Geçen gece sahneye çıkan 210 miniğin kemanından ezgiler yükselirken, Elhamra'daki yüzlerce izleyicinin gözleri sevinç ve gurur pırıltılarıyla dolup taştı. Onlar 2 yıldır süren keman eğitiminin, yeteneklerini nasıl da bilediğini büyük bir zevkle sergileyedursunlar, belki de çocuklarını izlemek üzere ilk kez bir opera salonuyla tanışan o ailelerin yüzündeki mutluluğu okumalıydınız.
İşte o küçük kemancılar, kimisi yiyecek ekmeği zor bulduğu halde çocuğunu sanata yönlendiren aileler ve size daha önce de sözünü ettiğim '500 Minik Kemancı' projesini hayalden gerçeğe dönüştüren idealizm, bana göre İzmir'in aydınlık yüzünün en güzel örneğidir. Hem de hiçbir politik girişimin, nokta kadar gölge düşüremeyeceği kadar aydınlık
Ve bir gün, çıkar çatışmalarının karanlığına itilen dünyaya yeniden ışığı sunacak güç de bu aydınlıkların çoğalmasıyla doğacaktır. Sanatın ışığı bu yüzden sihirli, etkileyici, gerektiğinde de bir o kadar yakıcıdır.
***
İzmir'de sanata yetenekli çocukları ortaya çıkarmak, onları profesyonel ellerde geleceğe hazırlamak, bunu yaparken ekonomik imkanları yetersiz ailelerin çocuklarına da kısıtlı imkanlar ölçüsünde burs fırsatı sağlamak amacıyla, 2 yıl önce başladı '500 Minik Kemancı' projesi... 5 yılda bu sayıyı tutturma gayretiyle, şimdiden 210 çocuğa ulaşıldı bile.
Güzellikler kendiliğinden belirmiyor, önce hayal etmek ve risk alarak harekete geçmek gerekiyor. İşte bu proje de, Senfoni Müzik'in sahibi Yusuf Yolal'ın aklında bir kıvılcımın çakmasıyla başladı. Kendi imkanlarıyla yetiştirmeye çalıştığı çocuklara keman beğenmek için sık sık işyerinin kapısını aşındıran İzmir Operası'nın keman sanatçısı İlkin Ünsal'la da bu sayede tanıştı...
Kemalist aydınların, gönüllü birer eğitim neferi kimliğiyle topluma kazandırılmasını sağlayan Köy Enstitüleri mezunu bir babanın oğlu Yusuf Yolal ile sanatçı İlkin Ünsal'ı aynı hayalde buluşturan '500 Minik Kemancı' projesinin tohumu böylelikle atıldı.
***
Proje Genel Koordinatörü sevgili İlkin, İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü desteğiyle, ilköğretim okulları arasında kemana yetenekli çocukların tek tek belirlenmesi için aylarca koşuşturdu. Bu öğrenciler, ilk olarak okulların müzik öğretmenleri tarafından seçildi. Yani projenin gelişmesinde İl Milli Eğitim'in ve öğretmenlerin hakkını da teslim etmek gerekiyor.
Daha sonra İzmir Operası Müdürü Aytül Büyüksaraç'ın izniyle, orkestranın keman sanatçıları İlkin Ünsal, Fuat Efendiev ve keman eğitimcileri Selin Uludağ ile Buse Tan tarafından haftada 8 saat çalıştırılan çocuklar, bugün yolun başında olmalarına karşın bir arada konser verebilecek kıvama erişmeyi başardılar.
Bu çocukların içinden, maddi durumu yetersiz 27 öğrenciye burs olanağı sağlanıyor. İlkin Ünsal, sponsor ve destek bulabildikleri takdirde hiçbir ücret talep etmeksizin yetiştirecekleri kursiyer sayısının daha da artabileceğini vurgulayarak kent önderlerine çağrıda bulunuyor.
***
İlkin, kemandaki ustalığı kadar, aklına koyduğunun en iyisini yapma yolunda da inatçıdır. Öyle ki, minik öğrencilerinin evdeki çalışmalarına destek verebilsinler ve denetimlerini sağlasınlar diye, tutmuş ailelerine de solfej eğitimi vermiş!
Bundan sonraki hedefleri ise, güzel sanatlar liseleri ve konservatuvarlara heveslendirmeyi istediği minik kemancılarıyla oda orkestraları oluşturmak. Oda orkestrası için gerekli çello, kontrbas ve viyola takviyesini ise güzel sanatlar lisesi öğrencileriyle sağlamayı düşünen İlkin, en geç önümüzdeki yıl, güzel sanatlar lisesi ortaklığıyla kuracağı oda orkestralarıyla konserler vermek için kolları sıvamış!
Eğitim Koordinatörü Fuat Efendiev, seçtiği 25 çocuğa Vivaldi'nin 4 Mevsim konçertosunun birinci ve ikinci keman partilerini öğretmeye başlamış bile!