• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Ramazan’da dondurma ve sütlü tatlı en sağlıklısı FİLİZ İÇKE ÖNAL

Ramazan'da dondurma ve sütlü tatlı en sağlıklısı

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02 Eylül 2009, 17:34
Yüksek kalorili hamur tatlılarına karşı sütlü tatlılar ve dondurma çeşitleri hem daha düşük enerji veriyor hem de kalsiyum ve vitamin içerikleri ile sağlığa katkıda bulunuyor Uzmanlar zengin tatlı kültürümüzün leziz örneklerinin adeta birer görsel şölene dönüştürdüğü Ramazan sofralarında, sağlıklı beslenme açısından tercihlerimizi sütlü tatlılar ve dondurmadan yana kullanmamız gerektiğini söylüyor. Zengin bir tatlı kültürüne sahip olduğumuz için, Ramazan sofralarındaki çeşitlilik de haliyle iştahımızı açıp başımızı döndürebiliyor. Beslenme Uzmanı Doç. Dr. Emel Özer, tercih kriterlerimizin nasıl olması gerektiği hakkında şu bilgileri veriyor: "Osmanlı Mutfağı'nda Ramazanda iftar sofralarında da önemli bir yeri olan enerji yoğunluğu yüksek tatlı çeşitleri günümüze kadar yerini korumuştur. O dönemde "güllü aş" olarak bilinen güllaç, bir Ramazan tatlısıdır. Ramazan'da tüketilen çeşitli hamur tatlılarını porsiyon ölçüsü ve tüketim sıklığı bakımından azaltmalı veya tatlı olarak sütlaç, muhallebi, dondurma gibi enerji yoğunluğu daha düşük olan hafif tatlı çeşitlerini tercih etmeliyiz. Buzdolabından çıkarılarak tüketilen, sütlaç, muhallebi, dondurma gibi soğuk bir sütlü tatlı çeşidi yaz mevsimde karşılanan Ramazan ayında iftar sofraları veya ara öğünler için en uygun tatlı çeşitleridir. Bu yönde yapılan bir tercih, kilo alımını önlemede de etkili olacaktır."

KEMİK ERİMESİNİ ÖNLER

Sütlü tatlıların sadece Ramazan ayında değil, diğer aylarda da kalsiyum kaynağı olarak hafif bir tatlı alternatifi olarak sağlıklı beslenme planı içinde uygun miktarlarda tüketilebileceğine işaret eden Emel Özer, "Kalsiyum kaynağı olan besinlerin uygun miktarlarda tüketilmesi kemik ve diş sağlığını geliştirir ve osteoporozdan korur. Osteoperoz saptanan kadınların besin tüketimleri incelendiğinde yaşamın erken dönemlerinden itibaren kalsiyum içeren besinleri yetersiz tükettikleri görülmüştür. Bebeklikten itibaren her dönemde vücudun ihtiyacı olan kalsiyum süt, yoğurt, kaşar peyniri, beyaz peynir, ayran, dondurma gibi sütlü tatlılar, ıspanak, marul gibi yeşil yapraklı sebzeler, fındık, badem gibi besinlerden sağlanmalıdır" diyor.

Tatlıların bir porsiyondaki kalori değerleri:
Baklava 425 kalori
Kalburabastı 416 kalori
Künefe 516 kalori
Burma 542 kalori
Sütlaç 299 kalori
Güllaç 235 kalori
Dondurma 110-220 kalori arası

BUZDOLABINDA SAKLAYIN
Kalsiyum açısından son derece zengin olan dondurma ve sütlü tatlıların tüketiminde hijyene çok dikkat edilmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Emel Özer, "Gelişen teknoloji ile birlikte dondurma, yaz-kış tüketime sunulan bir besin haline gelmiştir. Sadece dondurmanın değil tüm sütlü tatlıların tüketiminde hijyene dikkat etmek gerekir. Sağlıklı koşullarda üretilmeyen dondurma gıda zehirlenmesi, ishal gibi hastalıklara yol açabilir. Sıcak havalarda süt ve sütlü tatlılar buzdolabında muhafaza edilmeli, oda ısında bekletilmemelidir" diyor.

Carte d'or ile hafif iki lezzet
Limonda Dondurma

Malzemeler:
1 adet limon,
Limon dilimleri ve limon kabuğu şeritleri,
2 top Carte d'Or Light Vanilyalı Dondurma
Hazırlanışı:
Limonun üst kısmından yuvarlak bir parçayı kapak gibi kesin ve içini oyun. Kağıt havlu üzerine ters çevirin. Buzdolabında soğumaya bırakın. Limon kabuklarını ince şeritler halinde kesin. Carte d'Or Light Vanilyalı Dondurma'yı soğuk limonun içine yerleştirin. Üstüne veya tabağa, limon kabuğu şeritlerini ve taze limon dilimlerini yerleştirip servis yapın.

Şeftali Büyüsü
Malzemeler:
Yarım su bardağı yulaf ezmesi (30g),
Yarım su bardağı un (65g),
Yarım su bardağı esmer şeker (75g),
4 adet şeftali, Carte d'Or Vanilyalı,
Carte d'Or Classic Kaymaklı Dondurma (2 kaşık)
Hazırlanışı:
Yulaf ezmesini, un ve esmer şeker ile karıştırıp, hamur haline gelene kadar çırpın. Şeftalileri soyup, çekirdeklerini çıkartın. Dilimleyerek yağladığınız fırın kabına dizin. Üstüne hazırladığınız hamuru yayın.
Önceden 200 C derecede ısıttığınız fırında kızarana kadar 20 dakika pişirin. Tercihinize göre tatlınızı ılık veya sıcak olarak 1 top Carte d'Or Vanilyalı, 1 top Carte d'Or Classic Kaymaklı Dondurma ile servis yapın. İsterseniz karamelli sos ile de süsleyebilirsiniz.

Araçta çocuk varsa sigara içilmeyecek

Nova Scotia ve Ontario eyaletlerinde çocukların bindiği özel araçlarda sigara içmeyi yasaklayan Kanada'dan sonra şimdi de İsrail yasak için düğmeye bastı


Türkiye'de henüz özel araçlarda sigara yasağı bulunmuyor ancak dünyada yalnızca Kanada'nın Nova Scotia ve Ontario eyaletlerinde çocukların bindiği özel araçlarda sigara içme yasağı bulunuyor. İsrail Senatosu Knesset üyesi Robert Ilatov da bu ülkede bu adımın atılması için bir yasa teklifi hazırladı.

NİKOTİN ORANI YÜZDE 50 FAZLA
John Hopkins Halk Sağlığı Okulu araştırmacıları tarafından yapılan ve geçtiğimiz günlerde Tobacco Control Journal'da yayınlanan çalışmaya göre, sigara içenlerin arabalarındaki nikotin yoğunluğu ölçüm sonuçları, sigara içilmesine izin verilen kamusal ve özel alanlardaki ölçümlerden yüzde 50 daha yüksek bulundu. Araştırmada, evlerinden işlerine 30 dakikadan fazla araba kullanarak giden 17 sigara içen ve 5 sigara içmeyen kişinin araçlarının ön koltuk baş yastıklarına ve arka koltuklarına 24 saat havadan nikotin ölçen cihazlar yerleştirildi. Araç camları yarı açık olduğunda veya havalandırması çalıştırıldığında bile nikotin düzeyinin çok az değiştiği ölçüldü. Tıp camiasında önemli yankı bulan çalışma için Toronto Bağımlılık Merkezi Direktörü Dr. Peter Selby "Kapalı alanlarda sigara dumanına maruziyet çok ciddi boyutlarda. Otomobiller de farklı değil. İstem dışı bu maddelere maruz kalan çocuklar için bir şeyler yapılmalı" dedi.

"HER ORTAMDA KORUMALIYIZ"
Çocuk Göğüs Hastalıkları Derneği Üyesi Doç. Dr. Bülent Karadağ ise, çocukların sadece kamuya açık araçlarda değil, her türlü araç içinde sigara dumanından korunması gerektiğine dikkat çekerek, "Çocukların akciğerleri küçüktür ve daha hızlı nefes alırlar. Aile otomobilinde veya başka özel araçlarda düşünülmeden içilen sigaraların, onların ileride akciğerlerinin düşük kapasitede işlem görmesine, sık kulak ve solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma risklerini önemli oranda artırmaktadır. Çocuklar sadece kamuya açık araçlarda değil her türlü araç içinde korunmalıdır" dedi.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.