşaatı yapılmadığından mevcut siteler şehir merkezinde kalmıştır. Site sokaklarında park yeri sıkıntısı üst düzeye çıkmış, binalar eskimiş, metrekare ve biçim olarak yeni teknoloji ve cihazlarla uyumsuz hale gelmiştir.
Mevcut sitelerin ihtiyaçlarının giderilmesi, şehir içinde kalanların daha modern sitelere taşınması, sektörel olarak (Mermer, Mobilya, Torna vb.) çoğaltılarak hem esnaf hem tüketici açısından verimlerinin artırılması sağlanmalıdır.
TURİZM POTANSİYELİ
■ Turizmde müşteriyi otel içinde tutan anlayıştan uzaklaşmalı, turistlerin çevreyi görmesi, doğal, tarihi ve sosyal güzelliklerimizi keşfetmesi sağlanmalıdır. Yani her şey dahil anlayışı terk edilmeli, "Herkes dahil turizm" sloganı benimsenmelidir. Böylece turizm gelirleri tüm ticaret yaşamına yayılacaktır.
Öte yandan, İzmir esnafı (özellikle Kemeraltı bölgesi) için kruvaziyer turizmi ayrı öneme sahiptir. Kruvaziyer turizmi ile İzmir'e gelen turistlerden alınan ayakbastı paraları kaldırılmalıdır.
■ Esnaf sanatkarımız üretim yapan firmaların ilgisini çekmektedir. İzmir'de başarı ile yürütülen fuarlarda gerek katılımcı gerekse konuk olarak üyelerimizin oranının arttırılması bir öncelik olmalıdır. Üyelerimize stant ve giriş ücretlerinde indirim yapılması da yerinde olacaktır.
SOSYAL ALAN
■ Trafiğe kapalı, vatandaşların ailesiyle rahatça zaman geçirebileceği, sosyal imkanlara sahip "Buca Forbes, Karşıyaka Çarşı" benzeri alışveriş çarşılarının kurulması ve çeşitlendirilmesi; AVM'ler ve hipermarketler karşısında haksız rekabete uğrayan üyelerimizin geleneksel değerlerinin korunması ve ekonomik yapının sürdürülebilir kılınması açısından yararlı olacaktır. Ayrıca dünyada ciro kaybı yaşayan firmalar için sıkça düzenlenen alışveriş festivallerinin kentimizde yılda en az iki defa organize edilmesi de düşünülmelidir.
Bu türlü girişimler başta esnaf teşkilatı olmak üzere tüm kesimlerin ortak katkılarıyla gerçekleştirilebilecektir.
■ İzmir'de yerel yönetimlerin en önemli gündem maddelerinden birisini kentsel dönüşüm konusu oluşturmalıdır. Bu ihtiyaç sadece kentin genel görüntüsünün iyileşmesi, trafik sorununun çözülmesi, yeşil alanların artması açısından değil; olası bir depremin yaratabileceği can ve mal kayıplarının önlenmesiyle de yakından ilgilidir. Bu nedenle Kadifekale'nin doğu ve kuzey bölgeleri, Gürçeşme ve Bayraklı bölgeleri öncelikli olmak üzere çok hızlı bir şekilde kentsel dönüşüm stratejileri hazırlanmalıdır. Bu konuda sınırlı belediye kaynakları yanında özel sektörün katkısı ve dinamizmi de değerlendirilmelidir.
Kentsel dönüşümlerle, İzmir'in kalkınma potansiyeli önemli ölçüde artırılabilecektir.
Bu çerçevede, büyük konut projelerinde yer verilen ticari alanlar içerisinde ¼ oranda bir alanın esnaf sanatkar işletmeleri için ayrılması uygun olacaktır. Bu bağlamda;
TOKİ, Emlak Konut, Belediye şirketleri tarafından yapılan kentsel dönüşüm konut projelerinde esnaf sanatkar işletmelerine zorunlu yer ayrılması gündeme getirilmelidir.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.