Giriş Tarihi: 08 Aralık 2012, 17:01
İş yaşamında çalışanlar açısından en tehlikeli tutumlardan bir tanesi "Bu benim işim değil" tutumudur. Çalışanlar belli bir kıdem kazanıp güç dengelerini keşfettikten sonra kendilerinde ekstra bir özgüven ve güç hissederek bir iktidar alanı yaratır. Zamanla yönetimden gelecek farklı talep ve beklentiler "angarya" olarak algılanmaya ve pasif dirençler geliştirmeye başlar.
Bir müddet önce işe girmek için adeta taklalar atan, araya torpiller koyan, okunmuş pirinçler yutan personel şimde burnundan kıl aldırmamaktadır.
Oysa günümüzün iş dünyasında rekabet artmakta işveren çalışanlardan farklı farklı beceriler ve yetkinlikler beklemektedir.
İŞLERİ KOLAYLAŞTIRIN
Diyelim ki iş başı yaptınız iş tanımınız ne olursa olsun en birinci göreviniz amirinizin işini kolaylaştırmaktır. O da kendi amirinin işini kolaylaştıracak ve bu zincir en tepeye kadar gidecektir.
Yöneticiniz size yeni bir iş ve sorumluluk verdiğinde masasındaki yükün bir kısmını size pas etmiş yani delege etmiş demektir. Ancak pek çok çalışan kendilerine sunulan bu fırsatı elinin tersiyle bir kenara iter.
"Bunu nasıl yapıcam, şu nasıl olacak?..." şeklinde sorularla sık sık yöneticisinin karşısına çıkar ve karşılaştığı bütün sorunları onun çözmesini bekler. Böylelikle de yöneticisinin işini kolaylaştırmamış hatta zorlaştırmış olur. Buna yukarı delege etmek denir.
Peki herşeyi kendimiz mi çözeceğiz? Küçük sorunlarsa, evet. Ancak ciddi ve ileride olumsuzluk yaratabilecek sorunları yukarı taşımanız gerekir. Zaten yöneticiniz de son kararı vermek için bunları bilmek isteyecektir.
Böyle bir durumda ise yöneticinizin yanına gidin, sorunu kısaca anlatın ve kafanızda tasarladığınız en iyi çözüm önerilerinizi ona sunun ve bir önerisinin olup olmadığını sorun.
Büyük ihtimalle sizin önerileriniz kabul görecektir ancak burada önemli olan sizin yöneticiniz yerine düşünmüş, çözüm üretmiş ve onun işini kolaylaştırmış olmanızdır.
Aldığı görevi eksiksiz yapan, ufak tefek sorunları kendi başına çözen, yukarıya rahatsızlık vermeyen ve ciddi sorunlarşısında kendi çözümlerini üretebilen bir çalışan terfiye en yakın kişidir.
İş başvurusu yaparken de kapak yazılarında ve özgeçmişlerinizde muhtemel patronlarınızın işlerini nasıl kolaylaştıracağınızdan bahsetmeniz mutlaka çok yararlı olacaktır.
KALDER'DE YENİ DÖNEM
Sizinle paylaşma fırsatım olmadı ama kısa bir süredir Kalite Derneği İzmir Şubesi'nin tema komitesi çalışmalarına katılıyorum. Bu yıl 14'üncüsü düzenlenecek olan Mükemmelliği Arayış Sempozyumu'nun içeriği hakkında tartışıyoruz. Heyecan verici ve ses getirecek bir program hazırlandığını söyleyebilirim.
Ancak daha da önemli olan Kalder'de yeni ve daha enerjik bir dönemin başlamış olması. Daha büyük başarılara inşallah...
TEMEL BAŞKAN
Ege Genç İşadamları Derneği Başkanı Temel Aycan Şen ile Yeni Asır Gazetesi olarak düzenlediğimiz CV Tasarım Yarışması'nda bir arada çalışma imkanı buldum. Titiz, sorumluluk sahibi ve sözünün arkasında duran birisi olarak tanıdım kendisini. EGİAD'da önemli çalışmalara imza attı ve başarılı oldu. İzmir'de adından övgüyle söz edilen az sayıda insandan birisi. Umarım yeni görevlerle kente hizmet etmeye devam eder. Bu arada EGİAD'ın yeni başkanı Seda Kaya'ya da başarılar diliyorum.
İyilikle kalın
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen
tıklayın.