Bir gün unutabilirsiniz.
Öyle yorgunluk ya da stresin yol açtığı bir anlık dalgınlıktan bahsetmiyorum. Dilinizin ucuna gelen bir ismi çıkaramamak veya şemsiyenizi komşuda bırakmak gibi bir unutkanlık da değil kastettiğim.
Artık hatırlayamaz olmaktan söz ediyorum...
Yakın geçmişteki olayları anımsayamamak, cevabını aldığınız bir soruyu tekrar tekrar sormak, eşyalarınızı sürekli değişik ve ilgisiz yerlere koyup aradığınızda bulamamak...
Hatta bununla kalmayıp konuşurken uygun kelimeler seçmekte zorlanmak, sevdiklerinizi tanıyamamak, yer ve zaman kavramını yitirmek, o güne dek binlerce kez geçtiğiniz sokaklarda kayboluvermek...
***
Daha bitmedi...
Zihinsel işlevlerinizi yitirmeye başlayarak kendi bakımınızı ve temel ihtiyaçlarınızı bile tek başına yerine getirememek... Yiyip içememek, yürüyememek...
Son aşamada hayatınızı sürdürmek için bir başkasının yardımına ihtiyaç duymak.
Öylesine bir unutkanlıktan değil yani, hafızanızı aydınlatan tüm ışıkları sırayla söndüren bir arızaya tutulmanızdan söz ediyorum. Bir gün hepimiz bu rahatsızlığa düşebilir; gözümüz görüp, kulağımız duysa bile belleğimiz karardığı için yukarıda sıraladığım yetilerimizi kaybedebiliriz.
Bunun adı, Alzheimer...
***
Peki, ne yapabiliriz?
Tıp, Alzheimer'ı engelleyecek bir yol bulamadı. Alzheimer'a hazırlıklı olmak ise hastalığa kapılanlardan ziyade onların bakımını üstelenecek kişileri ilgilendiriyor. Bu yüzden, ailemizden birine bulaştığı anda ne yapacağımızı önceden bilmeliyiz.
İşte bu konuda farkındalık uyandıracak bir etkinliğe imza atıldı geçtiğimiz 15 Haziran'da. Türkiye Alzheimer Derneği, ünlü tiyatro adamı Ali Poyrazoğlu ve Novartis ilaç firmasını buluşturan proje, Poyrazoğlu'nun 'Alzheimer Sahnede' adlı oyununu İzmir'de izleyiciyle buluşturmayı hedefliyordu.
***
Gündüz, İzmir Swissotel Grand Efes'te 'Alzheimer Sahnede' projesinin tanıtımı için yapılan basın toplantısına Ali Poyrazoğlu, Türkiye Alzheimer Derneği İzmir Şubesi Başkanı Dr. Aysel Gürsoy ve Başkan Yardımcısı, 9 Eylül Üniversitesi Nöroloji Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Görsev Yener katıldı.
Programa göre akşam da Karşıyaka Açık Hava Tiyatrosu'nda Ali Poyrazoğlu'nun hazırladığı oyunu izleyecektik ama hava şartlarının azizliği yüzünden gösteri 27 Haziran'a ertelendi.
***
O gün toplantıya katılan hocalarımız Gürsoy ve Yener, Alzheimer hakkında bilgi aktararak derneğin çalışmalarına dikkat çektiler. Bunamanın yaşlılık belirtisi olarak geçiştirilmemesi gerektiğini ve unutkanlıkların Alzheimer başlangıcından kaynaklanabileceğini anlattılar.
Bunun için gereken bilinci uyandırmakta ve hasta yakınlarına ışık tutma konusunda Türkiye Alzheimer Derneği yardıma hazır. Ama öncelik bizlerin duyarlılığında... Çünkü erken tanı halinde bilimin sunduğu nimetler de var. En azından Alzheimer'ın daha geç ilerlemesini sağlamak, kişide yarattığı depresyonu, saldırganlığı ve huzursuzluğu dindirmek gibi...
***
Toplantıda, Novartis ilaç firmasının son gelişmelerine de değindiler. Hastalar aşırı huysuzlandığı için ağızdan kullanılan ilaçları yutmaya direniyor ve bakıcılarını çok yoruyorlarmış. Novartis, Alzheimer hastalarının ihtiyacı olan kimyasalı, vücutlarına yapıştırılacak bantlarla almalarını sağlayacak yeni ürünler çıkarmış. Kulağınızda bulunsun.
Bu arada, Ali Poyrazoğlu'nun Alzheimerlı bir hasta ve ailesinin yaşadığı süreci sahneye taşıyan oyununu kaçırmayalım. 27 Haziran'da, Karşıyaka Açıkhava Tiyatrosu'nda...